LU1-MH215 Mat og helse 2a: Mat i et kultur- og forbrukerperspektiv
Emneplan for studieåret 2017/2018
Innhold og oppbygning
I dette emnet utdypes mat og måltiders helsemessige dimensjon. Studentene skal lære å se ernæring, helse og matlagingsaktiviteter knyttet til ulike målgrupper, aldrer og kulturer slik at en tilpasser undervisningen individuelle behov. Sentralt i emnet er at studentene skal gjøre seg kjent med forskning, ernæringspolitikk, og kunne bruke denne kunnskapen til å sette sammen og lage mat som fremmer helse.
Faget Mat og helse i grunnskoleutdanningen er et allmenndannende , praktisk og estetisk profesjonsfag og skal forberede studentene til å undervise i faget mat og helse på 1.-7. trinn i grunnskolen. Gjennom studiet skal studentene utvikle kompetanse innefor fagområdets helsefremmende, miljømessige og kulturelle dimensjon.Studentene skal tilegne seg kunnskaper om og ferdigheter som gjør barn og unge i stand til å opptre som ansvarlige forbrukere på matområdet og gi dem forståelse for den kulturelle betydningen mat og måltider har for enkeltindivider og samfunn. Samisk mattradisjoner, måltidsskikker og tradisjonelle måter å utnytte matressurser fra naturen integreres i faget.
Organisering av faget
Mat og helse er satt sammen av emnene , Mat og helse 1a / innføring i fagområdet mat og helse (15 studiepoeng) og Mat og helse 2a / Mat og helse i et kultur- og forbruksperspektiv (15 studiepoeng). Til sammen 30 studiepoeng.
Læringsutbytte Studenten :
- kunnskaper:
- har bred kunnskap om matkulturer og rolle som forbruker på matområde
- har kunnskap om mat og måltiders symbolfunksjoner i ulike kulturer
- har kunnskaper om hvordan matvaresystemet påvirker forbrukernes mattilbud og handlingsmuligheter
- har kunnskap om hvordan egenskaper ved råvarer og teknologi er knyttet til tradisjon og innovasjon
- ferdigheter:
- kan vurdere ulike sider ved matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og miljømessige dimensjoner, kan gjøre reflekterte matvarevalg
- kan iscenesette måltider innenfor ulike kulturelle og sosiale kontekster
- kan planlegge, gjennomføre og rapportere prosjekt basert på vitenskapelige innholdsstandarder
- generell kompetanse:
- har innsikt i hvordan ny viten innen fagområdet mat og helse er forankret og etablert, og kan diskutere yrkesetiske problemstillinger
Grunnleggende ferdigheter i faget:
- kan utrykke seg muntlig og skriftlig i mat og helse, muntlig ferdigheter i faget - kan gjøre rede for smak, lukt og estetikk, kan presentere fagrelevant stoff muntlig, formulere spørsmål, argumentere og kommunisere ideer i faget i samtale med andre, skriftlig ferdighet i faget ¿ og kan skrive fagrelevante oppgaver, vurdere aktiviteter, skrive egne og framgangsmåter lage illustrasjoner,
- kan lese i mat og helse,- granske, tolke og reflektere over faglige tekster , kan samle, sammenlikne og systematisere informasjon fra oppskrifter, bruksveiledning, varemerking, reklame, informasjonsmateriell og andre sakprosatekster og vurdere dette kritisk ut fra formålet med faget
- kan regne i mat og helse, - kan vurdere nærings- og ernæringsinnhold og sammenligne priser på varer
- kan bruke digitale verktøy i mat og helse, - søke etter informasjon, sammenligne og vurdere næringsinnhold og presentere faglig innhold
Læringsutbytte
Studenten :
- kunnskaper:
- har bred kunnskap om matkulturer og rolle som forbruker på matområde
- har kunnskap om mat og måltiders symbolfunksjoner i ulike kulturer
- har kunnskaper om hvordan matvaresystemet påvirker forbrukernes mattilbud og handlingsmuligheter
- har kunnskap om hvordan egenskaper ved råvarer og teknologi er knyttet til tradisjon og innovasjon
- kan vurdere ulike sider ved matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og miljømessige dimensjoner, kan gjøre reflekterte matvarevalg
- kan iscenesette måltider innenfor ulike kulturelle og sosiale kontekster
- kan planlegge, gjennomføre og rapportere prosjekt basert på vitenskapelige innholdsstandarder
- har innsikt i hvordan ny viten innen fagområdet mat og helse er forankret og etablert, og kan diskutere yrkesetiske problemstillinger
- kan utrykke seg muntlig og skriftlig i mat og helse, muntlig ferdigheter i faget - kan gjøre rede for smak, lukt og estetikk, kan presentere fagrelevant stoff muntlig, formulere spørsmål, argumentere og kommunisere ideer i faget i samtale med andre, skriftlig ferdighet i faget ¿ og kan skrive fagrelevante oppgaver, vurdere aktiviteter, skrive egne og framgangsmåter lage illustrasjoner,
- kan lese i mat og helse,- granske, tolke og reflektere over faglige tekster , kan samle, sammenlikne og systematisere informasjon fra oppskrifter, bruksveiledning, varemerking, reklame, informasjonsmateriell og andre sakprosatekster og vurdere dette kritisk ut fra formålet med faget
- kan regne i mat og helse, - kan vurdere nærings- og ernæringsinnhold og sammenligne priser på varer
- kan bruke digitale verktøy i mat og helse, - søke etter informasjon, sammenligne og vurdere næringsinnhold og presentere faglig innhold
Krav til forkunnskaper
- Ingen
Undervisnings- og læringsformer
Fagets praktiske del vektlegges. Undervisning i praktisk kjøkkenarbeid foregår i grupper, klasser på 16 studenter og er organisert i minimum 4 timers leksjoner/økter.
Forskjellige undervisningsmetoder benyttes ; forelesning, forevisning, individuelt arbeid, gruppearbeid, oppgaver m/framlegging, semesteroppgave.
Obligatorisk læringsaktivitet
- 80 % obligatorisk deltakelse i praktisk undervisning.
- studenten må ha gjennomført og fått godkjent oppgaver og arbeidskrav innen gitte tidsfrister og obligatoriske oppgaver skal være godkjente. Den muntlige eksamen tar utgangspunkt i semesteroppgaven
- materialutgifter, matpenger må være betalt: kr. 400,-
- Studentene må ha gjennomført grunnskolepraksis i faget mat og helse. Alternativ praksis kan bli vurdert, som matlagingskurs for barn i grupper i høgskolen, kulturskolen med flere.
Vurderingsform
Muntlig
Hjelpemidler ved eksamen
-
Mer om hjelpemidler