Monica (48) bor i Stange kommune og jobber som sykepleier på Hamar sykehus.
I tillegg studerer hun på Høgskulen på Vestlandet i Bergen – over 400 km unna.
Hva får en sykepleier til å reise med tog og fly for å sette seg på skolebenken så langt fra familie og kolleger?

– Viktig å utfordre seg selv!

  • Monica Hjørungnes Johnsen
  • Fullførte sykepleierutdanning i Førde i 1999
  • Kommer fra Hjørungavåg på Sunnmøre, bor i Ottestad i Stange kommune
  • Jobber på Kirurgisk dagpost og Gastrolaboratoriet ved Hamar Sykehus
  • Studerer Gastrosykepleie – en samlingsbasert videreutdanning ved campus Bergen

Monica Hjørungnes Johnsen fullførte sykepleierutdanningen i Førde i 1999 og har siden jobbet i ulike deler av helsevesenet. Hun har blant annet vært innom hjemmesykepleie, vikarbyrå, ortopedi og intensivsykepleie.

Etter å ha jobbet med gastrofaget på kirurgisk dagpost i syv år, følte hun at det var på tide å fordype seg i faget.

Monica startet på videreutdanningen høsten 2023 fordi hun hadde et ønske om å lære noe nytt og utfordre seg selv. I tillegg ønsket arbeidsgiveren flere sykepleiere med spesialkompetanse for opplæring av nyansatte.

– Jeg har alltid likt å veilede og undervise, og med den ekstra motivasjonsfaktoren at jeg får lønn som spesialsykepleier etter utdanningen, bestemte jeg meg for å ta samlingsbasert videreutdanning i Bergen, sier hun.

Ny praktisk kompetanse og grundigere forståelse

Monica er nå halvveis i den toårige videreutdanningen. Hun forteller at hun allerede har fått ny praktisk kompetanse og en grundigere forståelse av diagnosene innenfor gastroenterologi. Dette bruker hun aktivt i rollen som sykepleier på poliklinikken.

– Jeg jobber mye med prosedyrer for utredning og behandling av diagnoser, og der bruker vi blant annet gastroskopi, koloskopi og ERCP, sier hun.

– Etter å ha begynt på videreutdanningen har jeg fått flere verktøy for å kunne veilede og undervise både pasientene og kollegaene mine. Nå kan jeg for eksempel gi råd ved refluksproblemer, eller kostholdsråd ved inflammatoriske tarmsykdommer, fortsetter hun engasjert.

Monica trekker ellers fram det sosiale som noe av det mest givende med studiet.

– Det kjekkeste er absolutt å få bli kjent med nye sykepleiere med samme eller lignende bakgrunn, i alle aldersgrupper, fra hele Norge!

Balansegang mellom jobb og studier

Det er ikke alltid lett å kombinere jobb, familieliv og studier, og mye fritid blir brukt til skolearbeid. Men med støtte fra familien klarer hun det.

– I starten var det ganske tøft og mye nytt, sier Monica.

Hun råder andre som vurderer videreutdanning til å forberede seg på at mye av fritiden vil gå med til studier. Hun understreker også at det er viktig ha en klar avtale med arbeidsgiver om økonomiske utlegg, og om lønn etter endt utdanning.

Anbefaler videreutdanning til alle sykepleiere

Når hun skal oppsummere, anbefaler hun studiet varmt til andre sykepleiere. Dyktige lærere og forelesere gjør utdanningen verdt all innsatsen, mener hun.

– Jeg har både vennskap og mer fagkunnskap med meg i kofferten fra Høgskulen på Vestlandet. Dette er noe jeg vil få bruk for hver dag resten av yrkeskarrieren, og i livet videre, avslutter hun med et smil. 

 

 

Videreutdanning i gastrosykepleie kvalifiserer deg til å utøve spesialsykepleie til pasienter med sykdommer i fordøyelsessystemet. Spesialkompetansen er et viktig bidrag til bedre mestring og livskvalitet for denne pasientgruppen.

Kombiner jobb og studier og ta karrieren din et skritt videre. HVL tilbyr over 150 videreutdanninger og kurs - på deltid, samlingsbaserte og på nett.