Arbeids- og kompetanseområde
Jeg er utdannet biokjemiker fra Universitetet, med doktorgrad innen helseeffekter av fettsyrer og proteiner fra kosten. Jeg begynte å arbeide ved høgskolen i 2008, og har siden da hatt mat og kosthold blant barn som forskningsfelt. Jeg har vært innvolvert i flere forskningsprosjekter der vi har studert implementering av retningslinjer for mat og måltid i barnehagen, implementering av sjømat i skolen, og mat og måltid i SFO og videregående skole. Et nylig avsluttet prosjekt er det nordiske prosjektet ProMeal (forskere fra Sverige, Island, Finland og Norge), der jeg ledet den norske delen av prosjektet. Prosjektet så på sammenheng mellom skolemat og læring, skolemåltidets betydning for det totale matinntaket i løpet av en dag, og barns oppfatninger av skolemåltidet. Jeg er tilknyttet BARNkunne (KINDknow), Senter for barnehageforskning, og leder arbeidspakke 5, Mat og måltider i barnehagen. Fra høsten 2023 starter vi opp prosjektet TASTE, som omfatter barns smakskompetanse i barnehage og skole, der jeg vil lede arbeidspakken om barnehage.
- Master i barnehagekunnskap
- Grunnskolelærerutdanning med mat og helse
- Mat og kosthold i skole og barnehage
Publikasjonar
-
Bor det monstre i havet? Fortellinger mellom generasjoner og forskere
-
Hva er BARNkunne og hva gjør vi?
-
Heldags-fagdag med ansatte i barnehage om temaene "Hvordan arbeide med matmot" og "Ernæring for barn i barnehagen"
-
Eating together. Staff members' perception of a social lunch meal in kindergarten
-
Evaluering av gratis skolemåltid på 1. – 4. trinn på en skole i Haugesund Av Bodil
-
Traces of sustainability in food practices in a Norwegian kindergarten
-
Å skape bærekraftige barnehager – perspektiver, muligheter og utfordringer
-
Nytt prosjekt skal lære barn å tenke kritisk om hva de spiser
-
Barnehagelærerstudenters egenvurdering av læringsutbytte gjennom praksisoppgave «observasjon av håndhygiene og måltider i barnehagen»
-
Opponent på disputas, Kristine Engebretsen Illøkken - Breakfast and school lunch as pathways for enhancing educational outcomes and promoting public health
-
Nordic school meals and effect on classroom learning behaviour
-
Lesson signature in food and health education
-
Bekkalokk og kråkehotell - utforskning og lek på tur
-
‘A long way to get here and a long way to go': a case study on changing lunch meal practices in a Norwegian kindergarten
-
Mattilbud og håndhygiene i forbindelse med måltider i barnehagen basert på studenters praksisoppgave
-
Kan kornkrisen redde flere brød?
-
Norwegian Primary School Teachers' Pedagogical Practices for Food and Health Meals and School Lunches
-
Lunch Meals in Norwegian Kindergartens during and after the COVID-19 Pandemic
-
Food and meals in Norwegian kindergartens
-
Lunsjmåltidet i barnehagen - Hvordan kommuniserer barn om det serverte og det medbragte lunsjmåltidet i barnehagen?
-
Opponent på disputas, Cecilie Beinert - An unexploited potential”. LifeLab Food and Health: Assessment and Development of Teaching and Learning Practices in the Norwegian School Subject Food and Health
-
Barnehageansatte - om mat og måltid i koronapandemien
-
Bærekraftig mat i barnehagen
-
Children’s experienced and imaginary stories about lunch packs and lunch breaks: Associations and perceptions of school lunch among primary school students in Norway
-
Book Launch - Celebrating 'Childhood Cultures in Transformation - 30 Years of the UN Convention on the Rights of the Child in Action towards Sustainability'
-
Children’s Food Choices during Kindergarten Meals
-
Å skape bærekraftige barnehager – perspektiver, muligheter og utfordringer
-
Variasjon i mattilbud og håndvaskrutiner i praksisbarnehager
-
Læreplanen og det profesjonelle handlingsrommet til mat- og helselæreren.
-
Timesignaturer i kroppsøvingsundervisning med utgangspunkt i data fra den norske studien Kvalitet i opplæringa
-
Opposisjon på disputas, Sissel H. Helland: Matmot i barnehagen. En studie av toåringers matneofobi og kosthold og hvordan dette kan endres.
-
Forskning på mat og måltider i barnehagen
-
Skolen som matlandskap
-
Upregulated PDK4 expression is a sensitive marker of increased fatty acid oxidation
-
Mat og måltider i barnehagen
-
Oppskriften - den skjulte læreplanen i mat og helse
-
Workshop on Chinese and Norwegian meals
-
Food and Food production
-
Social, sustainable and Health promoting aspects of the Kindergarten meals.
-
Social, sustainable and Health promoting aspects of the Kindergarten meals
-
School lunch ‐ Children's space or teachers’ governmentality? A study of 11‐year‐olds’ experiences with and perceptions of packed lunches and lunch breaks in Norwegian primary schools
-
Hvorfor spiser vi ikke mere grønnsaker? Bærekraftige og helsefremmende måltider i barnehagen
-
Sustainable Futures – Strengthening educational research and practice on ecological and social citizenship through collaboration between Chinese and Norwegian researchers
-
Hybrid and Interdisciplinary Work in Co-teaching Settings in Teacher Education
-
Learning behaviour and school lunch
-
The Effect of Schooling on Basic Cognition in Selected Nordic Countries
-
Mat- og helseseksjonen sitt bidrag i barnehagelærerutdanningen ved HVL-Bergen
-
Nordic children's conceptualizations of healthy eating in relation to school lunches.
-
ProMeal - Prospects for promoting health and performance by school meals in Nordic countries
-
Lærerutdanningskonferansen dag 2 - høringskonferanse mat og helse
-
Lunsjmåltidet i barnehagen som en sosial og pedagogisk arena
-
School meal provision, health, and cognitive function in a Nordic setting - The ProMeal-study: Description of methodology and the Nordic context
-
Smart på mat - undervisningsmateriell i faget mat og helse. Nasjonalforeningen for folkehelse.
-
Frukt, grønnsaker og sjømat i skolemat - med fokus på Norge
-
Skolen som arena for matdanning
-
Kvalitet i opplæring i mat og helse - data fra klasseromsforskning
-
Fem-årig grunnskolelærerutdanning – diskusjon om nye læringsutbytteformuleringer i mat og helse
-
ProMeal - Nordic School meals
-
Skolemat og læring
-
Assessing School Meals intake by Digital Photograph Method in the Nordic Contexts (the Promeal study)
-
Skolemat og læring
-
School meals
-
Skolens matlandskap som arena for danning
-
Mat, kosthold og folkehelse
-
ProMeal - Sammenheng mellom kosthold og læring?
-
ProMeal - Prospects for Promoting Health and Performance by School Meals in Nordic Countries.
-
Forskningsprosjekter ved mat og helse seksjonen
-
Sammenheng mellom skolemat og læring?
-
Fysiske faktorers betydning for mat- og måltidstilbudet i barnehagen - en casestudie
-
Forskning og meritterende arbeid på egen undervisning.Hvordan er det mulig å videreutvikle egen undervisningspraksis, drive forskning og publisering på denne? Vi ser på erfaringer med selvstudier og har et særlig fokus på metoden «Lesson studies»
-
Comparison of the Physical Activity of 11–12 Year Old Pupils in Two Schools in Norway and Iceland, using Pedometer Registrations and Activity Diaries
-
Mat og måltider i skolefritidsordningen. En kvalitativ studie
-
Kantinedrift i videregående skole En kvalitativ studie
-
Mat og helse på barnetrinnet - praktisk, men ennå ikke kreativt
-
Skolefagundersøkelsen 2011 Praktiske og estetiske fag på barnesteget i norsk grunnskole
-
Bioactive fatty acids reduce development of gastric cancer following duodenogastric reflux in rats
-
Fish oil and 3-thia fatty acid have additive effects on lipid metabolism but antagonistic effects on oxidative damage when fed to rats for 50 weeks
-
Long-term treatment with the pan-PPAR agonist tetradecylthioacetic acid or fish oil is associated with increased cardiac content of n-3 fatty acids in rat
-
Hva bidrar lunsjmåltidet i barnehagen med?
-
Smørelunsjen i barnehagen som pedagogisk måltid - ernærings-, sosialiserings- og kunnskapsaspekter
-
Strukturelle og organisatoriske muligheter og begrensninger for tilrettelegging av lunsjmåltidet i barnehagen
-
Implementering av kostholdstiltak i barnehagen
-
Acute effects of orexigenic antipsychotic drugs on lipid and carbohydrate metabolism in rat
-
Dietary supplementation of herring roe and milt enhances fatty acid catabolism in female mice transgenic for hTNFa
-
Tetradecylthioacetic acid increases hepatic mitochondrial beta-oxidation and alters fatty acid composition in a mouse model of chronic inflammation
-
Virkemidler i folkehelsearbeidet
-
Toward understanding the effect of bioactive marine food components on the human health
-
Studentinvolvering i prosjektet: Kosthold i barnehagen
-
Combination of fish oil and fish protein hydrolysate reduces the plasma cholesterol level with a concurrent increase in hepatic cholesterol level in high-fat-fed Wistar rats
-
The absorption, distribution and biological effects of a modified fatty acid in its free form and as an ethyl ester in rats
-
A casein diet added isoflavone-enriched soy protein favorably affects biomarkers of steatohepatitis in obese Zucker rats
-
Trans-10, cis-12-conjugated linoleic acid reduces the hepatic triacylglycerol content and the leptin mRNA level in adipose tissue in obese Zucker fa/fa rats
-
Marine n-3 fatty acids promote size reduction of visceral adipose depots, without altering body weight and composition, in male Wistar rats fed a high-fat diet
-
Kartlegging og vurdering av mattilbudet i barnehagen
-
The absorption, distribution and biological effects of a modified fatty acid in its free form and as an ethyl ester in rats
-
A casein diet added isoflavone-enriched soy protein favorably affects biomarkers of steatohepatitis in obese Zucker rats
-
Combination of fish oil and fish protein hydrolysate reduces the plasma cholesterol level with a concurrent increase in hepatic cholesterol level in high-fat-fed Wistar rats
-
Marine n-3 fatty acids promote size reduction of visceral adipose depots, without altering body weight and composition, in male Wistar rats fed a high-fat diet
-
Trans-10, cis-12-conjugated linoleic acid reduces the hepatic triacylglycerol content and the leptin mRNA level in adipose tissue in obese Zucker fa/fa rats
-
Dietary single cell protein reduces fatty liver in obese Zucker rats
-
Long term treatment with tetradecylthioacetic acid improves the antioxidant status in obese Zucker (fa/fa) rats
-
Multi-gene approach to profile the intestinal responses to dietary marine compounds: herring roe, sperm and salmon hydrosylate and TTA in TNF- transgenic mouse
-
Multi-gene approach to profile the intestinal responses to dietary marine compounds: herring roe, sperm and salmon hydrosylate and TTA in TNF- transgenic mouse
-
Effect of dietary tetradecylthioacetic acid on colon cancer growth studied by dynamic contrast enhanced MRI
-
Dietary soya protein concentrate enriched with isoflavones reduced fatty liver, increased hepatic fatty acid oxidation and decreased the hepatic mRNA level of VLDL receptor in obese Zucker rats
-
Thia fatty acids with the sulfur atom in even or odd positions have opposite effects on fatty acid catabolism
-
Dietary proteins with high isoflavone content or low methionine-glycine and lysine-arginine ratios are hypocholesterolaemic and lower the plasma homocysteine level in male Zucker fa/fa rats
-
Down-regulated expression of PPAR alpha target genes, reduced fatty acid oxidation and altered fatty acid composition in the liver of mice transgenic for hTNF alpha
-
The metabolic syndrome and the hepatic fatty acid drainage hypothesis
-
Cholesterol lowering effect of bioactive proteins
-
Improved insulin sensitivity and reduced adipose tissue mass in relation to mitochondrial function, energy state and PPAR activation
-
Fish protein hydrolysate reduces plasma total cholesterol, increases the proportion of HDL cholesterol, and lowers acyl-CoA : Cholesterol acyltransferase activity in liver of Zucker rats
-
Immunomodulating effects of 3-thia fatty acids in activated peripheral blood mononuclear cells
-
Changed energy state and increased mitochondrial beta-oxidation rate in liver of rats associated with lowered proton electrochemical potential and stimulated uncoupling protein 2 (UCP-2) expression
-
Methylated eicosapentaenoic acid and tetradecylthioacetic acid: effects on fatty acid metabolism
-
Eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid affect mitochondrial and peroxisomal fatty acid oxidation in relation to substrate preference