Food and meals
The research group aims to increase knowledge on nutrition and food education in a public health perspective. A main research area is on the school subject Food and health (Home economics). We also focus on investigating current practices within food and meals in schools and kindergartens, as well as the effect of meal interventions on nutrition, well-being and social interactions.
The research group consists of employees with a broad academic composition, with natural sciences, humanities and social sciences, and educational backgrounds.
Research projects
- TASTE
- Skolemåltidsordninger for 1.-4. trinn
- Evaluering av skolemåltid i Trøndelag og Vestland
- Tidlig innsats i skolefaget mat og helse
- Mat og måltid i barnehagen / Food and meals in kindergartens
- Learning outcomes and transferability of achieved skills in the food and health subject (LOTAS)
- Evaluering av gratis skolemåltid i Vestland fylke – Effekten av ulike skolefrokostordninger i videregående skole
- Kostholdskompetanse og helsestatus blant studenter i høyere utdanning
You can also read more about the research group in Cristin
Publications
Latest publications
En studie om matmerkeordningene Nøkkelhullet og Brødskalaen blant norske ungdomsskoleelever. Djupegot, Ingrid Laukeland, Rivedal, Malin Dalsøren (2024) Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE) 2024
De praktiske og estetiske fagene i grunnskolelærerutdanningen – overbyggende tematikker, metoder og teoretiske perspektiver i første kull med masteroppgaver. Skjelbred, Bente Helen, Borgen, Jorunn Spord, Onsrud, Silje Valde, Aadland, Eli Kristin (2024). Acta Didactica Norden (ADNO) 2024 ;Volum 18.(1)
Pupil participation in the Food and Health subject. Djupegot, Ingrid Laukeland, Vildmyren, Iselin Thowsen, Bjørndal, Bodil (2024). International Journal of Home Economics 2024 ;Volum 16.(2) s. 29-44
Lokale prosesser ved innføring av skolemat i et utvalg norske kommuner. Vildmyren, Iselin Thowsen, Bjørndal, Bodil, Arnesen, Sondre Strandskog, Musland, Marte Gausvik, Leversen, Ingrid (2024). Høgskulen på Vestlandet. Isbn: 978-82-8461-102-0
Meldonium-induced steatosis is associated with increased delta 6 desaturation and reduced elongation of n-6 polyunsaturated fatty acids. Bjørndal, Bodil, Tungland, Siri Lunde, Bohov, Pavol, Sydnes, Magne Olav, Dankel, Simon N, Madsen, Lise (2024). Liver Research 2024