Om prosjektet Early Intervention
Et økende antall eldre og yngre med bistandsbehov skaper et press på de kommunale omsorgstjenestene. I gjennomsnitt bruker kommunene 1/3 del av sine årsbudsjetter på hjemmetjenester og sykehjem. Søknadene om helse og omsorgstjenester kommer fra pårørende, fastlege eller sykehus. Deretter blir de vurdert av kommunens tildelingsenhet før det fattes et kommunalt vedtak om innvilgelse eller avslag.
Noen kommuner har prøvd ut nye modeller med egne tverrfaglige vurderingsteam med proaktiv tidlig innsats, før vedtak gjøres. Den tidlige innsatsen varer 1-4 uker med omfattende kartlegging og behovsvurdering, gjenopptrening og bistand til annen helse- og omsorgshjelp. Først deretter gjøres det vedtak om eventuell tildeling av tjenester.
I prosjektet skal vi sammenligne tradisjonelle og nye måter å gå fram på for å vurdere behov og tildele tjenester. Får valg av tildelingsmodell økonomiske konsekvensene for kommunene? Hva er konsekvensene for søkerne og deres pårørende? Hva er konsekvensene for tjenestene og de ansatte? I tillegg skal vi sammenligne modeller for kartlegging, vurdering og tjenestetildeling i de nordiske landene. Er noen modeller for tildeling av tjenester mer lovende enn andre?
Forskere ved HVL, NORCE, NTNU, FHI, VID, Roskilde University, Umeå University og University of Jyväskylä deltar. Bergen, Askøy, Kvam og Oslo kommune samarbeider om gjennomføringen av forskningen. Andre viktige samarbeidspartnere er KS, USHT-ene i Oslo og Hordaland, eldrerådene i Oslo og Bergen, samt Rådet for personer med funksjonsnedsettelser i Oslo.