Hopp til innhald

FHA912 Kostholdsarbeid i samfunnet

Emneplan for studieåret 2021/2022

Innhold og oppbygning

Emnet bygger videre på FHA318 Basics in Nutrition and health og FHA518 Arenaer for kosthaldsarbeid, og gjennomføres i høstsemesteret tredje studieår. Det er et teoretisk og praktisk fag som skal forberede studentene til å arbeide selvstendig med ulike målgrupper og på aktuelle arenaer i samfunnet. Emnet har fokus på ideutvikling og drift av aktuelle prosjekter innen kosthold og folkehelse.  Emnet gjennomføres parallellt og i samarbeid med FHA812.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten

  • har kunnskap om styrende dokument for kostholdsarbeid i samfunnet, og et bærekraftig kosthold  
  • har kunnskap om idéutvikling og drift av aktuelle prosjekter som jobber med mat og kosthold i et folkehelseperspektiv
  • har inngående kunnskap om barrierer i kostholdsarbeid
  • har kunnskap om prinsipper og strategier for implementering av forebyggende og helsefremmende kostholdstiltak
  • har inngående kunnskap om brukermedvirkning 
  • har kunnskap om ulike studiedesign innen kostholdsforskning

Ferdigheter

Studenten

  • kan utvikle en idé for og drifte et prosjekt hvor kosthold og folkehelse er sentrale faktorer
  • kan utøve gode kommunikasjons- og samarbeidsevner, og selvstendighet i kostholdsrelatert arbeid
  • kan legge til rette for organisert og uorganisert kostholdsaktivitet
  • kunne tilpasse råd og informasjon om kosthold basert på målgruppenes nivå i et livsfaseperspektiv
  • kan formidle viktige temaer innen mat og kosthold til ulike målgrupper og arenaer
  • kan involvere brukere i planlegging, gjennomføring og evaluering av prosjekter
  • kan skrive en akademisk tekst med korrekt kildehåndtering
  • kan innhente, vurdere og bruke relevant faglitteratur

Generell kompetanse

Studenten

  • kan anvende nytenkning innenfor kosthold og folkehelse, og bidra til organisasjonsutvikling/endringsprosesser
  • kan planlegge, gjennomføre og evaluere kostholdsprosjekt rettet mot målgrupper
  • kan kritisk reflektere rundt betydningen av kunnskapsbasert folkehelsearbeid innen kosthold

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger, ekskursjoner, kreative øvelser, praktisk arbeid med konsepter i studentgrupper, mataktivitet, oppgaveskriving i gruppe, individuelt arbeid, planlegge og gjennomføre seminardag, kommunikasjonsarbeid og veiledning i gruppe. Det blir lagt til rette for obligatoriske læringsaktiviteter knyttet opp mot ulike læringsmål for at studentene kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen.

Materialkostnader (100 kr til mataktivitet) og ekskursjoner (utgifter til buss/bybane ca. 70 kr/økt) dekkes av studentene. 

Obligatorisk læringsaktivitet

For å ha rett til å ta eksamen må alle arbeidskravene være godkjent. Det er obligatorisk frammøte og krav om aktiv deltakelse fra studenten i undervisning med obligatoriske læringsaktiviteter.

  • Gruppeoppgave som består av å planlegge og gjennomføre praktisk kostholdsformidling rettet mot aktuelle målgrupper/arenaer. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
  • Gruppeoppgave tilknyttet prosjektarbeid i samarbeid med FHA812. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer. 

Vurderingsform

Muntlig individuell eksamen, 20 minutter.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Mer om hjelpemidler