FHA912 Kostholdsarbeid i samfunnet
Emneplan for studieåret 2019/2020
Innhold og oppbygning
Emnet bygger videre på Basics in Nutrition and health og Arenaer for kosthaldsarbeid, og er et teoretisk og praktisk fag som skal forberede studentene til å arbeide selvstendig med ulike målgrupper og på aktuelle arenaer i samfunnet. Emnet har fokus på ideutvikling og drift av aktuelle prosjekter innen kosthold og folkehelse.
Læringsutbytte
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskap om ideutvikling og drift av aktuelle prosjekter som jobber med mat og kosthold i et folkehelseperspektiv
- har inngående kunnskap om datagrunnlag, involvering av målgruppe/arena i utforming av tiltak og tverrfaglig samarbeid
- har inngående kunnskap om sammenhengen mellom psykisk helse, motivasjon, mestring og kosthold/mataktiviteter
- har inngående kunnskap om kostholdskommunikasjon og påvirkning på helseatferd, inkludert barrierer i kostholdsarbeid
- har kunnskap om prinsipper og strategier for implementering av forebyggende og helsefremmende kostholdstiltak
Ferdigheter
Studenten
- kan utvikle en ide for og drifte et prosjekt hvor kosthold og folkehelse er sentrale faktorer
- kan utøve gode kommunikasjons- og samarbeidsevner, og selvstendighet i kostholdsrelatert arbeid
- kan legge til rette for organisert og uorganisert kostholdsaktivitet
- kunne tilpasse råd og informasjon om kosthold basert på målgruppenes nivå i et livsfaseperspektiv
- kan formidle viktige temaer innen mat og kosthold til ulike målgrupper og arenaer
Generell kompetanse
Studenten
- kan anvende nytenkning innenfor kosthold og folkehelse, og bidra til organisasjonsutvikling/endringsprosesser
- kan planlegge, gjennomføre og evaluere et kostholdsprosjekt
- kan kritisk reflektere rundt betydningen av kunnskapsbasert folkehelsearbeid innen kosthold
Krav til forkunnskaper
Ingen
Undervisnings- og læringsformer
Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger, forflyttet undervisning, kreative øvelser, praktisk arbeid med konsepter i studentgrupper, mataktivitet, oppgaveskriving i gruppe, individuelt arbeid, seminar med gruppefremlegg, kommunikasjonsarbeid og veiledning i gruppe.
Materialkostnader (100 kr til mataktivitet) og forflyttede undervisningsøkter dekkes av studentene (utgifter til buss/bybane ca. 70 kr/økt). Det er mulig å søke om kompensatoriske arbeidskrav tilsvarende forflyttet undervisning.
Obligatorisk læringsaktivitet
- Gruppeoppgave med muntlig presentasjon om prosjekt innen kosthold og folkehelse for aktuelle målgrupper/arenaer. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
Studenten forplikter seg til å delta i studentaktiv undervisning (75 % fremmøte på teoretiske og praktiske timer samt forflyttet undervisning), med de rettigheter og forpliktelser det innebærer.
Godkjent arbeidskrav er gyldig i tre påfølgende semester etter godkjenningen.
Vurderingsform
Deleksamen, med en skriftlig semesteroppgave i gruppe og en muntlig justerende individuell eksamen. Begge deler må være bestått for å få karakter i emnet. Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Skriftlig semesteroppgave i gruppe (maks. 4000 ord) vektes 75 % av samlet karakter. Innleveringstidspunkt blir opplyst på Studentweb og digitalt eksamenssystem.
Muntlig justerende individuell eksamen (15 minutter)som vektes 25 % av samlet karakter.
Hjelpemidler ved eksamen
Skriftlig semesteroppgave i gruppe: Alle
Muntlig individuell eksamen: Ingen.
Mer om hjelpemidler