FHA518 Arenaer for kostholdsarbeid
Emneplan for studieåret 2020/2021
Innhold og oppbygning
Emnet bygger på Basics in Nutrition and Health og er et teoretisk og praktisk emne som skal forberede studentene til å arbeide med kosthold på ulike arenaer og for ulike målgrupper i folkehelsearbeidet. Emnet gjennomføres i høstsemesteret andre studieår. Emnet har fokus på kunnskaper om og praktiske erfaringer fra folkehelsearbeid som er knyttet til kosthold og matvaner. Det vil også ta for seg ernæringsutfordringer i ulike livsfaser.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskap om ernæringsmessige utfordringer i ulike stadier i livet
- har kunnskap om kostholdsrelaterte strategier i et forebyggende, helsefremmende, habiliterende og rehabiliterende perspektiv
- har kunnskap om maten og måltidenes ernæringsmessige, sosiale, miljømessige og kulturelle aspekter i ulike samfunnsgrupper og samfunn
Ferdigheter
Studenten
- kan planlegge og gjennomføre måltider i ulike sosiale kontekster og på ulike arenaer
- kan lage og gjennomføre kursopplegg rettet mot målgrupper med ulike utfordringer og i ulike livsfaser
- kan forklare hvordan mat og måltider både kan uttrykke identitet, fellesskap eller skape sosiale skiller mellom samfunnsgrupper
- kan reflektere over egen faglig utøvelse i arbeidet med mat og måltider og justere denne under veiledning
Generell kompetanse
Studenten
- kan planlegge og gjennomføre mat- og måltidstiltak på ulike arenaer i tråd med etiske krav og retningslinjer
- har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger i arbeidet med forebyggende og helsefremmende kosthold lokalt og nasjonalt
Krav til forkunnskaper
Ingen
Undervisnings- og læringsformer
Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger, gruppesamarbeid, individuelt arbeid, praktisk matlaging og veiledninger i gruppe og individuelt, ekskursjoner og praksis på ulike arenaer. Det blir lagt til rette for obligatoriske læringsaktiviteter knyttet opp mot ulike læringsmål for at studentene kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen.
Materialkostnader i praktisk undervisning: kr. 300,-. Kostnader ved ekskursjoner: ca. kr. 70/økt for buss/bybane.
Obligatorisk læringsaktivitet
For å ha rett til å ta eksamen må alle arbeidskravene være godkjent. Det er obligatorisk frammøte og krav om aktiv deltakelse fra studenten i undervisning med obligatoriske læringsaktiviteter.
- Matlogg: Individuell skriftlig oppgave i forbindelse med hver praktiske kjøkkenøkt. Oppgavene skal være faglig basert. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
- Oppgave knyttet til kostholdsarbeid i praksisperioden. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
- Gjennomført og bestått praksis: To ukers obligatorisk praksis (100 % frammøteplikt) på ulike institusjoner med fokus på mat og måltider, inngår i studiet. Nærmere info om praksis angis i egen emneplan. Informasjon vil bli gitt av faglærer.
Vurderingsform
Skriftlig eksamen, 5 timer. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle
Mer om hjelpemidler