Prioritering i helse- og omsorgstejenesten

Tidsskrift for omsorgsforsknings har laget et temanummer om prioritering i helse- og omsorgstjenestene i kommunene.

En port er et godt bilde på prioritering. Politikerne bestemmer hvilke tjenester som skal tilbys på innsiden av porten og hvor åpen eller lukket den skal være, mens de ansatte er prioriteringsforvalterne som daglig utøver sitt faglige skjønn som portåpnere og portlukkere.

Dette skriver professor Oddvar Førland ved Senter for omsorgsforskning vest (SOFV), HVL, i Tidsskrift for omsorgsforsknings spesialnummer om prioritering. Førland er redaktør for tidsskriftet, mens professor Anette Fagertun ved SOFV har vært gjesteredaktør sammen med Hanne Marie Rostad og Carl Tollef Solberg. 

Helse- og omsorgstjenestene er den største enkeltsektoren i kommunen og den får stadig tillagt nye oppgaver. Kommuneregnskapene for 2023 viste at kommunene i gjennomsnitt brukte 40 % av sine netto driftsutgifter til denne sektoren. Til sammenligning brukte de 38 % på barnehage og grunnskole til sammen.  

Hva er rettferdig fordeling av offentlige ressurser? Hvem skal få behandling og hjelp i helse- og omsorgssektoren, når, på hvilket grunnlag og til hvilken pris? Og hvem skal prioriteres foran andre? Dette er dilemmaer som ansatte i tjenestene står i.

Her kan du lese artiklene i temanummeret. Alle er fritt tilgjengelige.