GB4KR22 Bevegelseslære og treningslære
Emneplan for studieåret 2018/2019
Innhold og oppbygning
Kroppsøving 2 går som 2 emner på 15 studiepoeng hver i vårsemesteret og bygger på Kroppsøving 1.
- Emne 1: Fagdidaktikk og idrettspedagogikk
- Emne 2: Bevegelseslære og treningslære
Fagplanen for Kroppsøving 2 bygger på Nasjonale retningslinjer for grunnskolelærerutdanningen. Faget kroppsøving for 1.-7. trinn i lærerutdanningen skal kvalifisere for undervisning i kroppsøving i de første sju trinnene i grunnskolen. Undervisningen i faget skal være forskningsbasert og profesjonsorientert. Den tar utgangspunkt i kroppsøving som et allmenndannende fag og skal være knyttet til praksisfeltet. Kroppsøving skal gi studentene solid pedagogisk og fagdidaktisk kompetanse til å arbeide ut fra gjeldende læreplan, men også til å utvikle faget i framtida og på et bredere grunnlag ivareta de kroppslige dimensjonene ved det å være menneske. Studentene skal tilegne seg kunnskaper om og erfaring med ulike bevegelsesmiljø og bevegelses-kulturer. Faget skal gi studentene grunnlag for å utvikle sin lærerkompetanse individuelt og i samarbeid med andre og for å fremme fysisk aktivitet og bevegelsesglede. Det skal styrke studentenes allmenndanning og profesjonsidentitet i respekt for ulike kulturer og verdier.
Faget bygger på en eksemplarisk og praktisk tilnærming. Studentene får både prøve seg selv i ulike bevegelsesaktiviteter og skal tilegne seg kunnskap om kroppen i bevegelse. Kjennskap til alders-typiske trekk og samarbeid med praksis om å møte eleven og elevgrupper i kroppsøving er av vesentlig betydning for å nå målsetningene i emnet.
Teoretiske emner:
- Motorisk utvikling, nerve -, muskel - og skjelettets oppbygging og funksjon.
- Treningslære og treningsplanlegging
- Kroppen i bevegelse - funksjonell anatomi og bevegelseslære
Praktiske emner:
- Idrettsaktivitet med vekt på utvikling av motoriske ferdigheter.
- Bruke grunnleggende bevegelsesmønster og teknikker i et utvalg idretter, samt i alternative bevegelsesaktiviteter.
- Svømming (ulike svømmeteknikker)
- Turn
- Friidrett
- Lagidretter
- Praktisk treningslære
- Skikurs (alpint og langrenn)
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten ha kunnskap om:
- trening, treningsprinsipper og treningsledelse tilpasset ulike aldersgrupper
- hvordan fysiologiske, anatomiske og biomekaniske faktorer påvirker fysisk aktivitet og trening.
- kroppen i bevegelse, spesielt med tanke på læring av kroppslige og idrettslige ferdigheter
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten kunne:
- videreutvikle og tilegne seg nye kunnskaper og ferdigheter i leik, idrettsaktiviteter, friluftsliv og tidsaktuelle bevegelsesformer med tanke på undervisning i kroppsøving og tilrettelegging for fysisk aktivitet for ulike grupper
- vurdere ulike bevegelsesmiljøer, aktivitet og trening tilpasset ulike aldersgrupper
- analysere øvingsbilder i utvalgte aktiviteter med tanke på videre motorisk læring.
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
- ha kunnskap om hvordan planlegge og tilrettelegge en kroppsøvingstime med bakgrunn i ulike treningsprinsipper.
- kunne legge til rette for læring av kroppslige og idrettslige ferdigheter med bakgrunn i bevegelseslære og biomekaniske prinsipper.
- forstå de fysiologiske responsene som skjer i kroppen fra hvile til aktivitet, og reflektere rundt individuelle forutsetninger i ulike aktiviteter.
Krav til forkunnskaper
Det er ingen spesielle krav om ferdigheter, men det er likevel en fordel å være i normalt god fysisk form ved studiestart. Den praktiske obligatoriske undervisningen vil foregå til alle årstider i ulike miljøer, ute, inn, og i vann.
Undervisnings- og læringsformer
Det legges opp til både praktisk og teoretisk undervisning som sees integrert. Sentrale arbeidsformer er: forelesninger, undervisning i praktiske emner, studentfremlegg, diskusjoner, arbeid i grupper og individuelt, muntlig og skriftlig presentasjon, selvstudium, praksis i grunnskolen, veiledning og vurdering i grupper og individuelt. Det vil bli benyttet ulike læringsarenaer både inne og ute.
På våren vil det gjennomføres et skikurs over tre dager. I forbindelse med ekskursjoner må studenter ved HVL være forberedt på å betale en egenandel. Det blir lagt til rette for kompensatorisk arbeidskrav. Utgifter til transport kr. 150-400 (bil eller tog), utgifter til overnatting kr. 0-1000 og skikort kr. 200-400. Alternativ: Bo og reise privat/telt. Annen undervisning som er obligatorisk vil framgå av semesterplanen. Materialpenger på kr. 200 betales ved semesterstart for begge emnene i kroppsøving 2 (100 kr pr 15 studiepoeng).
Deler av pensum vil bli gjennomgått i undervisningen, resten må studenten selv tilegne seg. Arbeidet med å tilegne seg forventet læringsutbytte må derfor i høy grad skje gjennom egen utprøving og selvstudium, og i samarbeid med andre studenter. Det oppfordres til at studentene etablerer og arbeider i kollokviegrupper.
Canvas er høgskolens studiestøttesystem. Det er et krav at studentene deltar i den aktiviteten som er lagt til denne læringsplattformen.
Praksis
Praksis er en integrert del av lærerstudiet og inngår i alle fagene. Studiet legger opp til helhet og sammenheng mellom teori- og praksisstudier i nært samspill med partnerskolene. Praksis er læringsarena på linje med høgskolen.Studentene skal derfor - enkeltvis eller i grupper - planlegge, gjennomføre og vurdere undervisningsopplegg i faget i skolen. Slike opplegg skal forberedes faglig og didaktisk, gjennomføres og bearbeides i samarbeid med praksislærere ved våre partnerskoler og høgskolens lærere. Arbeidsoppgaver for studenten i forbindelse med praksisopplæringen er å lage planleggingsdokumenter, svare på praksisoppgaver, føre praksislogg, skrive refleksjonsnotat og gjennomføre selvevaluering. Se ellers felles plan for praksis som gjelder grunnskolelærerutdanningen ved HVL.
Obligatorisk læringsaktivitet
For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha godkjent arbeidskrav og ha fullført og bestått praksis. Alle arbeidskravene har en gyldighet på 4 år.
- Tilfredsstilt kravene til obligatorisk deltakelse (80 % aktiv deltagelse). Kravet om 80% aktiv deltakelse innbefatter et samlet gjennomsnitt for alle praktiske emner. Har studenten et høyt fravær i en spesifikk aktivitet, kan studenten måtte levere kompensasjonsoppgave innen den aktiviteten. Studentene har selv ansvar for å registrere seg når de møter, og for å følge med på om de har tilstrekkelig studiedeltakelse for å kunne melde seg opp til eksamen
- Godkjent egenferdighet i ulike idrettsaktiviteter.
- Individuelt treningslæreprosjekt
- Deltatt aktivt på skikurs
- Gruppeoppgave: redegjør for et valgt tema/prinsipp/teori innen treningslære/fysiologi. Studenten skal i gruppe lage en plakat/infografikk som presenteres for medstudenter i et seminar.
Det vil bli gitt detaljerte retningslinjer og maler for gjennomføring av de ulike arbeidskravene.
Vurderingsform
Skriftlig skoleeksamen, 6 timer.
Tid og sted for eksamen blir opplyst på Studentweb.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Ingen
Mer om hjelpemidler