ING2036 Systematisk HMS-arbeid
Emneplan for studieåret 2020/2021
Innhold og oppbygning
Internkontrollforskriften med lovverk, kvalitetssystemer og introduksjon til kvalitetsledelse (ansvars-/linjeforhold, kartlegging, avvikshåndtering, revisjoner). Kvalitets- og miljøstandarder (EMAS, ISO, ISM). Introduksjon til faktorer som påvirker arbeidsmiljøet; ytre miljø, avfallsproblematikk og livsløpsanalyser.
Læringsutbytte
- Kunnskaper
- Studenten kan redegjøre for relevant regelverk, kvalitetssystemer, kvalitetsledelse og problemstillinger knyttet til disse. Problemløsningsprosesser, verktøy og metoder innenfor fagområdet systematisk HMS arbeid.
- Studenten kjenner til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor fagområdet.
- Studenten kan oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdets metoder og regelverk
- Studenten har kunnskaper om fagområdets utvikling, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet.
- Ferdigheter:
- Studenten kan anvende faglig kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid på praktiske og teoretiske problemstillinger kunne utarbeide kvalitetskontrollsystem og argumentere for sine valg.
- Studenten kan reflektere over egen faglige utøvelse og justere denne under veiledning.
- Studenten kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff og fremstille dette slik at det belyser en problemstilling.
- Studenten kan beherske relevante faglige uttrykksformer og verktøy.
- Kompetanse:
- Studenten kan løse relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger som anonymitetsproblemstillinger, forhold mellom ledelse og ansatt, miljøhensyn.
- Studenten kan planlegge og gjennomføre varierte arbeidsoppgaver og prosjekter som strekker seg over tid, alene og som deltaker i en gruppe, og i tråd med etiske krav og retningslinjer.
- Studenten kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og for eksempel ved bruk av multimedia.
- Studenten kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre med bakgrunn innenfor fagområdet (bedriftskontakt, gruppearbeid) og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis
- Studenten kan redegjøre for nytenking og innovasjonsprosesser
Krav til forkunnskaper
Ingen.
Anbefalte forkunnskaper
Innføring i ingeniørfaglig yrkesutøving og arbeidsmetoder, 10 sp. og Teknisk sikkerhet i prosessindustrien.
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger, oppgaveløsning og prosjektarbeid. Prosjektoppgaven tilpasses de ulike studieretningene, for eksempel mot maritim virksomhet, offshore, offentlig virksomhet eller produksjonsbedrift/prosess.
Obligatorisk læringsaktivitet
Nei, ingen
Vurderingsform
Del 1: Prosjektoppgave, teller 50 % på endelig karakter,
Del 2: Skriftlig eksamen, 4 timer, teller 50 % på endelig karakter.
Begge delene må bestås.
Gradert karakter A - E / F (stryk).
Hjelpemidler ved eksamen
Skriftlig eksamen: Ingen hjelpemidler tillatt.
Mer om hjelpemidler