Hopp til innhald

BØA113 Innføring i bedriftsøkonomi og regnskap

Emneplan for studieåret 2020/2021

Innhold og oppbygning

Emnet inneholder to deler: en del innen regnskap og en del innen bedriftsøkonomi. I regnskapsdelen skal studentene gjøres i stand til selv å kunne føre et enkelt regnskap. I bedriftsøkonomidelen skal studentene tilegne seg kunnskaper og ferdigheter om å skaffe, analysere og kommunisere relevant informasjon for å ta gode valg for bedriften.                                                                                              

Kurset inneholder:

  • Balanselære
  • Praktisk regnskapsføring
  • Registrering av forretningstilfeller
  • Periodisering
  • Presentasjon av finansregnskapet
  • Innføring i måleregler og god regnskapsskikk
  • Kostnadsbegrepet
  • Kostnadsfordeling og kalkulasjonsprinsipper
  • KRV-analyser
  • Bedriftsøkonomiske beslutningsproblemer
  • Prisbeslutninger og markedstilpasning                     
  • Produktvalg med ingen og en knapp faktor

Læringsutbytte

Kunnskap

Studentene kjenner:

  • formålet med et finansregnskap
  • standard kontoplan
  • sammenhengen mellom transaksjoner og deres innvirkning på resultat og balanse
  • begrepene utgifter, kostnader, utbetalinger, inntekter og innbetalinger
  • effekter av beholdningsendringer
  • økonomifunksjonen si rolle og plass i bedriften og kunne drøfte de grunnleggende trekkene ved økonomisk styring av virksomheten
  • kostnadsbegrepet og kostnader sin variabilitet
  • ulike prinsipp for produktkalkulasjon
  • de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene ved de tradisjonelle kalkulasjonsmetodene

Ferdigheter

Studentene kan:

  • bokføre de mest vanlige transaksjoner, blant annet merverdiavgift
  • foreta vanlige periodiseringsposteringer 
  • foreta årsoppgjør med enkle posteringer ved årsoppgjøret og disponering av resultat 
  • gjennomføre kostnads-, resultat- og volumanalyser
  • foreta enkle analyser av optimale produktvalg i situasjoner med avgrenset ressurstilgang
  • utarbeide kalkyler etter selvkost- og bidragsprinsippet 
  • identifisere relevante kostnader og inntekter og kunne løse ulike utfordringer med fokus på å ta gode valg
  • finne hvordan bedrifter bør tilpasse seg i ulike markedssituasjoner

Generell kompetanse

Studenten har etter gjennomført kurs grunnlag for videre fordypning innen fagområdet

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og oppgaveseminar

Obligatorisk læringsaktivitet

To arbeidskrav - innleveringer eller annen aktivitet

Vurderingsform

4 timers skoleeksamen.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Eksamen kan bli avholdt på digitalt eksamenssystem. 

Hjelpemidler ved eksamen

Særtrykk av Regnskapsloven

Utdrag fra lovsamling

Alle kalkulatormodeller er tillatt, med følgende unntak

- kalkulatoren skal ikke ha mulighet for mottak/sending

- kalkulatoren skal ikke kunne behandle symbolske matematiske uttrykk

- kalkulatoren kan ikke kobles til strømnettet

- kalkulatoren må ikke lage støy

https://www.hvl.no/student/eksamen/hjelpemiddel-ved-eksamen/

Mer om hjelpemidler