Ektefelle som pårørende i sykehjem

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Ph.d.-prosjekt

Utviklingsarbeid

Prosjektperiode

November 2013 - Juli 2017

Prosjektsamandrag

Abstrakt Norsk

Tidligere forskning viser, at adskille ektefeller og sende den ene på sykehjem kan være en tøff avgjørelse å ta og at det er vanskelig å være i en slik situasjon. Min intensjon er å forstå og forklare fenomenet ved hjelp av Bourdieu sin begrepsapparat og metodologi (praxeologi). Tentativ problem stilling er ”Hvordan kan det ha seg at det oppstår problemer i møtet mellom ektefellen og hjelperne på sykehjemmet?” problemstillingen er tentativ fordi jeg ikke kan vite at det er det som kommer til syne i fortellingene som fremkommer i samtalene. Den tekniske del av metoden for datasamlingen vil være basert på livshistorieforskning. Det betyr flere gjentatte samtaler med informantene over tid, der man samtaler om livet og hendelser i familien og slekten slik den friske ektefellen ser det. Livsfortellingene utvikler seg til livshistorieforskning ved at forskeren leser og forstår fortellingen i lys av den historiske tid og kultur livsfortellingene berører.

Empirisk data vil komme fra samtale med ektefellene og observasjoner på sykehjem. Målet vil være å kretse inn sykehjemmet som felt og de posisjoner som er i spill der.  

Forskningen vil kunne bidra primært til en forklaring og en forståelse, dernest vil ansatte i sykehjem muligens kunne få innblikk til følge myndighetens intensjon og møte ektefeller som opplever en så sjelsettende adskillelse på en god måte.

Mål: Livshistorieforskning blir her brukt for å forklare og forstå ektefellen som pårørende sin opplevelse i sykehjem.
Bakgrunn: Egne erfaringer gav inspirasjon til å forklare, forstå og bidra til å forbedre samspillet mellom ektefellen og de som jobber i sykehjemmet. Metode: Bruk av Bourdieu`s begrep og livshistorieforskning slik det er beskrevet av Goodson.