Arbeids- og kompetanseområde
Jeg forsker på vannkvalitet i oppdrettssystemer for settefisk. Spesifikt på effekter redusert vannkvalitet kan ha på fiskens fysiologi, begrensende faktorer i forhold til vannutskifting og hvordan driftsmetoder kan påvirke både vannkvalitet i systemet og renseeffekten av de ulike vannbehandlingstrinnene i resirkuleringsanlegg (RAS).
Min utdanningsbakgrunn og undervisningserfaring spenner fra akvakultur- til offshoreteknologi, noe som er en drivkraft bak min interesse for en tverrfaglig tilnærming. Jeg er for tiden prosjektleder i et tverrfaglig kompetansehevingsprosjekt støttet av NFR (RAS-EN 301828) som har som målsetning å opparbeide økt kunnskap relevant for utdanning og forskning innenfor fagområdene energi-, hav-, miljø- og akvakulturteknologi ved Høgskulen på Vestlandet.
- Anvendt strømningslære KJE102
- Introduksjon til havbruk KJE119
- Vannkvalitet og resirkuleringsanlegg for akvakultur (RAS) KJE118
- Vannkvalitet
- Akvakultur
- RAS
- Hypercapnia
- Hyperoxia
Publikasjonar
-
Biofilter and degasser performance at different alkalinity levels in a brackish water pilot scale recirculating aquaculture system (RAS) for post-smolt Atlantic salmon
-
Water Flow Requirements of Post-smolt Atlantic Salmon (Salmo salar L.) Reared in Intensive Seawater Flow-through Systems: A Physiological Perspective
-
Effect of Photoperiod and Transfer Time on Atlantic Salmon Smolt Quality and Growth in Freshwater and Seawater Aquaculture Systems
-
Growth and nephrocalcinosis for Atlantic salmon (Salmo salar L.) post-smolt exposed to elevated carbon dioxide partial pressures
-
Karbondioksid og nefrokalsinose
-
Stocking density limits for post-smolt Atlantic salmon (Salmo salar L.) emphasis on production performance and welfare
-
Semi-closed sea systems for postsmolt Atlantic salmon. (Abstract ID 42049).
-
Semi-closed sea systems for postsmolt Atlantic salmon. Conference Abstract p. 123
-
Sluttrapport på postsmolt D: Grenseverdier for karbondioksid for postsmolt
-
Growth and physiological models for Atlantic salmon (Salmo salar L.) parr exposed to elevated carbon dioxide concentrations at high temperature
-
The effects of increased CO2 on postsmolt Atlantic salmon Salmo salar growth, physiology and stress responsiveness
-
Oppdrett av postsmolt laks i semilukkede system; Krav til fisketetthet og vannforbruk.
-
Osmoregulation in Atlantic salmon Salmo salar smolts transferred to seawater at different temperatures
-
Krav til fisketetthet og vannforbruk
-
Effekter på helse, sykdom og velferd ved postsmoltproduksjon i semi-lukkede anlegg – del D: Grenseverdier for karbondioksid for postsmolt.
-
Effekter på helse sykdom og velferd ved postsmoltproduksjon i semi-lukkede anlegg – Døgnvariasjon i vannkvalitet i anlegg for postsmolt
-
Osmoregulation and growth in offspring of wild Atlantic salmon at different temperatures
-
Low light intensity can reduce Atlantic salmon smolt quality
-
Karbondioksid og vekstreduksjon hos parr
-
Effects of hyperoxic water conditions under different total gas pressures in European sea bass (Dicentrarchus labrax)
-
Physiological effects of environmental hyperoxia on Atlantic salmon (Salmo salar L.) and European sea bass (Dicentrarchus labrax L.)
-
Physiological effects of normbaric environmental hyperoxia on Atlantic salmon (Salmo solar L.) presmolts
-
Effects of fish density on growth and smoltification in intensive production of Atlantic salmon (Salmo salar L.)
-
The impact of different water gas levels on cataract formation, muscle and lens free amino acids, and lens antioxidant enzymes and heat shock protein mRNA abundance in smolting Atlantic salmon, Salmo salar L
-
Long-term separate and combined effects of environmental hypercapnia and hyperoxia in Atlantic salmon (Salmo salar L.) smolts
-
Fysiologiske egenskaper ved rogn, yngel og smolt
-
Fysiologiske egenskaper ved rogn, yngel og smolt
-
Long-term separate and combined effects of environmental hypercapnia and hyperoxia in Atlantic Salmon Salmo salar L.smolts
-
Long-term effects of reduced water flow, increased carbon dioxide and reduced pH(AI) on Atlantic Salmon welfare Salmo salar L
-
A major water quality problem in smolt farms: combined effects of carbon dioxide, reduced pH and aluminium on Atlantic Salmon (Salmo salar L) smolts: physiology and growth
-
Effekter av karbondioksyd på laksesmolt