Hopp til innhald

FHA518 Arenaer for kostholdsarbeid

Emneplan for studieåret 2019/2020

Innhold og oppbygning

Emnet bygger på Basics in Nutrition and Health og er et teoretisk og praktisk emne som skal forberede studentene til å arbeide med kosthold på ulike arenaer og for ulike målgrupper i folkehelsearbeidet. Emnet gjennomføres i høstsemesteret andre studieår. Emnet har fokus på kunnskaper om og praktiske erfaringer fra folkehelsearbeid som er knyttet til kosthold og matvaner.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten

  • har kunnskap om kostholdsrelaterte strategier i et forebyggende, helsefremmende, habiliterende og rehabiliterende perspektiv
  • har kunnskap om maten og måltidenes ernæringsmessige, sosiale, miljømessige og kulturelle aspekter i ulike samfunnsgrupper og samfunn
  • har kunnskap om hvordan ulike faktorer påvirker folks matvaner og holdninger til mat og helse
  • har kunnskap om sammenhengen mellom kostholdskommunikasjon og helseatferd

Ferdigheter

Studenten

  • kan planlegge og gjennomføre måltider i ulike sosiale kontekster og på ulike arenaer
  • kan lage og gjennomføre kursopplegg rettet mot målgrupper med ulike utfordringer og i ulike livsfaser
  • kan forklare hvordan mat og måltider både kan uttrykke identitet, fellesskap eller skape sosiale skiller mellom samfunnsgrupper
  • kan reflektere over egen faglig utøvelse i arbeidet med mat og måltider og justere denne under veiledning

Generell kompetanse

Studenten

  • kan planlegge og gjennomføre mat- og måltidstiltak på ulike arenaer i tråd med etiske krav og retningslinjer
  • har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger i arbeidet med forebyggende og helsefremmende kosthold lokalt og nasjonalt

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger, gruppesamarbeid, individuelt arbeid, praktisk matlaging og veiledninger i gruppe og individuelt, forflyttet undervisning og praksis på ulike arenaer.

Materialkostnader i praktisk undervisning: kr. 300,-. Kostnader ved forflyttet undervisning: ca. kr. 70/økt for buss/bybane. Det er mulig å søke om kompensatoriske arbeidskrav tilsvarende forflyttet undervisning

Obligatorisk læringsaktivitet

  • Matlogg: Individuell skriftlig oppgave i forbindelse med hver praktiske kjøkkenøkt. Oppgavene skal være faglig basert. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
  • Gruppeoppgave knyttet til kostholdsarbeid i praksisperioden. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
  • Gjennomført og bestått praksis: To ukers obligatorisk praksis (100 % frammøteplikt) på ulike institusjoner med fokus på mat og måltider, inngår i studiet. Nærmere info om praksis angis i egen emneplan. Informasjon vil bli gitt av faglærer.

Studenten forplikter seg til å delta i studentaktiv undervisning (75 % frammøte på teoretisk og praktisk undervisning samt forflyttet undervisning), med de rettigheter og forpliktelser det innebærer.

Vurderingsform

Skriftlig individuell hjemmeeksamen over 3 dager. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.

Karakterskala: A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle

Mer om hjelpemidler