Hopp til innhald

LU1-MH215 Mat og helse 2a: Mat i et kultur- og forbrukerperspektiv

Emneplan for studieåret 2017/2018

Innhold og oppbygning

 I dette emnet utdypes mat og måltiders helsemessige dimensjon. Studentene skal lære å se ernæring, helse og matlagingsaktiviteter knyttet til ulike målgrupper, aldrer og kulturer slik at en tilpasser undervisningen individuelle behov. Sentralt i emnet er at studentene skal gjøre seg kjent med forskning, ernæringspolitikk, og kunne bruke denne kunnskapen til å sette sammen og lage mat som fremmer helse.

Faget Mat og helse i grunnskoleutdanningen er et allmenndannende , praktisk og estetisk profesjonsfag og skal forberede studentene til å undervise i faget mat og helse på 1.-7. trinn i grunnskolen. Gjennom studiet skal studentene utvikle kompetanse innefor fagområdets helsefremmende, miljømessige og kulturelle dimensjon.Studentene skal tilegne seg kunnskaper om og ferdigheter som gjør barn og unge i stand til å opptre som ansvarlige forbrukere på matområdet og gi dem forståelse for den kulturelle betydningen mat og måltider har for enkeltindivider og samfunn. Samisk mattradisjoner, måltidsskikker og tradisjonelle måter å utnytte matressurser fra naturen integreres i faget.

Organisering av faget

Mat og helse er satt sammen av emnene , Mat og helse 1a / innføring i fagområdet mat og helse (15 studiepoeng) og Mat og helse 2a / Mat og helse i et kultur- og forbruksperspektiv (15 studiepoeng). Til sammen 30 studiepoeng.

 

Læringsutbytte Studenten :

- kunnskaper:

  • har bred kunnskap om matkulturer og rolle som forbruker på matområde
  • har kunnskap om mat og måltiders symbolfunksjoner i ulike kulturer
  • har kunnskaper om hvordan matvaresystemet påvirker forbrukernes mattilbud og handlingsmuligheter
  • har kunnskap om hvordan egenskaper ved råvarer og teknologi er knyttet til tradisjon og innovasjon

- ferdigheter:

  • kan vurdere ulike sider ved matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og miljømessige dimensjoner, kan gjøre reflekterte matvarevalg
  • kan iscenesette måltider innenfor ulike kulturelle og sosiale kontekster
  • kan planlegge, gjennomføre og rapportere prosjekt basert på vitenskapelige innholdsstandarder

- generell kompetanse:

  • har innsikt i hvordan ny viten innen fagområdet mat og helse er forankret og etablert, og kan diskutere yrkesetiske problemstillinger

Grunnleggende ferdigheter i faget:

  • kan utrykke seg muntlig og skriftlig i mat og helse, muntlig ferdigheter i faget - kan gjøre rede for smak, lukt og estetikk, kan presentere fagrelevant stoff muntlig, formulere spørsmål, argumentere og kommunisere ideer i faget i samtale med andre, skriftlig ferdighet i faget ¿ og kan skrive fagrelevante oppgaver, vurdere aktiviteter, skrive egne og framgangsmåter lage illustrasjoner,
  • kan lese i mat og helse,- granske, tolke og reflektere over faglige tekster , kan samle, sammenlikne og systematisere informasjon fra oppskrifter, bruksveiledning, varemerking, reklame, informasjonsmateriell og andre sakprosatekster og vurdere dette kritisk ut fra formålet med faget
  • kan regne i mat og helse, - kan vurdere nærings- og ernæringsinnhold og sammenligne priser på varer
  • kan bruke digitale verktøy i mat og helse, - søke etter informasjon, sammenligne og vurdere næringsinnhold og presentere faglig innhold

Læringsutbytte

Studenten :

- kunnskaper:

  • har bred kunnskap om matkulturer og rolle som forbruker på matområde
  • har kunnskap om mat og måltiders symbolfunksjoner i ulike kulturer
  • har kunnskaper om hvordan matvaresystemet påvirker forbrukernes mattilbud og handlingsmuligheter
  • har kunnskap om hvordan egenskaper ved råvarer og teknologi er knyttet til tradisjon og innovasjon

  • kan vurdere ulike sider ved matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og miljømessige dimensjoner, kan gjøre reflekterte matvarevalg
  • kan iscenesette måltider innenfor ulike kulturelle og sosiale kontekster
  • kan planlegge, gjennomføre og rapportere prosjekt basert på vitenskapelige innholdsstandarder

  • har innsikt i hvordan ny viten innen fagområdet mat og helse er forankret og etablert, og kan diskutere yrkesetiske problemstillinger

  • kan utrykke seg muntlig og skriftlig i mat og helse, muntlig ferdigheter i faget - kan gjøre rede for smak, lukt og estetikk, kan presentere fagrelevant stoff muntlig, formulere spørsmål, argumentere og kommunisere ideer i faget i samtale med andre, skriftlig ferdighet i faget ¿ og kan skrive fagrelevante oppgaver, vurdere aktiviteter, skrive egne og framgangsmåter lage illustrasjoner,
  • kan lese i mat og helse,- granske, tolke og reflektere over faglige tekster , kan samle, sammenlikne og systematisere informasjon fra oppskrifter, bruksveiledning, varemerking, reklame, informasjonsmateriell og andre sakprosatekster og vurdere dette kritisk ut fra formålet med faget
  • kan regne i mat og helse, - kan vurdere nærings- og ernæringsinnhold og sammenligne priser på varer
  • kan bruke digitale verktøy i mat og helse, - søke etter informasjon, sammenligne og vurdere næringsinnhold og presentere faglig innhold

Krav til forkunnskaper

- Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Fagets praktiske del vektlegges. Undervisning i praktisk kjøkkenarbeid foregår i grupper, klasser på 16 studenter og er organisert i minimum 4 timers leksjoner/økter.

Forskjellige undervisningsmetoder benyttes ; forelesning, forevisning, individuelt arbeid, gruppearbeid, oppgaver m/framlegging, semesteroppgave.

Obligatorisk læringsaktivitet

  • 80 % obligatorisk deltakelse i praktisk undervisning.
  • studenten må ha gjennomført og fått godkjent oppgaver og arbeidskrav innen gitte tidsfrister og obligatoriske oppgaver skal være godkjente. Den muntlige eksamen tar utgangspunkt i semesteroppgaven
  • materialutgifter, matpenger må være betalt: kr. 400,-
  • Studentene må ha gjennomført grunnskolepraksis i faget mat og helse. Alternativ praksis kan bli vurdert, som matlagingskurs for barn i grupper i høgskolen, kulturskolen med flere.

Vurderingsform

Muntlig

Hjelpemidler ved eksamen

-

Mer om hjelpemidler