
Første disputas ved FHS tilknyttet Senter for omsorgsforskning Vest. Gratulerer til dr. Marianne Giske Holvik!
Marianne Giske Holvik disputerte 4. februar 2025 for ph.d.-graden ved Høgskulen på Vestlandet. Dette var FHS sin første disputas tilknyttet Senter for omsorgsforskning Vest. Vi gratulerer!
De siste ti årene har en politisk, byråkratisk og organisasjonsvitenskapelig trend vært i omløp i de skandinaviske landene gjennom såkalt tillitsreform, tillitsmodell, tillitsbasert styring, eller tillitsbasert ledelse. Dreiningen mot mer tillit handler om en ønsket endring innenfor offentlig regulering som skal gi offentlig ansatte mer faglig frihet og autonomi i sitt arbeid. Dette har blitt innført i hjemmesykepleien i enkelte norske kommuner, der ambisjonen har vært å få slutt på «stoppeklokkeomsorgen» og detaljstyring av de ansatte i tjenesten.
I avhandlingen undersøker Holvik statlig regulering av hjelp på et overordnet nivå med utgangspunkt i et konkret tilfelle, nemlig innføring av tillitsreform i hjemmesykepleien i en norsk kommune.
Holvik har undersøkt seks stortingsmeldinger som omhandler statlig regulering av hjelp fra tidsperioden 1960-2018 og intervjuet 17 ansatte i en kommune med tillitsreform som på ulike måter regulerer statlig hjelp i hjemmesykepleien.
Holvik har skrevet avhandlingen sin innenfor en praxeologisk tradisjon, som er inspirert av den franske sosiologen Pierre Bourdieu. Det innebærer å utforske handlinger og holdninger innenfor en sosial kontekst - hvor også strukturerende maktforhold adresseres og konstrueres frem som en forklaring på hvorfor tillitsreform innføres. Tillitsreformen forstås i lys av andre rådende reguleringspraktikker og videre som å være en del av en mer overordnet tendens i statlig styring. Det vil si en dreining mot eller en transformasjon til en mer nyliberalistisk velferdsstat. Den nyliberalistiske vendingen viser seg konkret i det Holvik kaller for re-byråkratisering.
Et sentralt poeng i avhandlingen er at tillitsreformen, som en av flere reguleringspraktikker, bidrar til å reprodusere det den angivelig skal bekjempe, blant annet detaljstyring og markedsgjøring av offentlig sektor.
Tittel for avhandlingen var "Statlig rebyråkratisering av hjelp til hjelpetrengende i eget hjem. En praxeologisk studie om innføring av Tillitsreform i hjemmesykepleien i en norsk kommune".
Marianne Giske Holvik har vært stipendiat ved ph.d.-programmet Helse, funksjon og deltaking ved FHS. Hovedveileder har vært professor Anette Fagertun, mens professor Oddvar Førland, førsteamanuensis Jesper Frederiksen og ph.d. Rolf Horne har vært medveiledere.
Førsteopponent i bedømmelseskomiteen var professor Kristian Larsen fra Københavns universitet. Andreopponent var universitetslektor Lizbeth Engström fra Uppsala universitet, mens professor Ole Andreas Brekke fra HVL var leder av bedømmelseskomiteen. Prøveforelesning og disputas ble ledet av dekan Randi Skår.