Samordnet innsats for å fremme oppdaterte sykehjemstjenester gjennom forskning

Trine-Lise Dræge Steinskog disputerer 27. September 2024 for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen «Aligning efforts to advance knowledge translation in Norwegian nursing home practice».

Etterspørselen etter mer spesialisert behandling i sykehjem øker, og det er avgjørende at helsepersonell tar i bruk forskning for å kunne tilby oppdatert, riktig og trygg behandling. Steinskogs doktorgradsprosjekt avdekker imidlertid at det er barrierer for implementering av ny kunnskap i sykehjem på individuelle, relasjonelle og organisatoriske nivå. Avhandlingen fremhever likevel potensialet for å lykkes med kunnskapstranslasjon gjennom en samordnet innsats.

Kunnskapstranslasjon handler om hvordan forskning kan gjøres relevant og tas i bruk i praksis. Dette er hovedessensen i IMPAKT-studien (IMPlementation and Action for Knowledge Translation), som denne doktorgradsstudien er en del av. IMPAKT er finansiert av Norges forskningsråd og har som mål å redusere gapet mellom kunnskap og handling i sykehjem gjennom praksisnær forskning i tett samarbeid med sykehjemsektoren.

Fagutviklingssykepleiere i norske sykehjem har et spesifikt ansvar for kunnskapstranslasjon og var involvert i utviklingen, gjennomføringen og evalueringen av IMPAKT-intervensjonen. Her deltok de i et utdanningsprogram i kunnskapsbasert praksis og systematisk implementeringsarbeid, og brukte deretter det de hadde lært til å innføre verktøyet National Early Warning Score (NEWS2) i sine respektive sykehjem. Verktøyet brukes for å tidlig oppdage forverret tilstand hos pasienter.

Doktorgradsprosjektets overordnede mål er å utvikle kunnskap om kunnskapstranslasjon i norske sykehjem og består av tre publiserte studier i tillegg til avhandlingen. Gjennom fokusgruppeintervjuer, individuelle dybdeintervjuer og observasjoner ble flere viktige aspekter ved kunnskapstranslasjon i sykehjem avdekket.

De tre studiene belyser et kompetansebehov innen systematisk implementering og en lav anerkjennelse av kunnskapstranslasjon i et hektisk miljø. Studiene dokumenterer barrierer som uklare roller og forventninger, motstridende normer og filosofier, konkurrerende krav samt vekslende lederstøtte i organisasjonen. Vedvarende ressursbegrensninger og rivalisering mellom organisatoriske prioriteringer hemmet kapasiteten for kunnskapstranslasjon.

Samtidig var det et betydelig potensial for å integrere kunnskapstranslasjon i praksis, og å utnytte fagsykepleierne bedre. Fagutviklingssykepleierne betrakter seg selv som uutnyttede ressurser innen fagutvikling. IMPAKT-utdanningsprogrammet imøtekom deres kompetansebehov og forbedret deres forståelse av rollen som ledende aktører innen kunnskapstranslasjon. Ved å tydelig definere deres roller og ansvar kan deres potensial realiseres.

Avhandlingen belyser også viktigheten av at sykehjem integrerer kunnskapstranslasjon som et overordnet mål i sine langsiktige strategier. Dette bør gjenspeiles i tilgangen til kunnskapsbaserte prosedyrer og ressurser. Å samordne innsatsen og skape rom for refleksjon og diskusjon om fagutvikling og kunnskap på alle nivå av organisasjonen er avgjørende for å dra nytte av kunnskapstranslasjon og sikre oppdatert forsvarlig pleie og omsorg i norske sykehjem.

Personalia

Trine-Lise Dræge Steinskog (f. 1979) er utdannet sykepleier og har en mastergrad i internasjonal helse fra Universitetet i Bergen. Doktorgradsarbeidet hennes er gjennomført ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), institutt for helse og funksjon, fagseksjon Kunnskapsbasert praksis.

Steinskog har vært stipendiat ved ph.d.- programmet helse, funksjon og deltagelse ved Fakultet for helse- og sosialvitskap, HVL. Hovedveileder er førsteamanuensis Birgitte Graverholt og medveiledere er professor Oscar Tranvåg og professor Monica Nortvedt.

Prøveforelesning

Fredag 27. september 2024 kl. 10:15 i Aud. M005, Campus Kronstad.

Tittel: «Samarbeid mellom helsepersonell: Hvordan kan tverrprofesjonelle team forbedre implementeringen av kunnskapsbasert praksis?»

Disputas

Fredag 27. september 2024 kl. 13:00 i Aud. M005, Campus Kronstad.

Tittel på avhandling: Aligning efforts to advance knowledge translation in Norwegian nursing home practice.

Prøveforelesning og disputas blir avholdt på norsk.

Lenke til strømming av prøveforelesning og disputas (zoom webinar): https://hvl.zoom.us/j/62199237503?pwd=83gFjb0mD0WwPlnayw0VVgqekjNTaj.1

Bedømmelseskomite

  • Universitetslektor Anne-Marie Boström, Karolinska Institutet, Sverige (førsteopponent)
  • Professor em. Liv Torill Halvorsrud, OsloMet (andreopponent)
  • Førsteamanuensis Vegard Pihl Moen, HVL (komiteleder)

Disputasleder

Instituttleder Gunnar Slettaløkken, Høgskulen på Vestlandet 

Veiledere 

Førsteamanuensis Birgitte Graverholt (hovedveileder)
Professor Oscar Tranvåg (medveileder)
Professor Monica Wammen Nortvedt (medveileder)