
Myrrestaurering – tenk at det tar så lang tid
I den fjerde arbeidspakken har vi fokusert på restaurering av myr, med særlig vekt på artssammensetning og tid-til-restaurering. Dette er avgjørende for å evaluere effekten av ulike tiltak på et tidlig stadium.
I den fjerde arbeidspakken har vi studert restaurering av myr. Vi undersøker om artssammensetningen av planter lar seg restaurere, og hvor raskt det går (tid-til-restaurering). Våre foreløpige analyser viser at restaurering av terrengdekkende myr i Skottland (som var plantet til med trær) tar 50–300 år, avhengig av hvor strenge mål vi bruker. Vannforholdene ble raskt gjenopprettet, mens restaureringen av selve torva gikk langt saktere. Dette gjør det vanskelig for de opprinnelige artene å komme tilbake. For Rønnåsmyra, en høymyr i Sørøst-Norge, forventes vegetasjonen å være gjenopprettet innen 50–120 år, avhengig av hvordan vi definerer målet for restaureringen. Det er verdifullt å estimere tid-til-restaurering, siden det gjør det mulig å evaluere effekten av ulike restaureringstiltak på et tidlig stadium, og dermed forutsi utviklingen av restaureringen lenge før den er fullført.
Repeat-stipendiat Katinka Vloon har tilbrakt utallige timer på Rønnåsmyra i Grue Kommune, for å samle inn data for til å analysere hvor lang tid myrrestaurering faktisk tar.