Hopp til innhald

BSOP12 Sosialt arbeids praksis 1. studieår

Emneplan for studieåret 2019/2020

Innhold og oppbygning

Emnet er studiets første praksisperiode. Det er lagt til 2. semester og går over 10 uker. Emnet gir studentene en første innføring i sosialt arbeids metode i praksis. Studenten skal praktisere og videreutvikle kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse i direkte i samhandling med brukere.

Studentene skal i denne perioden fortrinnsvis arbeide på individnivå. Flest mulig skal ha praksis innen forvaltning innen NAV, da dette har vært fokusert på i undervisningen før praksis og for å få administrasjons- og organisasjonskunnskap. Studenter som ikke får praksisplass innen forvaltning kan bli plassert i frivillige organisasjoner, på asylmottak eller i annet arbeid med flyktninger, arbeid i skole, arbeidsmarkedsbedrifter, dagtilbud for eldre eller i institusjoner for barn/unge eller andre relevante praksisplasser.

Studentene skal i begynnelsen være med veileder som observatør men etter hvert få egne oppgaver i samarbeid med sin veileder eller andre fagpersoner.

Læringsutbytte

En student med fullført emne skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap:
Studenten...

  • kjenner til sammenhengen mellom teoretisk kunnskap og praktisk erfaring
  • kan redegjøre for organiseringen av praksisstedet
  • kjenner til aktuell sosialpolitikk og lovhjemmel knyttet til praksisstedets arbeidsoppgaver
  • kan forklare hvordan organisasjoner er bygget opp og fungerer
  • kjenner til de samarbeidsinstanser som er aktuelle på praksisstedet

Ferdigheter:
Studenten...

  • kan anvende kommunikasjonsferdigheter i møte med en person eller flere
  • kan uttrykke seg skriftlig innenfor fagfeltet
  • kan anvende kunnskaper i sosialt arbeid sammen med enkeltpersoner

Generell kompetanse:
Studenten...

  • kan reflektere over egne holdninger og være dem bevisst
  • kan reflektere over etiske problemstillinger i forhold til sosialt arbeids verdigrunnlag samt utvikle etisk handlingsberedskap
  • kan vurdere grunnlaget for sosialisering til framtidig yrkesrolle i samsvar med sosialt arbeids verdigrunnlag - utvikle yrkesidentitet

Krav til forkunnskaper

Studierett på Bachelor i sosialt arbeid - HVL - Campus Bergen

Forutsetning for å kunne ha praksisstudier er at studenten har bestått BSO102, BSO114 og deltatt på alle forutgående emner og har oppfylt tilstedeværelsesplikten i all obligatorisk undervisning.

Det er obligatorisk tilstedeværelse på praksisforberedende undervisning.

Undervisnings- og læringsformer

I praksisperioden inngår praksisforberedelse med gjennomgang av ulike tema som vil være aktuelt for studenten i praksis der iblant: observasjon, veiledning, organisasjonsteori og ellers regler og rammer for praksis. I tillegg inviteres alle veilederne til samling på skolen før studentene begynner i praksis.

Det er to obligatoriske samlinger for studentene på skolen i løpet av praksisperioden. Første samling brukes til å samle studentene og kontaktlærerne i veiledningsgrupper - der studentene får ta opp og diskutere spørsmål / utfordringer de møter i praksis. I tillegg vil det være annen undervisning relatert til praksis. På siste samling oppsummerer studentene i praksisgruppene sammen med kontaktlærer erfaringene som studentene har hatt i praksis som angår læringsutbytte i praksis, om sosionomrollen og hva de trenger å lære mer om i 2. studieår før de skal ut i ny praksisperiode neste høst.

I praksis skal studentene arbeide med en organisasjonsoppgave som er relatert til praksis. Dette kommer i tillegg til opplæringsplanen med mål for praksis og praksisrapport som oppsummerer læringsutbytte.

Obligatorisk læringsaktivitet

Studenten har 4 obligatoriske arbeidskrav i løpet av praksisperioden;

  • opplæringsplan
  • organisasjonsteorioppgave
  • praksisrapport
  • godkjent deltakelse på obligatorisk praksisundervisning. Fravær utover 10% innebærer ikke godkjent deltakelse

Alle obligatoriske arbeidskrav må være godkjent før studenten får bestått praksis. Godkjente obligatoriske arbeidskrav er gyldige for gjeldende praksisperiode.

Vurderingsform

Praksisstudier, 10 uker

Vurderingsuttrykk
Praksisstudiene vurderes til bestått /ikke bestått.

Studenten har tilstedeværelsesplikt på praksisstedet med minimum 90% av den fastsatte tiden for hver praksisperiode. Fravær utover 10% innebærer ikke bestått praksis.

Høgskolen gjør vedtak om praksisstudiene skal kunne vurderes til bestått. I vurderingen skal det legges særlig vekt på studentens oppfyllelse av tilstedeværelsesplikt, at studentens skriftlige oppgaver er godkjent og at praksisveileders midtevaluerings og sluttevalueringsrapport er godkjent. Kontaktlærers vurdering av studentens gjennomføring av praksisstudier vil kunne få betydning dersom det er tvil om praksisstudier kan bli godkjent,

Dersom det på noe tidspunkt i praksisperioden oppstår begrunnet tvil om praksisstudiene skal kunne vurderes til bestått, skal studentene få skriftlig meddelelse om dette i samsvar med § 5 i departementets forskrift om faglig innhold og vurderingsordninger for sosionomutdanningen. Dette betyr at studenten halvveis eller senest 3 uker før avsluttet praksisperiode skal få skriftlig melding dersom det oppstår tvil om bestått praksis. Instituttleder eller annen representant for høgskolen skal uten ugrunnet opphold innkalle student, praksisveileder og kontaktlærer til saksforberedende møte. For øvrig gjelder de regler om partsrettigheter, saksforberedelse, vedtak og klage som følger av lover og forskrifter.

Ny praksis
Ved ikke bestått praksis vil studenten få tilbud om ny praksisperiode neste gang denne normalt arrangeres.