Sosiale relasjoner og helse

Denne forskergruppen er avsluttet.

Vår fysiske og psykiske helse blir i betydelig grad påvirket av våre sosiale relasjoner. Det gjelder både i forhold til utvikling og mestring av helseproblemer, hvorvidt vi søker hjelp og støtte fra hjelpeapparatet og sosialt nettverk, og hvordan vi opplever den hjelpen og støtten vi mottar.

Bedre innsikt i sammenhenger mellom sosiale relasjoner og helse er viktig for å kunne utvikle kunnskapsbaserte tiltak i behandlingsapparat og forebyggende arbeid. 

Prosjekter som inngår i forskningsgruppen har ulike tema og ulike metodiske tilnærminger, men de har til felles at de i en eller annen forstand handler om sosiale relasjoner og helse - i vid forstand. Det kan være mellom partene i et parforhold, eller mellom foreldre, eller mellom foreldre og barn, eller pasient og pårørende. Det kan også være mellom pasient og behandlere, eller pårørende og behandlere. Eller det kan være mellom familiemedlemmer, venner, kolleger eller andre.

Prosjektene har i varierende grad et eksplisitt fokus på hvordan egenskaper ved ulike typer relasjoner - knyttet til kommunikasjon, veiledning, samhandling, sosial støtte, ivaretakelse, tilfredshet, motsetninger eller konflikter, kan bidra til å fremme og hemme fysisk og psykisk helse.

Det relasjonelle aspektet er i noen av prosjektene mer implisitt, ved at man retter søkelyset mot fenomener som forekommer eller finner sted i utpregete relasjonelle kontekster, slik som for eksempel i et parforhold, i en familie, eller i en pasient-behandler relasjon, uten at forskningsspørsmålet er rettet mot relasjonen som sådan.