Bærekraftig omstilling i en utviklingsland-kontekst

Nanthini Nagarajah disputerer 20. november for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen "Bærekraftig omstilling i en utviklingsland-kontekst: Drivere og barrierer for fornybare energiteknologier på Sri Lanka".

Ny avhandling kaster lys over bærekraftig omstilling i utviklingsland og viser at teorier og strategier for bærekraftige overganger må tilpasses den spesifikke sammenhengen de skal fungere i.

Komplekse barrierer i utviklingsland

Vi vet at bruken av nye fornybare energiteknologier utvikler seg sakte i utviklingsland. Dette er på grunn av komplekse barrierer som ikke alltid blir tatt hensyn til i eksisterende teorier og modeller. Avhandlingen viser at de sosio-tekniske omstillingsteoriene, som ofte brukes i industriland, må tilpasses for å gjenspeile de spesifikke sosiale, økonomiske og kulturelle kontekstene i utviklingsland.

Uformelle nettverk og historiefortelling på Sri Lanka

På Sri Lanka understreker forskningen viktigheten av å vurdere lokale forhold som uformelle nettverk og historiefortelling, som er sentrale i prosessen med å realisere bærekraftige energiløsninger. Dermed krever en effektiv energiomstilling en kontekstsensitiv tilnærming som er skreddersydd for landets unike behov og forhold.

Avhandlingen bidrar med en ny forståelse av hvordan bærekraftige overganger bør utformes og implementeres, og understreker behovet for en revisjon av GeoST-litteraturen for å inkludere en dypere forståelse av lokale forhold i utviklingsland.

Dette åpner opp for en ny retning i forskningen på bærekraftig utvikling og energiomstilling, og inviterer til en videre diskusjon om hvordan vi kan fremme fornybare energiløsninger på en måte som er rettferdig og ansvarlig.

Prøveforelesning

M005 - K2, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen

20. november klokken 10.00.

Tittel på prøveforelesning: "The collaborative role of the universities to facilitate just energy transitions in the global South."

Disputas

M005 - K2, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen

20. november klokken 11.30. 

Bedømmelseskomité

  • Komitéleder: Professor Natalia Mæhle, Høgskulen på Vestlandet (HVL)
  • Førsteopponent: Førsteamanuensis Mikaela Vasstrøm, Universitetet i Agder (UIA)
  • Andreopponent: Professor Jason Li-Ying, Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Veiledere

Leder av disputasen

Jens Kristian Fosse, dekan ved Fakultet for ingeniør- og naturvitskap