Stolt over valget – derfor skal Amalie bli lærer
Amalie elsker å være lærerstudent. Hun oppfatter at noen ser ned på yrket, men hun skjønner ikke at folk kan tenke det om et så viktig og sosialt yrke.
- Amalie Eidet
- Kommer fra Bømlo
- Studerer grunnskulelærar 5.-10.trinn
- Campus Bergen
– Jeg husker første dagen veldig godt. Alle sto der med åpne armer og jeg følte jeg ble skikkelig godt inkludert. På lærerutdanningen har folk et veldig åpent sinn. De var klare for å ta imot nye studenter, og det føltes veldig godt.
Amalie synes det var vanskelig å velge hva hun skulle studere etter videregående. Hun begynte på ernæring, men etter bare tre uker kjente hun at det ikke var for henne. Da hoppet hun over til grunnskolelærerutdanningen 5. – 10. trinn i stedet. I dag er hun veldig glad for at hun turte å bytte.
Fra Stord til Bergen
Da Amalie bestemte seg for å bli lærer, startet hun først på Stord og tok de tre første årene der.
– Jeg likte veldig godt Stord, og syntes det var et veldig koselig sted. Det er jo en mindre plass, og vi ble veldig godt kjent med både medstudenter, og de som gikk på de andre utdanningene. Jeg visste nesten hva alle het.
Etter tre år hadde Amalie lyst til å prøve en større by, og fikk muligheten til å fortsette lærerutdanningen sin i Bergen. Ved HVL er det mulig å søke om å bytte campus underveis i utdanningen. Selv om Amalie trivdes veldig godt på Stord, hadde hun lyst til å prøve noe nytt.
– Det beste med å studere i Bergen er studentmiljøet og fasilitetene her på campus. Jeg er veldig glad i forelesningssalene og lesesalene. Ikke minst er alle disse moderne rommene helt gull verdt. Vi får tilgang til mye god teknologi.
Amalie skryter også av foreleserne hun har.
– Det er så lett å ta kontakt med foreleserne, og du merker at de bryr seg!
Amalie studerte først 3 år på Stord.
– Jeg valgte å bo i nærheten av campus. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde. Da bodde jeg med de andre studentene på studenthjemmet der og det var så mange koselige stunder sammen med folk som er i samme situasjon. Det var veldig kjekt. I tillegg til alt rundt, fra studentidrett til andre sosiale ting som skjedde utenom.
Amalie var spent på å flytte til en ny by, da hun begynte i Bergen. Men det var ikke noe problem å bli kjent med andre.
– Det sosiale miljøet er veldig bra. Det skjer så masse utenom å være på skolen. Folk har vært flinke til å ta initiativ til alt av sosialt i klassen.
Du blir satt pris på
Selv om Amalie ikke hadde tenkt at hun skulle bli lærer da hun var ferdig på videregående, er hun veldig fornøyd med utdanningsvalget sitt.
– Det er veldig fint å få ta del i barn og ungdom sitt liv. Du er med i en stor del av hverdagen deres. Du merker også at du blir satt pris på av dem. Så det å få være en støttespiller og være med å forme dem til det de skal bli, er en veldig kjekk del av yrket, synes jeg.
Selv stortrives hun på lærerutdanningen, men hun er klar over at det finnes fordommer mot yrket.
– Jeg har heldigvis ikke fått så mange kommentarer, men jeg kjenner flere som har sagt at de føler at de på en måte må unnskylde valget. Noen ser litt ned på det, og glemmer alt ansvaret en lærer har, og undervurderer yrket. Det er jo en veldig viktig del av samfunnet og for deres fremtidige barn. Så det er veldig dumt. Jeg skjønner det ikke helt, for det er veldig sosialt og kjekt!
Nye opptakskrav
Sommeren 2024 ble det gjort endringer i opptakskravet til lærerutdanningen. Det er ikke lenger krav til snitt, mattekarakter og norskkarakter. Du trenger kun generell studiekompetanse. Amalie tror det kan være lurt å prøve slike tiltak for å rekruttere flere.
– Jeg skjønner jo kravene, for at det skal være god kvalitet på dem man utdanner, men jeg kjenner også folk som har blitt stoppet av mattekravet. Det er gjerne folk som er veldig flinke med barn, og som kan være gode støttespillere for de små, uten at de har mattekravet. Jeg tror det er veldig bra at det ble gjort tiltak, og så får vi se om det fører til noen endringer.
Amalie har også noen råd til dem som synes det er vanskelig å velge utdanning.
– Vær åpen. Tenk på hva som interesserer deg og hva du trives med. Det er tross alt flest hverdager.
Tekst: Silje Kathrine Høyland
Foto: Silje Kathrine Høyland, HVL/Falkeblikk