Jørgen Pedersen har fått opprykk til professor i praktisk filosofi
Med ubegrensede midler og tid ville han se på forholdet mellom eiendomsrett og skatt, og hvordan skatter og avgifter bør benyttes for å løse klimakrisen.
Jørgen Pedersen ved Institutt for økonomi og administrasjon ved campus Bergen har fått opprykk til professor i praktisk filosofi. Pedersen begynte som førsteamanuensis ved instituttet i november i fjør. Han underviser særlig i fagene etikk, bærekraft og samfunnsansvar. – Det handler kort fortalt om hvordan virksomheter kan bidra til en bedre verden, forteller Pedersen som kom fra en stilling som postdoktor ved Institutt for filosofi ved Universitetet i Bergen.
Den sakkyndige komiteen skriver i sin vurdering: «Jørgen Pedersen fremstår som en dyktig og svært produktiv filosof og forsker, som allerede har rukket å utrette mye i sin akademiske karriere, både når det gjelder forskning, undervisning og formidling. Pedersen har en imponerende vitenskapelig produksjon. Han har vist evne til å publisere i høyt rangerte vitenskapelige tidsskrifter, samtidig som han demonstrerer både en evne og en vilje til å formidle sin forskning til et bredere publikum.»
Hva forsker du på?
De siste årene har jeg primært vært opptatt av rettferdig fordeling og rettferdig skatt. Jeg har doktorgrad i filosofi og disputerte i 2011 på en avhandling om metodespørsmål i arbeidet til den tyske filosofen Jürgen Habermas. Det som opptar meg er økonomisk ulikhet og rettferdighet både nasjonalt og globalt, og jeg har lyst til å knytte dette til klima i min framtidige forskning.
Hvordan begynte din forskerkarriere?
Det er vel ikke helt klart hvordan min forskningskarriere begynte, men i studietiden ble jeg gradvis mer og mer opptatt av forholdet mellom samfunnsvitenskap og filosofi, og i mine første tekster forsøkte jeg å gå inn i dette feltet for å forstå de spenningene som finnes her på en bedre måte.
Kan du trekke fram ett forskningsprosjekt som du jobber med nå?
Jeg er for øyeblikket i avslutningsfasen av en bok om rettferdig fordeling og rettferdig skatt. Boken er tidligere utgitt på norsk og jeg arbeider nå med en utvidet engelsk utgave.
Hvis du fikk frie tøyler, ubegrenset med midler og tid – hva ville du forsket på da?
Hvis jeg fikk ubegrenset med midler og tid ville jeg forsøke å tenke nytt om forholdet mellom eiendomsrett og skatt, og om hvordan skatter og avgifter bør benyttes for å løse klimakrisen. Disse spørsmålene befinner seg i skjæringsfeltet mellom politisk filosofi og økonomi, og i det siste er det kommet noen viktig bidrag til disse spørsmålene som det vil være interessant å diskutere.
Vi gratulerer!