Arbeids- og kompetanseområde

Dekan ved Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett i perioden 01.08.17-31.07.25. Jeg er utdannet lærer, har hovedfag i ernæring, helse og miljøfag og doktorgrad i helsefremmende arbeid. Før jeg ble tilsatt som dekan ved HVL var jeg tilsatt i undervisnings- og forskerstillinger og ulike lederstillinger ved Høgskolen i Bergen. Jeg har vært styremedlem ved Høgskolen i Bergen i to perioder.  Jeg er i dag leder av Universitets- og høgskolerådets fagstrategiske enhet for lærerutdanning. 

Ta gjerne kontakt på asle.holthe@hvl.no



Underviser i
  • Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene
  • Masterstudium i fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø

Forskar på
  • Mat og måltider i barnehage og skole
  • Fagdidaktikk i mat og helse

Publikasjonar

  • Nordic school meals and effect on classroom learning behaviour

    Hege Wergedahl, Despoina Theofylaktopoulou, Eldbjørg Fossgard, Asle Holthe, Tormod Bjørkkjær, Agneta Hörnell (2022)
  • Norwegian Primary School Teachers' Pedagogical Practices for Food and Health Meals and School Lunches

    Ingfrid Veka, Hege Wergedahl, Eldbjørg Fossgard, Asle Holthe (2021)
  • Children’s experienced and imaginary stories about lunch packs and lunch breaks: Associations and perceptions of school lunch among primary school students in Norway

    Eldbjørg Fossgard, Hege Wergedahl, Asle Holthe (2021)
  • Children’s Food Choices during Kindergarten Meals

    Hege Wergedahl, Eldbjørg Fossgard, Eli Kristin Aadland, Asle Holthe (2021)
  • Estetiske læringsprosesser i grunnskolelærerutdanningene. Helhetlig, integrert og forskningsbasert? Rapport til Kunnskapsdepartementet, 24. juni 2020.

    Inger - Åshild By, Asle Holthe, Cathrine Lie, Jostein Sandven, Ingeborg Lunde Vestad, Ingvild M Birkeland (2020)
  • Læreplanen og det profesjonelle handlingsrommet til mat- og helselæreren.

    Ingfrid Veka, Hege Wergedahl, Asle Holthe (2020)
  • Læreplanens fortolkningsnivåer

    Asle Holthe, Ingfrid Veka (2019)
  • Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene

    Asle Holthe, Eli Kristin Aadland, Nina Grieg Viig (2019)
  • Følgenotat om forslag til ny forskrift om rammeplan for 5-årige faglærerutdanninger i praktiske og estetiske fag / Lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for trinn 1-13, med rammeplanutvalgets vurderinger. Oversendt Kunnskapsdepartementet 14. januar 2019

    Inger - Åshild By, Asle Holthe, Catrine Lie, Jostein Sandven, Ingeborg Lunde Vestad, Mats Melvold Hordvik (2019)
  • Forslag til forskrift om rammeplan for femårige lærerutdanninger i praktiske og estetiske fag for trinn 1–13. Oversendt Kunnskapsdepartementet 14. januar 2019

    Inger - Åshild By, Asle Holthe, Catrine Lie, Jostein Sandven, Ingeborg Lunde Vestad, Mats Melvold Hordvik (2019)
  • Oppskriften - den skjulte læreplanen i mat og helse

    Ingfrid Veka, Hege Wergedahl, Asle Holthe (2018)
  • School lunch ‐ Children's space or teachers’ governmentality? A study of 11‐year‐olds’ experiences with and perceptions of packed lunches and lunch breaks in Norwegian primary schools

    Eldbjørg Fossgard, Hege Wergedahl, Tormod Bjørkkjær, Asle Holthe (2018)
  • Master i faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag. Utredning av kompetansebehov av å innføre master i faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag, og anbefaling til departementet om hvorvidt det bør innføres en master i faglærerutdanning.

    Inger - Åshild By, Asle Holthe, Jostein Sandven, Ingeborg Lunde Vestad, Mats Melvold Hordvik (2018)
  • The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fasting and postprandial serum metabolites and lipid species: Results from a randomized crossover intervention study in healthy adults

    Mette Schmedes, Claudia Balderas, Eli Kristin Aadland, Hélène Jacques, Charles Lavigne, Ingvild Eide Graff (2018)
  • Avdeling for lærarutdanning - reformer, vekst og kompetansebygging

    Asle Holthe, Silje Valde Onsrud, Stig Audun Eriksson, Eiliv Olsen, Håvard Ulstein (2018)
  • The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fecal metabolites and gut microbiome: results from a randomized crossover intervention study

    Mette Schmedes, Asker Brejnrod, Eli Kristin Aadland, Pia Kiilerich, Karsten Kristiansen, Hélène Jacques (2018)
  • Is the environment in kindergarten associated with the vegetables served and eaten? The BRA Study

    Anne Himberg-Sundet, Anne Lene Kristiansen, Mona Bjelland, Thomas Moser, Asle Holthe, Lene Frost Andersen (2018)
  • The Effect of Schooling on Basic Cognition in Selected Nordic Countries

    Bert Jonsson, Maria Waling, Anna S. Olavfsdottir, Hanna Lagström, Hege Wergedahl, Cecilia Olsson (2017)
  • Teoriens manglende plass i praksissamtalen

    Marianne Leikvoll Eide, May Britt Revheim Brekke, Asle Holthe (2017)
  • Lunsjmåltidet i barnehagen som en sosial og pedagogisk arena

    Eldbjørg Fossgard, Asle Holthe, Hege Wergedahl, Eli Kristin Aadland (2016)
  • Lean-seafood intake decreases urinary markers of mitochondrial lipid and energy metabolism in healthy subjects: Metabolomics results from a randomized crossover intervention study

    Mette Schmedes, Eli Kristin Aadland, Ulrik Kræmer Sundekilde, Hélène Jacques, Charles Lavigne, Ingvild Eide Graff (2016)
  • School meal provision, health, and cognitive function in a Nordic setting - The ProMeal-study: Description of methodology and the Nordic context

    Maria Waling, Anna Sigridur Olafsdottir, Hanna Lagström, Hege Wergedahl, Bert Jonnson, Cecilia Olsson (2016)
  • Frukt, grønnsaker og sjømat i skolemat - med fokus på Norge

    Tormod Bjørkkjær, Eldbjørg Fossgard, Asle Holthe, Hege Wergedahl (2016)
  • Lean seafood intake reduces postprandial c-peptid and lactate concentrations in healthy adults in a randomized controlled trial with a crossover design

    Eli Kristin Aadland, Ingvild Eide Graff, Charles Lavigne, Øyvin Andre Solberg Eng, Martine Paquette, Asle Holthe (2016)
  • Å transformere en global pedagogisk ide i lokale kontekster

    Gerd Grimsæth, Bjørg Oddrun Hallås, Asle Holthe (2016)
  • Skolen som arena for matdanning

    Asle Holthe, Eldbjørg Fossgard, Hege Wergedahl (2016)
  • Bokanmeldelse Fjellström. C (red.)Klagandets diskurs - matforskare reflekterar.

    Asle Holthe (2015)
  • Skolens matlandskap som arena for danning

    Asle Holthe, Eldbjørg Fossgard, Hege Wergedahl (2015)
  • Bruk av uteskole i de praktisk-estetiske fagene på barnetrinnet - en casestudie

    Asle Holthe, Bjørg Oddrun Hallås, Eldbjørg Tveitevåg Styve (2015)
  • Mat, kosthold og folkehelse

    Asle Holthe, Hege Wergedahl, Eldbjørg Fossgard (2015)
  • Lean seafood intake reduces cardiovascular risk factors in healthy subjects

    Eli Kristin Aadland, Charles Lavigne, Ingvild Eide Graff, Øyvin Eng, Asle Holthe, Gunnar Mellgren (2015)
  • Lean-seafood intake reduces cardiovascular lipid risk factors in healthy subjects: results from a randomized controlled trial with a crossover design

    Eli Kristin Aadland, Charles Lavigne, Ingvild Eide Graff, Øyvin Andre Solberg Eng, Martine Paquette, Asle Holthe (2015)
  • Sammenheng mellom skolemat og læring?

    Hege Wergedahl, Asle Holthe, Eldbjørg Fossgard, Tormod Bjørkkjær (2014)
  • Mat og måltider i barnehagen - et kartleggingsverktøy

    Asle Holthe (2014)
  • Fysiske faktorers betydning for mat- og måltidstilbudet i barnehagen - en casestudie

    Eli Kristin Aadland, Asle Holthe, Hege Wergedahl, Eldbjørg Fossgard (2014)
  • Metabolomic studies on the urinary response to a diet based on either lean seafood or other protein sources

    Mette Schmedes, Christian Clement Yde, Eli Kristin Aadland, Hélène Jacques, Charles Lavigne, Ingvild Eide Graff (2014)
  • Innspill til Ludvigsen-utvalget

    Asle Holthe, Inger Lise Fevang Jensen (2014)
  • Grunnleggende ferdigheter i mat og helse

    Asle Holthe (2014)
  • De grunnleggende ferdighetene i de praktisk-estetiske fagene

    Bjørg Oddrun Hallås, Asle Holthe, Njål Vindenes, Eldbjørg Tveitevåg Styve (2013)
  • Mat og måltider i skolefritidsordningen. En kvalitativ studie

    Eldbjørg Fossgard, Asle Holthe, Hege Wergedahl (2013)
  • Kantinedrift i videregående skole En kvalitativ studie

    Asle Holthe, Eldbjørg Fossgard, Hege Wergedahl (2013)
  • Mat og helse på barnetrinnet - praktisk, men ennå ikke kreativt

    Asle Holthe, Hege Wergedahl (2013)
  • Skolefagundersøkelsen 2011 Praktiske og estetiske fag på barnesteget i norsk grunnskole

    Magne Espeland, Trond Egil Arnesen , Ingrid A. R. Grønsdal, Asle Holthe, Kjetil Sømoe, Hege Wergedahl (2013)
  • A controlled randomized intervention study with lean seafood vs terrestrial animal proteins in healthy subjects: data on body mass and body composition

    Eli Kristin Aadland, Ingvild Eide Graff, Bjørn Liaset, Gunnar Mellgren, Charles Lavigne, Hélène Jacques (2013)
  • Undersöker hur viktig lunchen är

    Asle Holthe (2013)
  • Rammefaktorenes betydning for tilretteleggingen av opplæringen i de praktisk-estetiske fagene : en casestudie

    Asle Holthe, Bjørg Oddrun Hallås, Eldbjørg Tveitevåg Styve, Njål Vindenes (2013)
  • Skolene har ikke kapasitet

    Asle Holte (2012)
  • Praktisk-estetiske fag og vektlegging av de fem grunnleggende ferdighetene - en casestudie

    Bjørg Oddrun Hallås, Asle Holthe, Njål Vindenes, Eldbjørg Tveitevåg Styve (2012)
  • Hva bidrar lunsjmåltidet i barnehagen med?

    Hege Wergedahl, Eli Kristin Aadland, Asle Holthe, Eldbjørg Fossgard (2012)
  • Smørelunsjen i barnehagen som pedagogisk måltid - ernærings-, sosialiserings- og kunnskapsaspekter

    Eldbjørg Fossgard, Asle Holthe, Hege Wergedahl, Eli Kristin Aadland (2012)
  • Strukturelle og organisatoriske muligheter og begrensninger for tilrettelegging av lunsjmåltidet i barnehagen

    Eli Kristin Aadland, Asle Holthe, Hege Wergedahl, Eldbjørg Fossgard (2012)
  • De praktisk-estetiske fagene og rammefaktoreres betydning - en casestudie

    Asle Holthe, Bjørg Oddrun Hallås, Eldbjørg Tveitevåg Styve, Njål Vindenes (2012)
  • Implementering av kostholdstiltak i barnehagen

    Asle Holthe, Hege Wergedahl, Eldbjørg Fossgard, Eli Kristin Aadland (2012)
  • Implementation of national guidelines for healthy school meals: The relationship between process and outcome

    Asle Holthe, Torill Marie Bogsnes Larsen, Oddrun Samdal (2011)
  • Lønsjforskjell

    Asle Holthe (2011)
  • Barnehagen i partnerskap for folkehelse

    Asle Holthe (2011)
  • Bokanmeldelse

    Inger Nygaard, Asle Holthe (2011)
  • Folkehelseperspektivet i skolefaget mat og helse

    Asle Holthe (2011)
  • Gjesteforelesning om matvaregruppen kjøtt og egg til studenter ved NUTR 150

    Asle Holthe (2011)
  • Gjesteforelesning om matvaregruppen sjømat til studenter ved NUTR 150

    Asle Holthe (2011)
  • Implementering av helsefremmende intervensjoner og politikk

    Asle Holthe (2011)
  • Profesjonsidentitet i folkehelsearbeid

    Britt Unni Wilhelmsen, Asle Holthe (2011)
  • Implementering av helsefremmende intervensjoner og helsefremmende politikk

    Asle Holthe (2011)
  • Understanding barriers to implementing the Norwegian national guidelines for healthy school meals: a case study involving three secondary schools

    Asle Holthe, Torill Marie Bogsnes Larsen, Oddrun Samdal (2011)
  • Egen meny for barn - et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Bergen og Helse Bergen innen ernæring, kosthold og helse

    Marit Graue, Anne Haugstvedt, Asle Holthe, Susanne Eidset, Kari Tøsdal, Ida Kari Ivarhus (2010)
  • Å sikre barn en helsefremmende oppvekst

    Asle Holthe (2010)
  • Jenter flinkere å smøre matpakke

    Asle Holthe (2010)
  • For ambisiøse mål for skulemåltid

    Asle Holthe (2010)
  • Mest boller og burger

    Asle Holthe (2010)
  • Evaluating the implementation of the Norwegian guidelines for healthy school meals: A case study involving three secondary schools

    Asle Holthe (2010)
  • Presentasjon av boken Måltider og fysisk aktivitet i barnehagen - barnehagen som arena for folkehelsearbeid

    Asle Holthe, Britt Unni Wilhelmsen, Helene Torsteinson (2010)
  • Kostholdsmessige utfordringer i barnehagen

    Asle Holthe (2010)
  • Måltider og fysisk aktivitet i barnehagen

    Asle Holthe, Britt Unni Wilhelmsen (2010)
  • The role of physical structures in implementing the Norwegian guidelines for healthy school meals

    Asle Holthe, Torill Marie Bogsnes Larsen, Oddrun Samdal (2010)
  • Evaluating the implementation of the Norwegian guidelines for healthy school meals. A case study involving three secondary schools

    Asle Holthe (2010)
  • Skolekjøkken - heimkunnskap - mat og helse

    Asle Holthe, Britt Unni Wilhelmsen (2009)
  • Et aktuelt doktorandarbeid på terskelen til disputas: Mat i norske skoler

    Asle Holthe (2009)
  • Fra sentralgitt plan til lokale planer i mat og helse

    Asle Holthe (2009)
  • De fem grunnleggende ferdighetene som forutsetning for læring

    Asle Holthe, Britt Unni Wilhelmsen (2009)
  • Mat og helse i skolen. En fagdidaktisk innføring

    Asle Holthe, Britt Unni Wilhelmsen (2009)
  • Elevaktiv læring med muntlig i mat og helse

    Britt Unni Wilhelmsen, Asle Holthe (2009)
  • Mat i barnehage og skole

    Asle Holthe (2008)
  • Retningslinjene for skolemåltidet - et slag i luften?

    Asle Holthe (2008)
  • Redaktørens spalte

    Asle Holthe (2008)
  • Implementation of national guidelines for school meals

    Asle Holthe (2008)
  • Implementation of national guidelines for school meals

    Asle Holthe (2008)
  • Spiser barne ditt rett ?

    Asle Holthe (2008)
  • Redaktørens spalte

    Asle Holthe (2008)
  • Evalueringsrapport II: Fysisk aktivitet og måltider

    Oddrun Samdal, Ellen Haug, Hilde Slåtten, Torill Marie Bogsnes Larsen, Asle Holthe, Åshild Hasnes (2008)
  • Mat og helse i skolen

    Asle Holthe, Eli Kristin Aadland (2007)
  • Kostholdsmessige utfordringer i barnehagen

    Asle Holthe (2007)
  • Å lage mat i naturen og bruke naturen som ressurs

    Asle Holthe, Eli Kristin Aadland (2007)
  • To undervisningskjøkken i Trondheim kommune

    Asle Holthe (2007)
  • Redaktørens spalte

    Asle Holthe (2007)
  • Mat i barnehage og skole

    Asle Holthe (2007)
  • Spiser barnet ditt rett ?

    Asle Holthe (2007)
  • The use of problem and process oriented learning to develop social responsibility among Norwegian teacher education students

    Britt Unni Wilhelmsen, Asle Holthe (2006)
  • Evalueringsrapport fysisk aktivitet og måltider

    Oddrun Samdal, Torill M.B. Larsen, Asle Holthe (2006)
  • The use of problem and process oriented learning to develop social responsibility among Norwegian teacher education students

    Britt Unni Wilhelmsen, Asle Holthe (2006)
  • Spiser barnet ditt rett ?

    Asle Holthe (2006)
  • Fra heimkunnskap til mat og helse

    Asle Holthe (2006)
  • Spiser barnet ditt rett ?

    Asle Holthe (2006)
  • Evalueringsrapport Fysisk aktivitet og måltider

    Oddrun Samdal, Ellen Haug, Fredrik Hansen, Torill Marie Bogsnes Larsen, Asle Holthe, Mari Skar Manger (2006)
  • Fra heimkunnskap til kost og helse - ny læreplan på høring

    Asle Holthe (2005)
  • Kosthold for barn i barnehagealder

    Asle Holthe (2005)
  • Kosthold for barn i barnehagealder

    Asle Holthe (2005)
  • Uteskole ved sjøkanten, Oksebåsen

    Karstein Erstad, Oddrun Hallås, Asle Holthe, Torbjørn Lundhaug, Eli Kristin Aadland (2004)
  • Læreplan for grunnskolen (LP-06).Forslag til læreplan i heimkunnskap

    Asle Holthe (2004)
  • Måltidet som konstruksjon i heimkunnskapsfaget Vitenskapsteoretisk essay

    Asle Holthe (2004)
  • Måltidet som konstruksjon i heimkunnskapsfaget

    Asle Holthe (2004)
  • Lay conceptions in home economics

    Asle Holthe (2004)
  • Kokkekamp

    Asle Holthe, Britt Unni Wilhelmsen, Inger Nygaard (2004)
  • Hva er det egentlig elevene drikker på skolen?

    Oddrun Hallås, Asle Holthe (2004)
  • Hva drikker elevene på skolen ?

    Asle Holthe, Oddrun Hallås (2003)
  • "Hvis du drikker light dreper det hjerneceller og sånn..." Hverdagsforestillinger i heimkunnskap

    Asle Holthe (2003)
  • "Hvis du drikker light dreper det jo hjerneceller og sånn..." Hverdagsforestillinger i heimkunnskap

    Asle Holthe (2003)