Pål ble valgt ut blant tusen søkere – studiet ved HVL var avgjørende

Som én av tusen søkere, ble Pål valgt ut til en stilling som dykkeringeniør. Det var mye på grunn av dykkerutdannelsen han fikk ved HVL.

Pål Dimmen
24 år fra Ålesund
Har studert: Marinteknikk
Campus: Bergen

- Yrkesdykking for ingeniører ved HVL har definitivt gitt meg et stort pluss på CV-en, og det var avgjørende for å sikre meg min nye stilling. I tillegg var semesteret i yrkesdykking uten tvil det mest givende og motiverende på studiet, sier Pål Dimmen.

Pål flytter snart til Rogaland der han skal kombinere erfaringen sin med undersjøiske rørsystemer og kompetansen sin som yrkesdykker. Han blir “Diving Engineer” hos Technip FMC Stavanger.  

- Dykking er et satsingsområde hos Technip FMC. Det lønner seg ofte å bruke dykkere fremfor å tilpasse dyrt utstyr til fjernstyrte farkoster under vann. Stillingen er primært kontorbasert, men innebærer også en del reiser til utlandet og offshore.

Får være «undervannsastronaut»

Pål startet først på et studium i fysikk, men ønsket om et mer praktisk studium førte han til bachelor i marinteknikk ved HVL.

- Studiet var midt i blinken for meg. Jeg fikk bruk for fag og kunnskap fra fysikken, og fikk muligheten til å anvende det i svært yrkesrelevante marintekniske fag som hydrodynamikk.

Senere ut i studieløpet tok han «Yrkesdykking for ingeniører».  

- Det å kunne være "undervannsastronaut" under studiet var vanvittig kult, og helt unikt i Norge. Mye av erfaringen fra dykkingen har vært relevant inn i arbeidslivet og gitt en innsikt i arbeid med trykk, prosedyrer, ømfintlig utstyr og ikke minst lagarbeid.

Finnes ingen fasit

Den første jobben etter studiene fikk han i CCB Subsea, sammen med tre tidligere klassekamerater.

- Her er vi med på hele designprosessen med å lage undersjøisk utstyr. Det starter med et nytt og unikt kundebehov, idemyldring, design og prototyping, og til slutt produksjon og dokumentasjon. Det morsomme med jobben er at det ikke finnes noen fasit på hvordan problemet skal løses.

En Reodor Felgen i magen

Pål sier at studiene ved HVL har gitt han et solid fundament ut i arbeidslivet, som han kunne fortsetter å bygge videre på.

- Uavhengig av arbeidsplass, får man som ingeniør stadig bruk for styrkeberegning, materiallære, og enten produksjon eller bruk av 3D-modeller og arbeidstegninger.

Han mener verden i dag trenger problemløsere.

- Jeg kan varmt anbefale ingeniørstudiene ved HVL til alle som har en Reodor Felgen i magen eller som ønsker å forme verden rundt seg. Norske bedrifter skriker etter denne typen kompetanse. Studiet i marinteknikk gir deg alle verktøyene du trenger for å lykkes i bransjen.

Mariningeniør med selvdesignet skip i vannet

Den viktigaste oppgåva til mariningeniøren er å gjere berekningar for å kunne designe nye skip, flytande konstruksjonar og forankringssystem på ein sikker måte.