Hopp til innhald

PHA508 Masteroppgave

Emneplan for studieåret 2019/2020

Innhold og oppbygning

Masteroppgaven kan være et frittstående arbeid, eller inngå som en avgrenset, men selvstendig del av et pågående forskningsprosjekt.

Masteroppgaven kan være et empirisk prosjekt der formålet er å tilføre ny kunnskap til fagfeltet psykisk helse og rus. Dette kan gjøres enten gjennom å beskrive, forklare, og forstå et fenomen, eller ved å evaluere et tiltak, et program, en arbeidsmetode og lignende.

Masteroppgaven kan være et kvalitetsforbedringsarbeid der formålet er å implementere beste praksis på ulike måter i en organisasjon, avdeling, eller enhet.

Læringsutbytte

En student med fullført emne skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap:
Studenten... 

  • har inngående kunnskap i vitenskapsteori, forskningsmetoder og forskningsprosesser generelt og relatert til feltet psykisk helse- og rusarbeid spesielt.
  • ha inngående kunnskap om kvalitetskontroll for analyse og tolkning av data Ferdigheter:

Ferdigheter:
Studenten...

  • kan formidle egen og andres forskning presist og tydelig
  • kan gi konstruktive innspill i egen og medstudenters forskningsprosesser
  • kan avgjøre hva slags formell godkjenning som kreves for ulike typer forskningsprosjekt
  • kan innhente relevant kunnskap om psykisk helse og psykisk helse- og rusarbeid og kritisk vurdere kildene
  • kan reflektere over og ta hensyn til forskningsetiske problemstillinger knyttet til forskning på sårbare grupper

Generell kompetanse:
Studenten...

  • kan planlegge og gjennomføre et selvstendig, avgrenset forskningsprosjekt i tråd med grunnleggende forskningsetiske retningslinje og metodologiske prinsipper
  • kan formilde aktuell forskning, kritisk vurdere kildene og bidra til gjennomføring av og anvendelse av forskning i praktisk virke

Krav til forkunnskaper

Studierett på Master i psykisk helse- og rusarbeid - HVL - Bergen Emnene PHA501, PHA502, PHA503, PHA504, PHA505 og PHA506 må være bestått før studenten kan påbegynne emnet. Emnet MAMET500 må være bestått før masteroppgaven kan leveres.

Undervisnings- og læringsformer

  • Ressursforelesninger
  • Mastergradsseminar knyttet til prosjektplan og masteroppgave
  • Studentpresentasjon
  • Veiledning
  • Selvstudie

Hver student tildeles en hovedveileder og skal ha veiledning som spesifiseres i egen veiledningsavtale. Er faglig hovedveileder ekstern, oppnevnes en biveileder blant de vitenskapelig ansatte på høgskolen.

Hver student har krav på 3 timer veiledning i forbindelse med ferdigstilling av prosjektplan som blir levert i emne PHA507, og 10 timer veiledning på selve masteroppgaven. Veileder tildeles etter at studentene har valgt emne for masteroppgaven, og er kommet i gang med utforming av prosjektplan. Veiledning kan gis både individuelt og i grupper, for eksempel i form av et seminar. Standard veiledningskontrakt for masteroppgave som sikrer student kontakt med veileder gjennom hele forskningsprosessen skal utarbeides.

Obligatorisk læringsaktivitet

Følgende obligatoriske arbeidskrav må være godkjent for at kandidaten kan framstille seg til eksamen:

  • Godkjent prosjektplan
  • Deltakelse på seminarer knyttet mot prosjektplan
  • Masterseminar med fremlegg; Presentasjon av eget arbeid i relevant fagmiljø sammen med hovedveileder
  • Presentasjon av metode; innhenting av data og etiske dilemma og analyse og resultat i relevant fagmiljø.
  • Veiledning masteroppgave: Studenten må gjennomføre minimum 6 timer individuell veiledning og 10 timer gruppeveiledning ved gruppeoppgave. Studenten må sende/levere skriftlig materiale til veileder senest 2 døgn før avtalte møter.

Godkjent arbeidskrav er gyldig i to påfølgende semester etter godkjenning.

Vurderingsform

Masteroppgaven gjennomføres individuelt eller to sammen og kan skrives på et skandinavisk språk eller på engelsk. Selvvalgt litteratur 3000-4000 sider inngår i referanselisten i masteroppgaven. Forøvrig gjelder også høgskolens felles retningslinjer for masteroppgave som ligger på nettsidene. Masteroppgaven kan skrives som vitenskapelig artikkel eller som monografi.

Alternativ 1: Vitenskapelig artikkel som tilfredsstiller kvalitetskravene til et referee bedømt nasjonalt eller internasjonalt tidsskrift: Sammenbinding eller «kappe» på inntil 10000 ord +/- 10%, samt artikkel svarende til tidsskriftets retningslinjer (3500-7000 ord).

Alternativ 2: Monografi med et omfang på 25.000- 50.000 ord

Vurderingsuttrykk
Gradert karakterskala A til F, der A til E er beståtte karakterer og F er ikke bestått.
Intern og ekstern sensor.

Karakter blir publisert på Studentwebb 24 timer før justerende muntlig. Tid og sted for muntlig eksamen oppgis på itslearning Justerende muntlig eksamen Individuell muntlig eksaminering av masteroppgave (30 minutter) ved bestått mastereksamen. Karakteren kan justeres opp eller ned en karakter.

Ny eksamen
Ved ikke bestått masteroppgave, må studenten (e) bearbeide masteroppgaven til ny eksamen.

Det er ikke tilgang til å levere ny eller revidert masteroppgave ved bestått resultat.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle

Mer om hjelpemidler