Kartlegging av karbonlager i myr: to år med forskning i arbeidspakke 1
Arbeidspakke 1 i Repeat har vært i gang i over to år, og nylig tok vi en fot i bakken for å oppsummere aktiviteten fram til nå.
I den første arbeidspakken har vi forbedret estimatene av mengden karbon i norske myrer. Vi begynte i 2022 med dybdemåling, georadar og jordanalyse i to myrområder (Turufjell, Okla). Disse dataene gir innsikt i hvordan å få presise estimater av karbonlagre på en effektiv måte. For eksempel har vi undersøkt om det hjelper å ta hensyn til terrengets vannforhold når vi kalibrerer radardata, og presentert resultatene på en vitenskapelig konferanse.
I 2023 konsentrerte vi oss bare om torvdybde, og undersøkte et tredje, større område (Ørskogfjellet) for å vurdere nøyaktigheten til eksisterende kart og utvikle prediksjonsmodeller med fjernmåling. Selv om det fortsatt er vanskelig å forutsi torvdybde ut fra fjernmåling, er vår digitale kartlegging mer nøyaktig enn eksisterende kart i arealforvaltningen. Vi har delt funnene med partnere og andre interesserte via webinarer og presentasjoner.
Myrundersøkelser avdekker mange overraskelser -- både i myrdybde og ellers. Her fra Ørskogfjellet (Vestnes kommune, Møre og Romsdal fylke). Foto: Sigurd D. Nerhus
De karakteristiske teppemyrene langs vestlandskysten, her avbildet ved Okla (Stad kommune, Vestland fylke), representerer en unik myrtype i det norske landskapet. Foto: Karl-Kristian Muggerud