Hopp til innhald

MOØ244 Økonomisk og teknologisk historie

Emneplan for studieåret 2019/2020

Innhold og oppbygning

Emnet er todelt:

Økonomisk historie og teknologihistorie i perspektiv av endring og kontinuitet. Emnet gir en oversikt over framveksten av ein kapitalistisk markedsøkonomi, og økonomiske og teknologiske endringsprosesser over tid med vekt på økonomiske kriser som driver.

Økonomidelen vektlegger globalisering, institusjoner som fremmer og/eller hemmer globalisering, balanser mellom offentlig og privat kapital, regional integrasjon og variasjoner av offentlig og demokratisk styring av økonomisk virksomhet.

Teknologidelen drøfter teknologiutvikling globalt, regionalt og i Norge i fire faser fra den første industrielle revolusjon frem til industri 4.0. Samtidens robotisering, digitalisering og automatisering blir drøftet i historisk perspektiv. Likhet og forskjeller i organisering for og innhold i innovasjonsprosesser blir viktig tema.

Læringsutbytte

Kunnskaper:

  • bred kunnskap om sentrale begrep og teorier om globalisering, økonomisk vekst og utvikling av kapitalmarkeder.
  • kunnskap om utfordringer knyttet til styring i en global økonomi, samt diskusjoner om regulering av finans- og kapitalmarkeder og om alternative økonomiske modeller med vekt på bærekraftig utvikling.
  • bred kunnskap om sentrale begrep og teorier om teknologiske endring.
  • kunnskap om norsk og global teknologihistorie, herunder organisering for teknologiutvikling, teknologiske regimer og institusjoner som har vært sentrale for teknologiutvikling.

Ferdigheter:

  • kan anvende faglig kunnskap og relevante resultat fra forsknings- og utviklingsarbeid innen økonomisk historie og teknologihistorie i analyser av prosjekter.
  • kan finne, vurdere og vise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser aktuelle problemstillingar knyttet til økonomi, teknologi og organisering for økonomisk analyse.
  • kan reflektere over og anvende FN sine bærekraftsmål på virksomheter og prosjekt sett i en historisk sammenheng.

Generell kompetanse:

  • har forståelse for økonomiens bølgetendenser, og økonomiske krisers funksjon for innovasjon og økonomisk vekst.
  • har innsikt i teorier om sirkulær økonomi.
  • kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltakar i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer.
  • kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og gjennom andre relevante uttrykksformer.
  • kan utveksle synspunkt og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis.

Krav til forkunnskaper

Opptak til masterstudiet

Obligatorisk læringsaktivitet

Presentasjon av artikkel eller kapittel for klassen.

Godkjente obligatoriske arbeidskrav er gyldige i 3 påfølgende semester.

Vurderingsform

Deleksamen med en gruppebasert semesteroppgave og en 4 timers skriftlig individuell skoleeksamen.

Gruppebasert semesteroppgave skal være på 5-12 sider, og utgjør 40% av endelig karakter. Skriftlig individuell skoleeksamen utgjør 60% av endelig karakter. Begge deler må være bestått for å få karakter i emnet.

Karakterskala A-F der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Mer om hjelpemidler