Myr og planlegging: Komplekse konflikter og prosesser
Planlegging og utbygging av hytter og vei i myrområder fortsetter selv om myr får stadig større anerkjennelse, og motstanden speiler et bredt spekter av argumenter og verdier.
I den andre arbeidspakken har vi utforsket hvordan myras nye aktualitet påvirket en lokal planprosess for hytteutvikling på Turufjell. Til tross for at myras nye aktualitet har påvirket den lokale planpraksisen, har hytteområdet blitt utbygd. Samtidig viser plankartene at myra tilsynelatende blir ivaretatt. Vi har undersøkt engasjement mot hytteutviklingsplaner i samme kommune, og funnet at selv om hyttemotstand ofte fremstilles som en konflikt mellom naturvern og økonomisk utvikling, blir et breiere sett med argumenter brukt, og disse argumentene uttrykker ulike verdier. Vi har gjort lignende funn i foreløpige analyser av planlegging for ny E39 over Ørskogfjellet. Samtidig viser vår analyse av historisk bruk og verdisetting av myr flere skifter i våre holdninger til myr det siste århundret. Argumentene i dagens planprosesser speiler bredden i holdninger vi har hatt til myr gjennom historien.
Du kan lese mer om hvordan ny myrpolitikk har påvirket lokal planlegging i publikasjonen Myr mellom lokal og nasjonal planlegging og styring – planlegging av fjelldestinasjonen Turufjell.
Hytteutbygging i Turufjell mellom 2016 (øverst) og 2022 (nederst). (kilde: skjermdump fra Norge i bilder)
Ny E39 mellom Ålesund og Molde vil kunne påvirke store myrområder (figur: Statens Vegvesen)
Oversikt over historiske faser i hvordan vi har brukt og verdsatt myr (figur: Ingrid K. Koren)