Innovasjonsprosjekt som endret hjemmesykepleien
Forskningsprosjektet Innovasjon i kommunale hjemmebaserte helsetjenester, førte til endringer i organiseringen av hjemmesykepleien i Bergen og Bjørnafjorden kommune. Nylig fikk prosjektet, der Senter for omsorgsforsking vest er en partnerne, Kunnskapskommunens forsknings- og innovasjonspris.
Presset på de kommunale helsetjenestene er stort. Økonomien og tilgangen på helsepersonell er knapp, samtidig som flere har behov for tjenester. Det krever nye måter å jobbe på.
– Kommunene er flinke til å drive innovasjonsarbeid, men innovasjonsarbeidet foregår i en knallhard tidsklemme.
Det sa Olaug Øygarden, forsker i NORCE da hun mottok Kunnskapskommunens forsknings- og innovasjonspris på Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest sin konferanse i begynnelsen av september.
Øygarden leder prosjektet Innovation in municipality home-based health care services (INCA)- prosjektet), som er i samarbeid med Senter for Omsorgsforskning Vest (HVL), Bergen kommune og Bjørnafjorden kommune. Fra HVL har professor Anette Fagertun, prodekan for forsking Christine Øye, professor Frode F. Jacobsen og førsteamanuensis Ingrid Ramsøy deltatt i prosjektet. Fagertun var ansvarleg for kontakten med Bjørnafjorden kommune.
- Det vi fikk til i dette prosjektet var å skape gull sammen. Vi forskerne jobbet tett med kommunene over tid og sammen kom vi fram til ny og viktig kunnskap som gjorde at tjenestene ble endret, sier Fagertun.
Prisen tildeles en person eller et miljø, som har gitt et fremragende bidrag for forskning og innovasjon i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
INCA- prosjektet har bidratt til at Bergen og Bjørnafjorden har implementert ny kunnskap og endret organiseringen av hjemmetjenestene.
I Bjørnafjorden kommune har omstilling lagt til rette for at eldre kan bo lengst mulig hjemme. I Bergen kommune har de organisert hjemmebaserte tjenester i mindre team og inkludert flere faggrupper, slik at teamene kan tilpasses bedre til oppdragene.
- Vi er utrolig takknemlig for at vi har fått dette til. Vi har fått veldig god og tett oppfølging fra forskningen, slik at vi kunne korrigere underveis, sa Berit Breistein fra Bergen kommune på konferansen.
Hanne Kårstad Engeseth fra Bjørnafjorden kommune sa at de gjennom dette prosjektet har fått mulighet til å jobbe kunnskapsbasert.
- Det skjer ikke av seg selv i den travle hjemmetjenesten. Vi har jobbet mer tverrfaglig og fått implementert mange bra tiltak.
Øygarden sier det er krevende for kommunene å drive innovasjonsarbeid.
- Innovasjonsarbeidet skal gjøres samtidig som den daglige driften skal opprettholdes. Turnuser gjør at de ikke er på jobb samtidig eller ikke engang på samme sted. I tillegg er det stram økonomi og gode innovasjonsprosjekter koster.
Hun tror at det er uutnyttet potensiale til å drive innovasjonsarbeid i kommunene.
- Prøv å lete etter lommer der personalet kan samles. Disse møteplassene er viktig for kompetanse- og erfaringsoverføring. Prøv å skvise dette inn i tidsklemma. Endringsvilje krever at alle de involverte blir invitert inn i arbeidet, avslutter hun.