Øko-innovasjon på bedriftsnivå i Norge: Drivere og konsekvenser

Faraimo Jay Vai disputerer 30.05 2024 for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen Eco-innovation at the firm-level in Norway: Drivers and implications. Faraimo Jay Vai er en del av doktorgradsprogrammet ansvarleg innovasjon og regional utvikling.

Det er en økende bekymring globalt for hvilke innvirkning bedrifter har på miljøet, spesielt når det gjelder forurensning og overutnyttelse av naturressurser. Den overhengende trusselen fra klimaendringer har gjort at bedrifter i større grad oppfordres til å redusere den negative påvirkningen aktivitetene deres har på miljøet. Når bedrifter i økende grad fokuserer på å mobilisere ressursene sine for å takle disse utfordringene gjennom øko-innovasjon, er spørsmålet om hva som er de største driverne for denne typen innovasjon . 

Denne avhandlingen undersøker i hvilken grad ulike former for kunnskap spiller en rolle i å drive frem øko-innovasjon, spesielt med tanke på geografien for kunnskapsinnhenting, og hvorvidt ulike former for kunnskap utfyller hverandre eller ikke. I tillegg studerer den også hvorvidt det å engasjere seg i øko-innovasjon er en dynamisk kapabilitet som kan gi bedrifter motstandskraft og gjøre dem mer tilpasningsdyktig under en ekstern sjokktilstand. 

Ved å ta i bruk en kvantitativ tilnærming og benytte tre forskjellige datasett generert fra undersøkelser som er utført i Norge, viser resultatene et komplekst forhold mellom øko-innovasjon og regional og internasjonal syntetisk og analytisk kunnskapssamarbeid. I tillegg viser det seg at selv om både syntetisk og analytisk kunnskap er relevante for øko-innovasjon, erstatter disse to kunnskapsformene overraskende nok hverandre heller enn å komplementere hverandre. Videre viser resultatene at bedrifter som engasjerte seg i øko-innovasjon, ikke bare håndterte COVID-19 bedre, men at de også var mer innovative i andre aspekter av driften som en direkte respons på pandemien. 

Denne studien bidrar med empiri som viser kompleksiteten til analytisk og syntetisk kunnskap som drivere for øko-innovasjon. I tillegg bidrar den også til den teoretiske forståelsen av øko-innovasjon og hvordan det relaterer seg til dynamiske kapabiliteter for motstandskraft og innovativ aktivitet i tider med eksterne sjokk. 

Prøveforelesning

M005 -K2, HVL, Campus Bergen

30. mai 2024, kl. 10.00

Tittel for prøveforelesning: Complexity and causality in eco-innovation research.

Disputas

M005 -K2, HVL, Campus Bergen

30. mai 2024, kl. 12.15

Bedømmelseskomite

Komiteleder: Førsteamanuensis Maria Tsouri, Høgskulen på Vestlandet (HVL). 
Professor Sverre Johan Herstad, Universitetet i Oslo (førsteopponent). 
Professor José Luis Sanchez, University of Salamanca (andreopponent).

Veiledere

Hovedveileder: Professor Jarle Aarstad, Høgskulen på Vestlandet 
Biveileder: Arnt Fløysand.

Disputasleder

Professor Stig Erik Jakobsen, prodekan for forsking, Høgskulen på Vestlandet 

 

Følg disputasen digitalt: ZOOM

Meeting ID: 677 1639 8560; Passcode: 071578