"The Equilibrist Hope: perspectives & prospectives on cultural-creative crowdfunding"

Alice Demattos Guimarães disputerer 9. august 2024 ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen "The Equilibrist Hope: perspectives & prospectives on cultural-creative crowdfunding".

Denne doktorgradsavhandlingen belyser den potensielle rollen kulturell kreativ folkefinansiering (crowdfunding) kan spille som en ansvarlig innovasjon innen kultursektoren. Gjennom å undersøke folkefinanisering som verktøy for å samle relativt små pengebeløp fra en potensielt stor gruppe individer for å finansiere kulturelle og kreative prosjekter, har forskningen identifisert at dette ikke bare en alternativ finansieringskilde, men også et instrument for samarbeid, verdiskaping og kollektiv mobilisering.

Pionerer i folkefinansiering

Historisk sett har kunstnere vært pionerer innen folkefinansiering, men praksisen står for tiden på sidelinjen av aktivitetene og politikken i kultursektoren på grunn av spenningen mellom kunst og kommers. Videre har forskning på folkefinansiering vært lite utforsket innen det vitenskapelige miljøet, spesielt fra et kulturelt ståsted. 

Denne doktorgradsavhandlingen har som mål å fylle dette kunnskapsgapet ved å utforske folkefinansiering som et krysningspunkt mellom kultursektoren og alternativ finansteknologi, ved å ta i bruk en flerdimensjonal analyse for å utvide det konseptuelle rammeverket for folkefinansiering som gjenspeiler dynamikken i kultursektoren og utnytter dens digitale muligheter.

Studien undersøker fenomenet folkefinansiering i kultursektoren og sammenligner ulike sosioøkonomiske virkeligheter fra den globale nord (hovedsakelig Norge/Europa) til den globale sør (hovedsakelig Brasil/Latin-Amerika).

Gjennom en iterativ prosess med et flermetodisk forskningsdesign, tilbyr denne avhandlingen teoretisk innsikt som kan inspirere framtidige løsninger, samtidig som den utdyper perspektiver og muligheter for folkefinansiering, og har som mål å informere akademikere, beslutningstakere og utøvere.

Potensialet for kulturell kreativ folkefinansiering

Alt i alt representerer folkefinansiering en lovende ny form for organisering for kultursektoren med potensial for nye ordninger, som for eksempel samfinansieringsmekanismer. Det er også en rik arena for å utforske sosiotekniske og estetiske diskurser, samtidig som det systematiserer praksisene og relasjonelle strukturer. 

Med fokus på ansvarlig forskning og innovasjon fokuserer dette arbeidet på å omdefinere folkefinansiering som en rhizomatisk sammenstilling av symbolsk natur som kan tjene kultursektoren - ikke bare økonomisk, men også ved å forsterke dens dynamiske (digitale) sosiokulturelle praksiser, med bredere samfunnsmessig anvendelse og implikasjoner.

Ved å gi dypere forståelse av folkefinansiering og økt bevissthet om dets diskurser, bidrar denne doktorgraden til teorien om folkefinansering ved å foreslå et konseptuell ramme som fremhever de ulike måtene folkefinansiering påvirker kulturell produksjon (generelt) innenfor den bredere konteksten av digital transformasjon, samtidig som den bidrar til den kulturelle og kreative egenfortellingen.

Dette arbeidet gjør det mulig for kultursektoren å forme folkefinansering som en paraply for ulike praksiser som er i tråd med kultursektorens relasjonelle og strukturelle former, og som strekker seg fra samskaping av forskjellige verdier mot en mer bærekraftig, demokratisk og felles fremtid.

Personalia

Alice Demattos Guimarães

Alice Demattos Guimarães definerer seg selv som en kulturøkonom fra Brasil. Hun har en bachelorgrad i økonomi fra Universidade Federal de Minas Gerais, og hun har siden starten av studiene fokusert på å forske på kultursektoren og dens samspill i samfunnet. Hun har en mastergrad i Global Markets and Local Creativities, som stipendiat i Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) mellom University of Glasgow, University of Barcelona og Erasmus University of Rotterdam.

Masteroppgaven hennes mottok pris for fremragende forskning fra Cultural Management Fund. Etter dette begynte hun på doktorgradsstudiet ved Høgskolen på Vestlandet, HVL Handelshøgskolen - Seksjon for innovasjonsstudier.

PhD-en hennes er del av doktorgradsprogrammet i Anvarlig innovasjon og regional utvikling, og forskningen ble gjennomført som en del av det internasjonale forskningsprosjektet om crowdfunding i kultursektoren - CROWDCUL, finansiert av Norges forskningsråd. Generelt er hennes hovedinteresser kulturelle-artistiske praksiser, lokal utvikling og kulturpolitikk, kunst og kreativitetsstyring, alternativ finansiering og annen økonomi, samt dekoloniale perspektiver.

Prøveforelesning

9. august kl. 10.00.
Sted: M005, K2, Campus Bergen.

Tittel på prøveforelesning: How can cultural policy take agency for the development of cultural-creative industries in a way that mirrors the cultural sector dynamics?

Disputas

9. august kl. 12.20
Sted: M005, K2, Campus Bergen.

Komité

Komitéleder: Førsteamanuensis Svein Gunnar Sjøtun, HVL.
Førsteopponent: Professor Bjørn-Tore Flåten, Universitetet i Agder
Andreopponent: Professor Trine Bille, Copenhagen Business School 

Disputasleder

Prodekan for forskning Stig Erik Jakobsen.

Veiledere

Hovedveileder: Professor Natalia Mæhle, HVL
Biveileder: Professor Lluis Bonet, University of Barcelona.