Hopp til innhald

GBKR22 Bevegelseslære og treningslære

Emneplan for studieåret 2017/2018

Innhold og oppbygning

Kroppsøving 2 går som to emner på 15+15 studiepoeng høst og vår tredje studieår og bygger på Kroppsøving 1.

  • Emne 1: Fagdidaktikk og idrettspedagogikk går vårsemesteret
  • Emne 2: Bevegelseslære og treningslære går høstsemesteret

Fagplanen for Kroppsøving 2 bygger på Nasjonale retningslinjer for grunnskolelærerutdanningen. Faget kroppsøving for 1.-7. trinn i lærerutdanningen skal kvalifisere for undervisning i kroppsøving i de første sju trinnene i grunnskolen.

Undervisningen i faget skal være forskningsbasert og profesjonsorientert. Den tar utgangspunkt i kroppsøving som et allmenndannende fag og skal være knyttet til praksisfeltet. Kroppsøving skal gi studentene solid pedagogisk og fagdidaktisk kompetanse til å arbeide ut fra gjeldende læreplan, men også til å utvikle faget i framtida og på et bredere grunnlag ivareta de kroppslige dimensjonene ved det å være menneske.

Studentene skal tilegne seg kunnskaper om og erfaring med ulike bevegelsesmiljø og bevegelses-kulturer. Faget skal gi studentene grunnlag for å utvikle sin lærerkompetanse individuelt og i samarbeid med andre og for å fremme fysisk aktivitet og bevegelsesglede. Det skal styrke studentenes allmenndanning og profesjonsidentitet i respekt for ulike kulturer og verdier.

Faget bygger på en eksemplarisk og praktisk tilnærming. Studentene får både prøve seg selv i ulike bevegelsesaktiviteter og skal tilegne seg kunnskap om kroppen i bevegelse. Kjennskap til alders-typiske trekk og samarbeid med praksis om å møte eleven og elevgrupper i kroppsøving er av vesentlig betydning for å nå målsetningene i emnet.

Teoretiske emner:

  • Motorisk utvikling, nerve -, muskel - og skjelettets oppbygging og funksjon.
  • Treningslære og treningsplanlegging
  • Kroppen i bevegelse - funksjonell anatomi og bevegelseslære

Praktiske emner:

  • Idrettsaktivitet med vekt på utvikling av motoriske ferdigheter.
  • Bruke grunnleggende bevegelsesmønster og teknikker i et utvalg idretter, samt i alternative bevegelsesaktiviteter.
  • Svømming (ulike svømmeteknikker)
  • Turn
  • Friidrett
  • Lagidretter
  • Praktisk treningslære
  • Skikurs (alpint og langrenn)

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten ha kunnskap om:

  • trening, treningsprinsipper og trenings ledelse tilpasset ulike aldersgrupper
  • hvordan fysiologiske og anatomiske faktorer påvirker fysisk aktivitet og trening.
  • kroppen i bevegelse, spesielt med tanke på læring av kroppslige og idrettslige ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten kunne:

  • videreutvikle og tilegne seg nye kunnskaper og ferdigheter i leik, idrettsaktiviteter, friluftsliv og tidsaktuelle bevegelsesformer med tanke på undervisning i kroppsøving og tilrettelegging for fysisk aktivitet for ulike grupper
  • vurdere ulike bevegelsesmiljøer, aktivitet og trening tilpasset ulike aldersgrupper
  • analysere øvingsbilder i utvalgte aktiviteter med tanke på videre motorisk læring.

Krav til forkunnskaper

Det er ingen spesielle krav om ferdigheter, men det er likevel en fordel å være i normalt god fysisk form ved studiestart. Den praktiske obligatoriske undervisningen vil foregå til alle årstider i ulike miljøer, ute, inn, og i vann.

Undervisnings- og læringsformer

Det legges opp til både praktisk og teoretisk undervisning som sees integrert. Sentrale arbeidsformer er: forelesninger, undervisning i praktiske emner, studentfremlegg, diskusjoner, arbeid i grupper og individuelt, muntlig og skriftlig presentasjon, selvstudium, praksis i grunnskolen, veiledning og vurdering i grupper og individuelt. Det vil bli benyttet ulike læringsarenaer både inne og ute. På våren vil det gjennomføres et skikurs over tre dager og studentene må selv dekke reise og oppholdsutgifter. Utgifter til transport kr. 150-400 (bil eller tog), utgifter til overnatting kr. 0-1000 og skikort kr. 200-400. Alternativ: Bo og reise privat/telt. Det er mulig å søke om kompensatorisk arbeidskrav.
Annen undervisning som er obligatorisk vil framgå av semesterplanen. Materialpenger på kr. 200 betales ved semesterstart for begge emnene i kroppsøving 2 (100 kr pr 15 studiepoeng).

Deler av pensum vil bli gjennomgått i undervisningen, resten må studenten selv tilegne seg. Arbeidet med å tilegne seg forventet læringsutbytte må derfor i høy grad skje gjennom egen utprøving og selvstudium, og i samarbeid med andre studenter. Det oppfordres til at studentene etablerer og arbeider i kollokviegrupper.

Itslearning er høgskolens studiestøttesystem. Det er et krav at studentene deltar i den aktiviteten som er lagt til denne læringsplattformen.

Praksis er en integrert del av lærerstudiet og inngår i alle fagene. Studiet legger opp til helhet og sammenheng mellom teori- og praksisstudier i nært samspill med partnerskolene. Praksis er læringsarena på linje med høgskolen.Studentene skal derfor - enkeltvis eller i grupper - planlegge, gjennomføre og vurdere undervisningsopplegg i faget i skolen. Slike opplegg skal forberedes faglig og didaktisk, gjennomføres og bearbeides i samarbeid med praksislærere ved våre partnerskoler og høgskolens lærere.
Arbeidsoppgaver for studenten i forbindelse med praksisopplæringen er å lage planleggingsdokumenter, svare på praksisoppgaver, føre praksislogg, skrive refleksjonsnotat og gjennomføre selvevaluering.
Se ellers felles plan for praksis som gjelder grunnskolelærerutdanningen ved HVL.

Obligatorisk læringsaktivitet

For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha godkjent arbeidskrav og ha fullført og bestått praksis. Alle arbeidskravene har en gyldighet på 4 år.

  • Tilfredsstilt kravene til obligatorisk deltakelse (80 % aktiv deltagelse). Studentene har selv ansvar for å registrere seg når de møter, og for å følge med på om de har tilstrekkelig studiedeltakelse for å kunne melde seg opp til eksamen.
  • Godkjent egenferdighet i ulike idrettsaktiviteter.
  • Individuelt treningslæreprosjekt
  • Deltatt aktivt på skikurs

Det vil bli gitt detaljerte retningslinjer og maler for gjennomføring av de ulike arbeidskravene.

Vurderingsform

Skriftlig skoleeksamen, 6 timer.
Tid og sted for eksamen blir opplyst på Studentweb.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Mer om hjelpemidler