Barn og unge som har mistet en forelder med rusmiddelutfordringer
Høgskolen på Vestlandet og organisasjonen Barn av Rusmisbrukere (BaR) samarbeider om et forskningsprosjekt om barn og unge som har mistet en forelder med utfordrende rusmiddelbruk. Målet med prosjektet er å få kunnskap om deres liv som gjør at hjelpen og støtten til disse barna kan bli bedre.
Invitasjon til å delta i forskningsprosjektet
- Er du mellom 12 og 23 år og har opplevd å miste en forelder?
- Hadde den avdøde forelderen utfordringer med rusmiddelbruk?
Da ønsker vi gjerne å snakke med deg. Sammen med andres erfaringer, kan din stemme hjelpe oss å forstå hvordan det kan oppleves å miste en forelder som hadde utfordringer med rusmiddelbruk. Vi ønsker å høre fra deg uavhengig av om du bodde sammen med forelderen din eller ikke, om dere hadde et nært forhold eller ikke, eller om tapet er nylig eller for lenge siden.
Bakgrunnen for at vi vil snakke med deg, er at Høgskolen på Vestlandet og Barn av Rusmisbrukere (BaR) jobber med et forskningsprosjekt om barn og unge som har mistet en forelder med utfordrende rusmiddelbruk. For å kunne gi best mulig hjelp og støtte til etterlatte barn og unge, trengs det kunnskap om hvordan de erfarer og håndterer sitt hverdagsliv, hva som er viktig for dem, hva som hjelper, og hva som kan gjøre situasjonen vanskeligere, både før og etter dødsfallet.
Dersom du vil delta i prosjektet har vi en samtale om en helt vanlig dag i ditt liv- for eksempel om dagen i går. Det er du som er eksperten og vet hvordan din hverdag er, og du bestemmer selv hva du ønsker å dele. Vi tar utgangspunkt i hverdagslige hendelser som for eksempel din erfaring med hjelp og støtte fra andre og hva som kanskje har forandret seg i hverdagslivet ditt etter dødsfallet.
Tidligere forskning viser at det ofte er en positiv opplevelse for barn og unge å delta i studier, også om vanskelige temaer. Forskningsdeltakelse gir mulighet til å uttrykke seg, bli hørt, og bidra til verdifull kunnskap om barn og unges liv. Målet med å samle inn barn og unges erfaringer er å skaffe kunnskap som kan hjelpe andre i lignende situasjoner med å få nødvendig støtte og hjelp.
Informasjon til foresatte
Her finner du som foresatt informasjon om forskningsprosjektet og hva det å delta i studien innebærer for ditt barn.
INFORMASJONSSKRIV TIL FORESATTE TIL BARN OG UNGDOM 12-16 ÅR.pdf
Informasjon til ungdom 12-16 år
På lenken under finner du informasjon om forskningsprosjektet og hva det innebærer for deg å delta i studien. Her kan du også lese om hva som skjer med informasjonen du deler med oss dersom du vil delta. Det står blant annet om hvem som har tilgang til personopplysninger om deg og hvordan disse sikres og lagres. Vi vil også sørge for at ingen kan kjenne deg igjen når vi forteller om forskingen. For eksempel bruker vi et annet navn når det skrives om deg.
Det er helt frivillig å delta i prosjektet. Det betyr at du kan velge selv om du har lyst å være med eller ikke. Ingen andre kan velge dette for deg. Hvis du vil delta, kan du når som helst ombestemme deg også og trekke deg fra studien.
Informasjon til ungdom 12-16 år.pdf
Informasjon til unge mellom 16-23 år
På lenken under finner du informasjon om forskningsprosjektet og hva det innebærer for deg å delta i studien. Her kan du også lese om hva som skjer med informasjonen du deler med oss, dersom du vil delta i prosjektet.
Ønsker du å delta i vår studie eller hjelpe oss med å rekruttere andre etterlatte? Klikk her for å sende en e-post til prosjektansvarlig Nina Bringedal. Du kan skrive at du ønsker å delta i studien, så vil hun ta kontakt med deg. Du kan også kontakte Nina på tlf. 980 88 703, enten ved å ringe eller sende sms.
Hvis du bare vil vite mer om forskningsprosjektet eller har spørsmål, er du også hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss.
Kontakt oss:
Forskningsprosjektet er i samarbeid mellom Høgskulen på Vestlandet og Barn av rusmisbrukere (BaR). Det er Stiftelsen Dam som finansierer prosjektet.