Kampen mot brann i trehusmiljøer: Ny teknologi som redder liv

Ruben Dobler Strand disputerer 28. januar 2025 for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet med avhandlingen «Development and evaluation of a predictive fire risk modelling and notification system for wooden homes”.

Hvert år mister et titalls mennesker livet i brann i Norge. På verdensbasis er tallet mye høyere, omkring 300 000 mennesker hvert år. Boligbranner antas å utgjøre mer enn 80 prosent av disse tragiske dødsfallene.

Dagens varslingssystemer for brann er utviklet for varsling av skogbrannfare og annen utmarksbrann, mens varsling for boligbrannfare er uteblitt. En årsak til at boligbranner ikke har vært en del av varslingssystemene skyldes uforutsigbarheten knyttet til antennelse og brannutvikling i boliger. Boligbranner oppstår nemlig ofte på bakgrunn av vår aktivitet, og de utvikler seg ulikt i ulike hjem.

Lærdalsbrannen viste behovet for verktøy til varsling

En dramatisk hendelse i Lærdal 2014 endret synet på hvordan vi kan tilnærme oss brannfaren for trehus.

Lærdalsbrannen var en påminnelse om tidligere bybranner og faren som brann fortsatt utgjør i et moderne samfunn. Brannen spredte seg mellom trehus i svært sterk vind og ødela 40 bygninger, flere med historisk verdi.

Værets betydning for innendørsbranner

I etterkant av Lærdalsbrannen førte forskning til gjenoppdagelse av værets betydning for branner som oppstår innomhus. Det ble oppdaget at de utvendige tørre forholdene på vinteren i stor grad tørket ut trehusene fra innsiden. Effekten av den tørre uteluften ble forsterket når luften ble varmet opp inne i husene.

Dette førte til at den relative fuktigheten i luften sank og at den oppvarmede uteluften fikk et enda større potensial for å tørke ut treverk inne i husene. Det at husene blir tørrere på vinteren er kjent, men det har i mindre grad vært kjent når denne tørkingen finner sted og hvor omfattende den er.

Modell for beregning av fuktighet

Målet ble dermed å lage en modell som kunne beregne fuktigheten i treverk innendørs. Modellen, utviklet av Torgrim Log, benyttet værdata fra målestasjoner og antagelser rundt boligen, til å beregne fuktnivået i treverket innendørs. Modellen fungerte godt.

Den nye modellen åpnet for at brannfaren i trehus kunne beregnes basert på været ute og værutsiktene de neste dagene.

Utvikling av varslingssystem og risikomodell

Forskningen hadde båret frukter, og et farevarsel for brann i trehus og tette trehusmiljø var en mulighet. Dermed startet arbeidet med å utvikle et varslingssystem for brannfare i trehus. Arbeidet ble en stor del av forskningsprosjektet DYNAMIC som var et tverrfaglig prosjekt ledet av Maria-Monica Metallinou Log ved HVL.

Kombinert med skybaserte tjenester som tilbyr værdata, ble det utviklet et varslingssystem som varsler om forhøyet brannfare i trehus. Systemet benytter både historisk værdata og værutsikter hentet fra Meteorologisk Institutt til å beregne brannfaren for trehus de kommende dagene. Det nye systemet muliggjorde videre testing og utvikling av modellen, noe som var nyttig for å gjøre modellen mer robust.

Den beregnede brannfaren kommuniseres til brukerne gjennom en visuell utforming som minner mye om dagens løsning for skogbrannfare. Det er denne siste delen omhandlende utviklingen av varslingssystemet og det videre arbeidet med risikomodellen som vil være tema under Ruben Dobler Strands disputas.

Foto: HVL/Ingvild Festervoll Melien

Personalia

Ruben Dobler Strand har sin bakgrunn fra brann- og sikkerhetsfag ved Høgskolen Stord/Haugesund og videre HVL. Han jobbet en periode som brannkonsulent i Haugesund hvor han for det meste utarbeidet konsepter og analyser for et lokalt firma. Han har hele tiden, etter endt utdanning, hatt en fot innenfor Høgskolen hvor han jobbet med alt fra undervisning til emneutvikling. Ruben jobber i dag som høgskolelektor på Institutt for sikkerhet, kjemi og bioingeniørfag og underviser i branndynamikk.

Prøveforelesing

28. januar 2025, klokka 10.15, rom Aud B, HVL, campus Haugesund
Tema: An overview of data science techniques and applications for fire prevention.

Disputas

28. januar 2025, klokka 13.15, rom Aud B, HVL, campus Haugesund
Tema: Development and Evaluation of a Predictive Fire Risk Modelling and Notification System for Wooden Homes.

Bedømmelseskomité

Professor Georgios Boustras, European University Cyprus

Professor Heiko Rölke, University of Applied Sciences of the Grisons, Chur, Sveits

Førsteamanuensis Violet Ka I Pun, HVL

Disputasleiar

Stig Erik Jakobsen

Rettleiarar

Lars Michael Kristensen, HVL

Torgrim Log, HVL

Zoom-lenke

https://hvl.zoom.us/j/66417493845?pwd=5uGTcjYpAwnig7C3T1qiJmVWikDJZ4.1

Meeting ID: 664 1749 3845
Passcode:    015741