Samarbeid innen hjemmesykepleie

Samarbeidet har som mål å øke kunnskap, bevissthet og handlingsberedskap om klinisk-etiske problemstillinger i hjemmesykepleien.

Samarbeidspartnere: VID vitenskapelige høgskole, studiested Betanien/Haraldsplass og Bergen kommune, Laksevåg hjemmesykepleie

Utdrag fra underveisrapportering november 18, sammendrag

Ansatte og studenter som har praksisstudier i hjemmesykepleietjenesten i kommunene kommer ofte opp i situasjoner som er etisk og faglig utfordrende. Dette kan være alt fra mindre alvorlige situasjoner til alvorlige etiske dilemma. Et klassisk eksempel er at pasient motsetter seg hjelp og tjenester som pleiepersonellet vurderer som nødvendige for at pasientens tilstand ikke skal forverres. Pasient-autonomi vs. nødvendig helsehjelp er en gjentakende faglig og etisk problemstilling i tjenesten.

Helsepersonellet i hjemmesykepleietjenesten arbeider oftest alene i hjemmet. Dette gjør at de ansatte ofte i enda sterkere grad opplever verdikonflikter og dilemma i slike situasjoner. Det er derfor viktig at ansatte i tjenesten og studenter i praksisstudier får mulighet til å ta opp aktuelle etiske problemstillinger i tjenesten og får drøfte disse på en trygg og forsvarlig måte.

Utviklingsprosjektet mellom Laksevåg hjemmesykepleie i Bergen Kommune og VID vitenskapelige høgskole, Bergen, har derfor som mål å øke kunnskap, bevissthet og handlingsberedskap i forhold til aktuelle klinisk-etiske problemstillinger i hjemmesykepleietjenesten. I refleksjonssamtalene tas det opp nære klinisk-etiske problemstillinger som ansatte og studenter møter i hverdagen.

Det legges opp til en systematisk drøftelse av situasjonene etter den såkalte SME-modellen. Modellen blir benyttet av Kliniske etikkomiteer (KEK) i alle helseforetak og noen kommuner i landet. I tilslutning til ulike problemstillinger har en i hver samling en kort undervisningsbolk som belyser aktuelt lovverk og etisk teori.

Så langt i prosjektet er det kommet gode uttalelser fra både ledere, ansatte og studenter om at samlingene oppleves som nyttige og relevante.