Support and Protection against Violence – on Equal terms for all children (SAVE)

Vold mot barn er et globalt folkehelseproblem som har langsiktige og skadelige konsekvenser for barnet, familien og samfunnet. Studien vår vil gi ny kunnskap om vold mot barn, inkludert nye verktøy i barnevernet for å vurdere om et barn fortsatt er i fare for vold.

Barnevernet er en sentral aktør for å avdekke og intervenere i familier hvor barn er utsatt for vold.

SAVE-studien er et nasjonalt forskningsprosjekt knyttet til Institutt for velferd og deltaking ved HVL. Studien har som mål å øke kunnskapen om vold mot barn i barnevernets undersøkelser og hvordan barneverntjenesten kan utforske om barn er i fare for å oppleve mer vold. Et annet mål for studien er å bidra til kompetanseheving og utvikling blant de barneverntjenestene som deltar. 

Vi er i gang med å rekruttere barneverntjenester til studien.

Gjennom å delta i SAVE-studien får dere vite:

  • Hvilken problematikk som kommer frem i undersøkelser, både omfang og alvorlighetsgrad.
  • Hvordan barns behov og risiko for fortsatt voldsutsatthet blir vurdert.
  • I hvilken utstrekning barn deltar i undersøkelsen.
  • Om barn får tiltak på like vilkår uavhengig av kjønn, alder, opphav og eventuell funksjonsnedsettelse.

Hva gjør deltakende barneverntjenester i studien? 

  • Deltar på ett informasjonsmøte i oktober/november 2024
  • Fyller i ett digitalt spørreskjema per avsluttede undersøkelse av voldssaker i datainnsamlingsperioden (1. desember til 31. mai)
  • Deltar i resultatworkshop hvor resultatene blir presentert og gitt tilbake til tjenestene
  • Mottar sine egne resultater fra studien til fritt bruk 
  • Får tilbud om kompetanseheving om risikofaktorer som har betydning for om barn er i fare for å oppleve mer vold i familien

Studien vår kan hjelpe med å utvikle nye måter å jobbe på, inkludert nye verktøy for å vurdere om et barn fortsatt er i fare for vold.

Prosjektperiode er 1. oktober 2023 – 1. oktober 2026.

Hvordan skal vi gjennomføre?

I prosjektet vil barneverntjenesten fylle ut et spørreskjema basert på hva som står i undersøkelsesrapporten av avsluttede undersøkelser i en gitt tidsperiode. Spørreskjemaet er digitalt, anonymisert og enkelt å fylle ut. Det som registreres blir lagt i HVL sin sikre forskningsserver og kan ikke spores tilbake til enkeltpersoner eller kommuner.

Vi har fått godkjenning av Bufdir og Sikt til å få tilgang til disse taushetsbelagte opplysningene jf. Forvaltningsloven § 13 for bruk i forskning. Alle data blir behandlet etter Høgskulen på Vestlandet (HVL) sine retningslinjer for personvern og personopplysninger i forskning.

Våren 2024 gjennomførte vi en pilot med 7 barneverntjenester. På bakgrunn av denne har vi tilpasset spørreskjemaet. Vi har også fått god erfaring med workshop som barneverntjenestene opplevde som interessante og flere har tatt i bruk sine resultater i arbeidet sitt. 

Hvem er med i prosjektet?

bilde av Rakel Aasheim Greve

Rakel Aasheim Greve

Prosjektleder

bilde av Ingrid Myksvoll Mongstad

Ingrid Myksvoll Mongstad

Høgskulelektor

bilde av Karl Ove Hufthammer

Karl Ove Hufthammer

Førsteamanuensis

Referansegruppe

I studien er det en referansegruppe bestående av representanter fra barneverntjenesten, barnehuset, forsknings- og kunnskapssentre, og Forandringsfabrikken som skal bestå hele prosjektperioden.

Pilotstudien er finansiert med midler fra Stiftelsen Wøyen og HVL.