Bærekraftige og sirkulære forretningsmodeller: Verktøy, teknikker og strategier for bedrifter

Matthew Coffay disputerer 27.05.2024 for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen «Sustainable and circular business model innovation: Tools, techniques and strategies for firms». Coffay er en del av doktorgradsprogrammet ansvarleg innovasjon og regional utvikling.

Bedrifter blir i økende grad klar over behovet for å omstille seg til en mer bærekraftig og sirkulær drift. Dette kan best oppnås gjennom innovasjon, ikke på teknologi-, produkt- eller tjenestenivå, men snarere gjennom bedriftens forretningsmodell(er).

Utfordringer med å implementere bærekraftige og sirkulære forretningsmodeller

Bærekraftig forretningsmodellinnovasjon (SBMI) har som mål å skape positive og/eller redusere negative miljømessige og sosiale påvirkninger gjennom endringer i en bedrifts verdiskapings-, verdifangst- og verdileveringsmekanismer. Sirkulær forretningsmodellinnovasjon søker derimot å skape, fange og levere verdi ved å erstatte lineær ressursbruk ved å snevre inn, redusere, lukke eller regenerere ressursløp. Til tross for at bedrifter er bevisst på potensielle gevinster i inntekt, motstandskraft og konkurranseevne som denne typen forretningsmodeller kan gi, har flertallet av store og internasjonale selskaper store utfordringer med å designe og implementere nye, bærekraftige og sirkulære forretningsmodeller i praksis. Dette "design-implementeringsgapet" står i veien for overgangen til mer bærekraftige former for produksjon og forbruk.

Bygger bro over desing-implementeringsgapet

Denne avhandlingen tar sikte på å bygge bro over dette gapet gjennom utvikling av praktiske verktøy og innsikt for praktikere, samtidig som den gir et teoretisk bidrag til litteraturen på feltet. Forskningen har blitt utført med utgangspunkt i en pragmatisk epistemologi, og kobler først ansvarlig innovasjon og ‘effectuation’ i utvikling av konseptet om en ansvarlig innovasjonslab, samt to tilhørende verktøy, «Responsible Innovation Tool» og «Responsible Impact Tool».

Workshops og casestudie med fokus på offshore havbruk

Gjennom en serie av workshops med fagfolk og bedrifter fra ulike næringer har avhandlingen benyttet en designvitenskapelig forskningstilnærming i utviklingen og testingen av to verktøy for praktikere på bedriftsnivå: «Circular Experimentation Workbench» og «Sustainable By Design». Sistnevnte samler tre viktige begreper, organisasjonsdesign, dynamiske kapabiliteter og SBMI, for å hjelpe praktikere med å overkomme design-implementeringsgapet. Koblingen mellom disse begrepene utforskes videre som del av en casestudie av den norske lakseindustrien med fokus på utviklingen av en ny verdikjede for offshore havbruk. Casestudien innebærer elementer av aksjonsforskning, og gir handlingskraftig innsikt for praktikere og videre teoretisk forståelse av hvordan organisasjonsdesign, dynamiske kapabiliteter og SBMI henger sammen.

Kulturendring for bærekraft

Verktøyene utviklet her er i seg selv «nøkkelfunn» og forskningsresultater. Andre hovedfunn inkluderer verdien av å samarbeide, eksperimentere og omfavne ‘effectuation’ for å overkomme gapet mellom design og implementering. Forskingsresultatene understreker viktigheten av organisasjonskultur for å avgjøre en bedrifts evne til å utvikle de dynamiske kapabilitetene som trengs for SBMI, og de tilhørende utfordringene en bedrift vil møte i en kulturendring for bærekraft. Mer generelt viser forskningen at bedrifter må adressere viktige organisatoriske designproblemer, inkludert barrierer og drivere på kultur-, strategi- og driftsnivå, for å overkomme design-implementeringsgapet.

Disse utfordringene kan delvis løses ved å anvende verktøyene utviklet her. Fremtidig forskning kan ytterligere bygge bro over design-implementeringsgapet ved å 1) videre utforske koblingene mellom ansvarlig innovasjon og ‘effectuation’ i ansvarlige innovasjonslabber, 2) undersøke utfall fra eksperimentering med sirkulære forretningsmodeller, da spesielt ved bruk av verktøy som «The Circular Experimentation Workbench», 3) anvende verktøy som «Sustainable By Design» for å studere langsiktige utfall i bedrifters håndtering av kulturelle, strategiske og driftsbarrierer og drivere for SBMI, og 4) videre studere koblingen mellom organisasjonsdesign, dynamiske kapabiliteter og SBMI i andre næringer og kontekster.

Personalia

Matthew Coffay kommer fra USA og tok sin mastergrad i filosofi (klimaetikk) ved Universitet i Bergen. Han har drevet en økologisk gård, jobbet som konsulent innen markedsføring og innovasjon og bodd i Kina hvor han studerte gammel kinesisk filosofi og litteratur. I løpet av ph.d-perioden var han gjesteforsker ved UC Berkeley Haas School of Business, og jobber for tiden som forsker på NHH Handelshøyskole Centre for Sustainable Business. Forskningen hans handler om hvordan bedrifter kan lykkes med omstilling til bærekraftige og sirkulære forretningsmodeller. 

Prøveforelesning

M003 -K2, HVL, Campus Bergen

27. mai 2024 klokka 11.05

Tittel for prøveforelesning: Forretningsmodeller i sammenheng med bærekraft - kunnskapsstatus og fremtidige muligheter.

Disputas

M003 - K2, HVL, campus Bergen

27. mai 2024 klokka 12.45

Bedømmelseskomite

Komitéleder førsteamanuensis Tom Skauge, Høgskulen på Vestlandet (HVL)  Førsteamanuensis Ingrid Johansson Mignon, Chalmers University of Technology (førsteopponent)
Førsteamanuensis Tina Saebi, Norges Handelshøyskole (NHH) (andreopponent)

Veiledere

Hovedveileder: Professor Lars Martel Antoine Coenen, Høgskulen på Vestlandet (HVL)
Biveileder: Professor Ragnar Tveterås, Universitetet i Stavanger

Disputasleder

Øyvind Midtbø Berge prodekan for innovasjon og regional utvikling.

Join Zoom Meeting

https://hvl.zoom.us/j/66477114673?pwd=eXVmb0d0THF1Ry9IMTJsbktIZCtMUT09

Meeting ID: 664 7711 4673

Passcode: 268870