Eldre kreftpasienter på sykehjem

Beskrivelse av helserelatert livskvalitet, mestring, sosial støtte – en longitudinell studie

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Ph.d.-prosjekt

Prosjektperiode

August 2010 - August 2017

Finansieringskjelder

Kreftforeningen

Totalbudsjett

Prosjektsamandrag

Eldre kreftpasienter på sykehjem har et sammensatt sykdomsbilde og omfattende behov for behandling, pleie og omsorg. Ofte kan sykehusinnleggelse for disse kreftpasienter være nødvendig for diagnostikk og avklaring, behandling som gir bedret overlevelse eller funksjon, samt lindrende behandling.

Mål

Hovedmålet er å studere helserelatert livskvalitet og sykehusinnleggelser for sykehjemsbeboere uten kognitiv svikt med diagnose kreft.

Fremgangsmåte

Disse pasientene er fulgt opp i 5 år (longitudinell) og i den sammenheng ønsker en å se på faktorer som helserelatert livskvalitet (HRQOL), mestring, sosial støtte, angst, depresjon, ensomhet og morbiditet og om de samme faktorene påvirker innleggelser og overlevelse.
Resultatet vil kunne forbedre helsetilbudet til sykehjemspasienter med kreft og bidra med kunnskap som kan redusere innleggelser.

Økt kunnskap om helserelatert livskvalitet og sykehusinnleggelse hos sykehjemsbeboere med kreftdiagnose vil være nyttig for best mulig tilrettelegging av behandling, pleie og omsorg på best lavest nivå for sykehjemsbeboere i livets siste fase. Kunnskap som kan bedre behandling i sykehjem vil også være av betydning når man ser på hele behandlingskjeden for gamle og kronisk syke.