MGUMH501 Mat og helse 3, emne 1 - Vitenskapsteori, fag og metode
Emneplan for studieåret 2021/2022
Innhold og oppbygning
Emnet er et masteremne i grunnskolelærerutdanningen og er felles for 1-7. og 5-10. trinn. I emnet skal studentene lære om vitenskapsteoretiske og forskningsetiske refleksjoner og valg, og se sammenhengen mellom disse. Emnet gir studentene erfaring med relevante metoder for innsamling og analyse av data.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskap
Studenten
- har inngående kunnskap om relevante aspekter innen vitenskapsteori og forskningsetikk
- har inngående kunnskap om forskningsdesign
- har inngående kunnskap om etiske retningslinjer i forskning om mat og måltider i skolen og i mat- og helsefaget
- har avansert kunnskap om kvantitative og kvalitative forskningsmetoder
Ferdigheter
Studenten
- kan kritisk vurdere og drøfte ulike vitenskapsteoretiske retninger og syn opp mot profesjonsfag
- kan bruke relevante metoder for innsamling og analyse av empirisk materiale
- kan anvende og drøfte metodekunnskap fra publiserte studier
- kan vurdere etiske utfordringer relevant for fagområdet
- kan vurdere fagområdets kunnskapsbehov og utforme problemstilling og forskningsdesign på grunnlag av dette
Generell kompetanse
Studenten
- kan reflektere rundt relevant faglige og etiske problemstillinger
- kan bruke kunnskaper og sentrale teorier fra fagfeltet til å formulere egne problemstillinger og bidra til utvikling på fagfeltet
- kan kommunisere om problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor mat- og helsefaget
Krav til forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
Mat og helse 1 og 2 (60 sp) i syklus 1, eller tilgrensende.
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen skjer som en kombinasjon av forelesninger, studentarbeid i seminar, studentfremlegg, praksisopphold og selvstudium.
Obligatorisk læringsaktivitet
- Arbeidskrav 1: En skriftlig innlevering knyttet til forskningsetikk
- Arbeidskrav 2: Studentene skal i praksisperioden prøve ut og vurdere to ulike vitenskapelige metoder for datainnsamling relevant for mat og måltider i skolen eller mat- og helsefaget. Resultatene skal presenteres som en poster med muntlig fremlegg.
Obligatoriske arbeidskrav må være godkjent for at studenten skal kunne gå opp til eksamen.
Studenten som ikke består et obligatorisk arbeidskrav får et (1) nytt leveringsforsøk samme semester, innen en frist satt av faglærer.
Godkjent arbeidskrav er gyldig i to påfølgende semester etter godkjenningen.
Vurderingsform
Skriftlig skoleeksamen, 6 timer.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Ingen
Mer om hjelpemidler