Tverrfaglig samarbeid - hvorfor er det så viktig og hvorfor er det vanskelig?

Velkommen til et tilbakeblikk på webinaret «Tverrfaglig samarbeid - hvorfor er det så viktig og hvorfor er det vanskelig? - et blikk fra humaniora», arrangert av forskerskolen NORBARN.

Dette var det andre webinaret i vår serie dedikert til arbeidslivsrelevans og overførbare ferdigheter, som fant sted tirsdag 19. mars, fra kl. 14.00 til 15.00. Vi hadde æren av å ha Sveinung Sundfør Sivertsen fra Fremtenkt som foredragsholder for dette webinaret, med Zacharias Andreadakis som vert.

I dagens seminar diskuterte Sveinung Sundfør Sivertsen, en filosof og entreprenør, betydningen og utfordringene ved tverrfaglig samarbeid. Han understreket at perspektivsøking er essensielt for å forstå hvordan ulike brukergrupper anvender forskningen, noe som er avgjørende for å utvikle livsendrende applikasjoner. Sivertsen belyste hvordan tverrfaglig forskning ofte står overfor hindringer innenfor eksisterende akademiske systemer som ikke nødvendigvis fremmer slik samhandling. Han foreslo en endring i tenkemåten – ved å starte forskning fra et praktisk anvendelsespunkt kan det fremme tverrfaglighet.

Diskusjonen som fulgte var innsiktsfull og dekket temaer som den indre motstanden forskere ofte føler mot tverrfaglig forskning, forholdet mellom forskningsformidling og incentivstrukturer, og de strukturelle barrierene som hindrer tverrfaglig samarbeid. Videre ble kreativitetens rolle i tverrfaglighet, samt studentenes unike bidrag til fremming av tverrfaglige initiativer, grundig utforsket.

Deltakerne diskuterte også betydningen av arbeidslivsrelevans og kompromiss, og hvordan denne ofte brukes instrumentelt, men også hvordan den kan styrke unge forskere til å utfordre etablerte perspektiver og bidra med egne meningsfulle synspunkter. Samtalen belyste at selv om visse akademiske systemer er forankret i mistillit, har forskere en aktiv rolle i å forme debatten og utfordre antagelser, noe som til syvende og sist kan endre og forbedre vitenskapens fremtid.

Dagens webinar belyste et kollektivt behov for å overvinne 'fantasiens fattigdom' i akademiske kretser, spesielt når så mye står på spill. Det ble klart at tverrfaglig forskning ikke bare er viktig, men avgjørende for å takle komplekse utfordringer i vår tid.

Tusen takk til alle deltakerne. Lenge leve tverrfaglighet!