En karriere som gir jobbmuligheter over hele verden
- Stina Aaland (26)
- Kommer fra Haugesund
- Har studert Nautikk | Y-vei
- Campus Haugesund
- Jobber som tredjestyrmann på cruiseskipene til Viking Cruises
Å oppleve verden mens man får betalt, er noe mange drømmer om. På havet er ingen dager like, og trives du på sjøen med turnus og variert arbeid, kan et cruiseskip være arbeidsplassen for deg. Stina Aaland (26) studerte Nautikk ved Høgskulen på Vestlandet, i dag stortrives hun i jobben som tredjestyrmann ombord på Viking Cruises, og kunne ikke tenkt seg å gjøre noe annet.
– Hverdagen min går ut på å seile skipet, fortøyning, administrativt arbeid og å gjøre sjekklister for alt utstyr som har med sikkerhet om bord å gjøre. I tillegg får jeg som oftest tid til å gå i havn og utforske litt. Jeg har tatt i bruk mye av det vi lærte på skolen, spesielt med tanke på navigering, forteller hun.
Med interesse for sjølivet og fagbrev som matros i ryggsekken, ble Y-veien et naturlig studievalg for Stina.
– En høyere maritim utdanning åpner opp for mange muligheter både på sjø og på land.
– Mulighetene for å få jobb etter fullført studie er derfor svært gode.
Tett på arbeidslivet
– HVL har samarbeid og avtaler med en rekke lokale og store rederier. Det var også gode muligheter for å få seg sommerjobb hos samarbeidsrederiene, sier Stina.
Hun forteller at flere av hennes medstudenter fikk tilbud om kadettplass lenge før de var ferdig på studiet.
– Vi hadde også karrieredag en gang i året, som avgangsstudentene var med å arrangere. Under karrieredagen holdt rederiene presentasjon om seg selv, og sto deretter på stand, der studentene kunne velge hvilke rederier de ville snakke med. Man får på en måte en fot innenfor de rederiene man vil søke hos før fullført studie.
Verdifull trening med simulator
På første året av bacheloren lærer studentene hovedsakelig om navigasjon, og etterhvert er det en rekke nautiske fag som står på timeplanen. Det kan være sjørett, kulturforståelse, sikkerhet og ledelse, maritim kommunikasjon, stabilitet og lastelære.
– I tillegg får man også bruke en svært velutstyrt simulator som hjelper deg å aktivt koble teorien til praksis. Her blir man godt kjent med utstyret man skal bruke som styrmann. I tillegg var det satt opp ekstra timer utenom undervisningen. I disse timene fikk vi gjerne kjekke utfordringer og oppgaver, for enda mer kunnskap og erfaring.
Liten by med godt samhold
Stina studerte i hjembyen Haugesund, og sier at det beste med å studere var studentmiljøet.
– Å bo i en liten studentby gjorde at studentene kom tettere innpå hverandre og fikk bedre tilknytning.
– En annen positiv ting er at alt i Haugesund er så nært i forhold til campus. Det er gåavstand til hovedgata i sentrum, kjøpesenter, natur, restauranter og ikke minst et bra uteliv.
Det mest krevende med studiet var matte og fysikk, men hun forteller at det var lett å få god hjelp fra både foreleserne og medstudentene.
Stort behov for sjøfolk
26-åringen vil anbefale studiet til andre, og presiserer at den maritime næringen er svært stor og i stadig utvikling.
– Man har derfor behov for flere og flere flinke folk med nautisk utdanning, som kan være med på den spennende utviklingen. En bachelor innen nautikk gir deg svært gode jobbmuligheter. Velger du nautikkstudiet, velger du en karriere som gir deg jobbmuligheter over hele verden.
Planen videre er å seile på cruiseskip så lenge hun kan.
– Drømmen hadde vært å seile som kaptein på cruise. Senere i livet kunne jeg også kanskje tenkt meg en jobb på land, kanskje hos Sjøfartsdirektoratet eller på et rederikontor. Uansett hva det blir så har jeg i hvert fall mange muligheter å velge mellom.
Tekst: Solveig Gluggvasshaug
Foto: Privat