GMH2212 Mat i et folkehelse- og danningsperspektiv
Emneplan for studieåret 2019/2020
Innhold og oppbygning
Det forutsettes at studenter ved studiet gjør seg kjent med innholdet i denne emneplanen.
Studiet i Mat og helse består av Mat og helse 1 og Mat og helse 2, som begge består av to emner på 15 sp.
- Mat og helse 1, emne 1: Mat i et læringsperspektiv.
- Mat og helse 1, emne 2: Mat i et helseperspektiv.
- Mat og helse 2, emne 1: Mat i et kultur- og miljøperspektiv.
- Mat og helse 2, emne 2: Mat i et folkehelse- og danningsperspektiv
De fire emnene belyser til sammen helheten og bredden i faget Mat og helse. Undervisningen i et emne relateres til og utdypes i forhold til tema i tidligere emner. Denne emneplanen beskriver Mat og helse 2, emne 2, Mat i et folkehelse- og danningsperspektiv. Emnet er lagt til våren i enten tredje eller fjerde studieår og undervisningen foregår samlet for studenter i grunnskolelærerutdanningen 1.-7 og 5-10.
Emneplanen for Mat og helse er en del av en bachelorutdanning og kan også inngå i en femårig lærerutdanning med master ved Høgskulen på Vestlandet, for eksempel masterstudiet Fysisk aktivitet og kosthold i et skolemiljø, studieretning Mat og helse.
Faget mat og helse i grunnskolelærerutdanningen er et allmenndannende, praktisk og estetisk profesjonsfag og skal forberede studentene til å undervise i faget i grunnskolen. Gjennom studiet skal studentene utvikle kompetanse innenfor fagområdets helsefremmende, miljømessige og kulturelle dimensjon. Studentene skal tilegne seg kunnskaper og ferdigheter som gjør barn og unge i stand til å foreta helsefremmende og forebyggende kostholdsvalg, gjøre barn og unge i stand til å opptre som ansvarlige forbrukere på matområdet og gi dem forståelse for den kulturelle betydningen mat og måltider har for enkeltindivider og samfunn. Samiske mattradisjoner, måltidsskikker og tradisjonelle måter å utnytte matressurser fra naturen skal integreres i faget.
Sentralt i emnet Mat i et folkehelse- og danningsperspektiv er å sette studentens arbeid inn i en vitenskapsteoretisk tradisjon og vurdere faget mat og helse i en videre samfunnsmessig kontekst.
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om skolen som kunnskapsarena, danningsarena og helsefremmende arena
- har kunnskap om aktuelle folkehelseutfordringer blant barn og unge
- har kunnskap om prinsipper og strategier for implementering av helsefremmende kostholdstiltak i skolen og på andre arenaer der barn og unge oppholder seg
- har kunnskap om hvordan partnerskapsarbeid inngår som sentralt element i folkehelsearbeidet og hvordan skolen kan inngå i slike partnerskap
- har kunnskap om entreprenørskap og hvordan det kan brukes i mat og helsefaget
- har kunnskap om sosial ulikhet i helse og hvordan skolen kan bidra til å utjevne forskjeller
- har kunnskap om lærerprofesjonens etiske ansvar
- har kunnskap om særtrekk ved taus og forskningsbasert kunnskap i mat og helsefaget
- har kunnskap om lærerprofesjonens etiske plattform og kan diskutere yrkesetiske problemstillinger
Ferdigheter
Studenten
- kan vurdere ulike sider ved matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og miljømessige dimensjoner, og kan stimulere elevene til å gjøre reflekterte matvarevalg
- kan oppdatere sin kunnskap om forsknings- og utviklingsarbeid som er relevant for læringsarbeidet i faget
- kan gjennomføre en uteøkt som er forankret i læreplan for faget mat og helse
Generell kompetanse
Studenten
- har innsikt i hvordan ny viten innenfor fagområdet mat og helse er forankret og etablert
- kan implementere styringsdokumenter som er relevante for skolens helsefremmende arbeid, samt undervisningen i mat og helse
Krav til forkunnskaper
Ingen
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen er knyttet til sentralt teoretisk lærestoffog utprøving/eksperimentering med dette stoffet i praktisk arbeid.
Sentrale arbeidsformer i emnet: Individuelt arbeid, gruppearbeid, forelesning, praktiske uteøkter, selvstudium, praksis i grunnskolen og veiledning individuelt og i grupper. Emnet har to obligatoriske uteøkter; bålmat og mat i fjæra. Matpenger 100 kr betales ved semesterstart.
Obligatorisk læringsaktivitet
- Studenten skal delta i minst 80% av all praktisk og teoretisk undervisning.
- Studentene skal individuelt eller i grupper på inntil 3 studenter drive digital formidling og synlighet av eget fag i selvvalgt digital plattform. Basert på erfaringer og resultater fra denne formidlingen skal det leveres et refleksjonsnotat.
- Studentene skal i gruppe gjennomføre en kartlegging av en måltidsituasjon i skolen som analyseres og vurderes i forhold til gjeldende anbefalinger.
- Studentene skal individuelt utarbeide et kompendium basert på de praktiske uteøktene i faget som skal være til nytte i planlegging og gjennomføring av utematøkter i skolen.
Godkjente arbeidskrav er gyldige så lenge studenten har eksamensrett.
For å kunne framstille seg til eksamen må studentene tilfredsstille krav til frammøte, ha bestått obligatoriske arbeidskrav og ha fullført og bestått praksis.
Vurderingsform
Hjemmeeksamen, 3 dager.
Tid for ut- og innlevering av eksamen blir opplyst på Studentweb og digitalt eksamenssystem.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle
Mer om hjelpemidler