Student med brennende engasjement
Fra Bodø til Haugesund er det 22 timer med bil, men for Roy Martin var det ingen tvil: han pakket sakene og flyttet halve Norge på langs for å begynne på drømmestudiet. Til våren fullfører han bachelorutdanningen ved HVL Haugesund.
- Roy Martin Stiberg Adolfsen Pettersen
- Kommer fra Bodø
- Studerer branningeniør
- Campus Haugesund
Roy Martin ville egentlig bli brannmann, men etter at han ble introdusert til branningeniørstudiet, førte de nye interessene han i en annen retning. Allerede ved starten av videregående skole hadde han bestemt seg for å ta steget inn i en ettertraktet karriere som branningeniør.
HVL er den eneste utdanningsinstitusjonen i Norge som tilbyr en bachelorutdanning i branningeniør. Det er mangel på branningeniører, og med denne utdanningen blir du både ettertraktet og får sikret jobb og god lønn. Roy Martin forteller at de fleste studentene får seg jobb før de er ferdig på studiet.
Praksisrettet utdanning
På branningeniørstudiet lærer du om alt fra realfag og lovverk, til analytisk tankegang og hvordan man kan forebygge brann gjennom aktive og passive tiltak.
– Vi får en forståelse av hvordan brannene utvikler seg over tid, både inne og ute, og hvordan forskjellige væsker oppfører seg i kontakt med flammer. Man tilegner seg også egenskaper som er utrolig fine å ha i livet generelt når det gjelder
det å tenke sikkerhet. Det er noe som alle kunne hatt mer kunnskap om, mener han.
I fjerde semester kan studentene velge praksis som valgfag, og må da fullføre 200 timer i en bedrift. Roy Martin hadde utplassering i Q-Rådgiving, der han fikk teste arbeidslivet og prøve ut teoriene han hadde lært.
– Jobben har gitt et enormt læringsutbytte helt fra starten, og jeg har fått jobbe med branningeniør-relaterte oppgaver. Det var veldig lærerikt å kombinere skoleperspektivet med hvordan det er å være branningeniør i praksis.
Pulserende studentby
Å leie bolig i Haugesund kan koste en tredjedel av boligprisene i Oslo, og det kommer godt med som student. Roy Martin bor i sentrum, og har kort vei til det aller meste.
– Haugesund tilbyr definitivt en bred variasjon av aktiviteter. Førsteinntrykket mitt var at det er en utrolig livlig by, og sånt gir deg energi. Kinoen her er fantastisk, og det er mange turmuligheter med kort avstand til byen. Folkene i Haugesund er også veldig åpne, og det har mye å si. Som student i en ny by følte jeg virkelig at jeg ble tatt godt imot. Jo lengre du bor her, jo flere blir du kjent med og får dermed oppleve andre sider av byen. Det er en reise som har vært utrolig fin å være med på.
Krevende, men givende
Før studentene blir introdusert til brannrelaterte fag, er realfag en sentral del av studiet. 22-åringen innrømmer at det kan være krevende, og at man må legge ned mange arbeidstimer for å komme inn i det. Selv om matte ikke virket så viktig i starten, konstaterer han at ble avgjørende etter hvert.
– Realfagskunnskapene spiller en stor rolle når man skal jobbe med problemløsning. Ofte jobber man med kompliserte bygg, og man må kunne finne løsninger i et avansert lovverk, og finne ut hva som er den beste løsningen for brukeren og sikkerheten. Den harde jobbingen blir belønnet med at man i de fleste tilfellene er sikret jobb og god lønn, sier han.
Analyserer katastrofer
Som branningeniør jobber du med forebygging. Du kan bli involvert i byggefasen av et bygg, eller i sikkerhetsfasen på plattformer. Roy Martin sier at det beste med studiet er å se hvor viktig jobben til en branningeniør er. På studiet har studentene blant annet analysert katastrofer som Deepwater Horizon, Grenfell Tower i London og Alexander Kjelland-plattformen.
– Vi ser på disse hendelsene i et risikoanalyseperspektiv, og studerer hvordan de forskjellige barrierene blir brutt med sikkerhet.
– Det er en ekstremt interessant øvelse å finne en måte å gjøre store, usikre momenter sikre gjennom kompenserende tiltak som skal dekke svakhetene.
Han forteller at man som branningeniør har et bredt samarbeid med andre. Det kan være med elektro-, bygg- og VVS-ingeniører, samt arkitekter, byggherrer og entreprenører.
– Til syvende og sist handler det om sikkerhet. Dette samarbeidet, i tillegg til å skape et sikkerhetsbilde og finne best mulige løsninger, er noe som er utrolig interessant og som gir meg veldig mersmak til å jobbe videre med, sier Roy Martin.
Brennende engasjement
Bodøværingen har engasjert seg som student fra første stund, og hatt flere verv og jobber ved siden av studiet. Han startet som klatreansvarlig i studentidrettslaget og jobbet i kaffebaren på høyskolen, før han ble instituttillitsvalgt, campustillitsvalgt og deretter ble han valgt inn i arbeidsutvalget i Studenttinget.
– De personlige egenskapene man tilegner seg gjør disse vervene uvurderlige. Det er ikke noe man kan lære på studiet, og for meg er det veldig mye egenutvikling i det. Ved å engasjere seg i studentpolitikken får du får mange erfaringer og egenskaper du kan ta med deg inn i arbeidslivet, og ellers i livet. Og du får et fint nettverk av dyktige og engasjerte folk. Det har vært en utrolig spennende tid, der jeg har fått oppleve alt fra Arendalsuka til studentlederkonferanse og møte med statssekretærer.
Arendalsuka 2024. T.v.: rektor Gunnar Yttri, arbeidsutvalgmedlem Roy Martin Pettersen, studenttingleder Andrea Grutle, prorektor for utdanning, Anne-Grethe Naustdal.
Viktig jobb og sikker fremtid
Roy Martin vil anbefale branningeniørutdanningen til alle som har en interesse for å hjelpe andre mennesker.
– Ta et omsorgssenter for eksempel. Der er det essensielt med tilstrekkelig struktur for å sikre en god rømningssituasjon for sengeliggende pasienter. Å jobbe med dette virker ekstremt interessant og meningsfullt. Det er like stor grunn til å starte på branningeniør som sykepleie, for det til syvende og sist handler om å redde mennesker, mener han.
Etter studiet planlegger Roy Martin å jobbe en stund før han ønsker å bygge på utdanningen med en mastergrad.
– På den måten får jeg flere knagger å henge kunnskapen på når jeg skal skrive masteroppgaven. Jeg har en realfagsside og en samfunnsengasjert side som jeg har veldig lyst til å kombinere. Ut fra interessene jeg har plukket opp på studiet, virker beredskapsledelse og storskala brannsikkerhet meget interessant.