Migrasjonsrelaterte risikofaktorer og perinatale utfall

Karolina S. Mæland disputerer den 19. oktober 2023 for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen "Migration-related risk factors and perinatal outcomes. A national population-based study of immigrant and non-immigrant women in Norway".

Innvandrerbefolkningen i Norge består av en høy andel kvinner i fertil alder og i fødselsomsorgen er i dag mer en hvert fjerde barn født av en kvinne med innvandrerbakgrunn. Innvandrerkvinner utgjør en svært heterogen gruppe kvinner med ulik risiko for uønskede svangerskapsutfall, men kunnskapen om innvandrerkvinners reproduktive helse er til dels mangelfull.

For å øke forståelsen for kompleksiteten knyttet til migrasjonshelse må vi differensiere mellom ulike grupper av innvandrerkvinner og studere hvordan ulike migrasjonsrelaterte faktorer påvirker svangerskaps- og fødselsutfall hos innvandrerkvinner i Norge.

Gjennom medisinsk fødselsregister og Statistisk sentralbyrå har Mæland hatt tilgang til et rikt datamateriale med flere migrasjonsrelaterte faktorer til nær alle fødsler i Norge over 26 år. I avhandlingen bruker hun data fra årene 1990/1999 til 2016. Migrasjonsrelaterte faktorer inkluderer i avhandlingen mors fødeland, hennes registrerte innvandringsgrunn og botid i Norge, hvilke danner grunnlaget for analysene i de tre artiklene i avhandlingen.

Økt risiko for kvinner fra afrikanske land sør for Sahara

Studiens resultater viste at risikoen for uønskede hendelser under svangerskap varierte avhengig av hvor moren kom fra og hvorfor hun hadde flyttet til landet. Sammenlignet med en norskfødt mor hadde kvinner fra afrikanske land sør for Sahara, og mer spesielt innvandrerkvinner fra Etiopia, en økt risiko for morkakeløsning før fødsel. Mæland fant også at innvandrerkvinner med svangerskapsforgiftning i første svangerskap hadde en vesentlig gjentagelsesrisiko for svangerskapsforgiftning i sitt andre svangerskap.

Resultater fra avhandlingen viste videre at innvandrerkvinner i mindre grad enn norskfødte kvinner gjennomfører ultralydundersøkelse i svangerskapet, spesielt kvinner fra afrikanske land sør for Sahara. Når påvirkningen av manglende ultralydundersøkelse ble videre undersøkt, fant Mæland at kvinner uten ultralydundersøkelse har mer enn dobbelt så stor risk for intrauterin fosterdød og død av nyfødt innen syv dager etter fødsel, sammenliknet med kvinner som hadde ultralydundersøkelse i svangerskapet.

Målrettet og forståelig informasjon til kommende mødre

Avhandlingen identifiserer undergrupper av innvandrerkvinner med økt risiko for morkakeløsning før fødsel, gjentagende svangerskapsforgiftning, uregistrert ultralydundersøkelse i svangerskapet og perinatal dødelighet.

Mæland argumenterer for at resultatene indikerer et behov for målrettet og forståelig informasjon om prosedyrer og forebyggende tiltak for uønskede svangerskapsutfall for innvandrerkvinner i svangerskapsomsorgen, og viktigheten av en fullverdig obstetrisk anamnese for innvandrerkvinner.

Personalia

Karolina S. Mæland (f. 1976) er utdannet jordmor og MSc. Doktorgradsarbeidet hennes er gjennomført ved fagseksjonen for master i jordmorfag og helsesykepleie, institutt for helse og omsorgsvitenskap, Høgskulen på Vestlandet (HVL). Hun har vært stipendiat ved Ph.d. programmet Helse, funksjon og deltagelse ved fakultetet for helse- og sosialvitskap, HVL.

Prøveforelesning

Tittel: How to improve equity in maternal and perinatal health?
Campus Kronstad, Auditorium M005, K2.
Torsdag 19. oktober 2023 klokka 9.15.

Disputas

Campus Kronstad, Auditorium M005, K2.
Torsdag 19. oktober 2023 klokka 12.15.

Det vil være mulig å følge prøveforelesning og disputas via Zoom webinar.

Bedømmelseskomité

Førsteopponent: Professor Ingvil Krarup Sørbye, Universitetet i Oslo
Andreopponent: Professor Cecilia Ekéus, Uppsala Universitet
Komiteleder: Professor Eivind Aadland, Høgskulen på Vestlandet

Veiledere

Hovedveileder: Professor Roy Miodini Nilsen, Høgskulen på Vestlandet

Medveileder professor Nils-Halvdan Morken, Universitetet i Bergen
Medveileder professor Erica Schytt, Høgskulen på Vestlandet
Medveileder førsteamanuensis Vigdis Aasheim, Høgskulen på Vestlandet

Leder av disputas

Christine Øye, prodekan for forskning ved Fakultet for helse og sosialvitskap, Høgskulen på Vestlandet