Problematiske pasientoverføringer av eldre

Innleggelser i sykehus fra sykehjem er forbundet med stor risiko og mye lidelse for skrøpelige sykehjemspasienter. En ny artikkel viser at helsepersonell mener at mange sykehusinnleggelser skader pasientene og at dagens praksis ikke imøtekommer behovene til akutt syke eldre.

Hvert år er det tusenvis av pasientoverføringer av eldre mellom sykehjem og sykehus. Nær 60 prosent av norske sykehjemspasienter legges inn i sykehus årlig, og over 20 prosent re-innlegges innen 30 dager. Svært mange opplever alvorlige fysiske og/eller psykiske plager knyttet til dette.

Nå har forskere ved Senter for omsorgsforskning, med stipendiat Elin Høyvik i spissen, gjennomført 18 kvalitative intervjuer med helsepersonell fra sykehjem, ambulansetjeneste, legevakt og akuttmottak. I en nylig publisert artikkel trekker de frem tre hovedproblemer i pasientoverganger mellom sykehjem og akuttmottak:

  • Helsepersonell får ikke nødvendig støtte i overganger: Flere ansatte opplever stor belastning og mangel på støtte til vurdering og beslutningstaking.
  • Kommunikasjonsvansker hindre god omsorg i overganger: Flertallet mener at omsorg og behandling i overganger mellom sykehjem og akuttmottak ofte er fragmenterte og lite sammenhengende, da mangel på kommunikasjon og pasientinformasjon fører til brudd i omsorgen.
  • Omsorgsbehov neglisjert i overganger: Helsepersonell observerer at mange overganger mellom sykehjem og akuttmottak kan være skadelig for sykehjemsbeboeres helse og velvære, spesielt med tanke på at grunnleggende omsorgsbehov blir neglisjerte.

Artikkelen inngår i et stort forskningsprosjekt ved Senter for omsorgsforskning vest From Knowledge to Action (K2A), som er finansiert av Norges forskningsråd. I prosjektet skal forskerne undersøke hvilke pasientoverføringer av skrøpelige eldre som kan unngås. Der det er unngåelig, skal de se på hvordan overføringene kan bli best mulig for pasienten. Prosjektets mål er å forbedre praksis knyttet til pasientoverføringer.

Her kan du lese artikkelen.