Hopp til innhald

UTD802 Undervisning og samarbeid i utdanningsvalg

Emneplan for studieåret 2021/2022

Innhold og oppbygning

Utdanningsvalg er en videreutdanning på masternivå for lærere og består av to emner, Karrierelæring i utdanningsvalg og Undervisning og samarbeid i utdanningsvalg. I emnet Undervisning og samarbeid i utdanningsvalg kan studentene få et grunnlag for å utvikle sin undervisningskompetanse i utdanningsvalg og forståelse for kompleksiteten involvert i karriereundervisning. 

Innhold i emnet: 

  • Arbeidsmåter, didaktikk og samarbeid
  • Planlegging og gjennomføring av undervisning i utdanningsvalg
  • Interne og eksterne samarbeidsaktører
  • Utprøving og andre læringsaktiviteter
  • Kjønnsperspektiver i karrierevalg
  • Vurdering for læring i utdanningsvalg

Emnet gjennomføres som et samlingsbasert deltidsstudium. Det er 3 studiesamlinger à to dager. 1 samling gjennomføres med oppmøte i Bergen og 2 samlinger er digitale. Det er obligatorisk fremmøte på samlingene. Emnet avsluttes med eksamen. Pensumlitteratur og undervisningsmateriell er på norsk, andre skandinaviske språk og engelsk.

Mellom samlingene skal studentene arbeide med oppgaver, selvstudium og nettbaserte læringsaktiviteter. Det gis tilbud om veiledning som en del av arbeidet med oppgavene og i forhold til studiearbeidet generelt.  

Læringsutbytte

I emnet vektlegges lærerens rolle i undervisning og samarbeid i faget. Målet med emnet er å utvikle studentenes kompetanse i å planlegge og gjennomføre undervisning i faget, både i og utenfor skolen, legge til rette for karrierelæring i ulike elevgrupper, bidra i helhetlig planlegging av undervisningen i utdanningsvalg og utvikle kunnskapsgrunnlag for å bidra til en helhet i skolens rådgivingstjeneste. Utvikling av egen og skolens praksis i faget står sentralt i emnet.

Studenten skal ved avsluttet studium i emnet ha oppnådd følgende kompetansemål:

Kunnskap

  • Ha kunnskap om hvordan teorier og tilnærminger om styrking av karrierekompetanse kan brukes i undervisningsopplegg.
  • Ha kjennskap til bruk av ulike undervisningsressurser og læringsaktiviteter og kunne vurdere dem faglig.
  • Kunne relatere utdanningsvalg til rådgivingstjenesten på skolen.

Ferdigheter

  • Kunne vurdere og bruke sentrale nettbaserte ressurser for undervisning og læring om karriere.
  • Kunne beherske ulike undervisningsmetoder i utdanningsvalg og tilpasse undervisningen til ulike grupper.
  • Kunne legge til rette for læringsaktiviteter som utfordrer elevenes kjønnsperspektiver i karrierevalg.
  • Kunne veilede elevene i deres læring og vurdere måloppnåelse i utdanningsvalg.

Generell kompetanse

  • Kunne planlegge, gjennomføre og evaluere undervisning i utdanningsvalg, og begrunne valg faglig og didaktisk.
  • Kunne bidra i planlegging, gjennomføring og evaluering av samarbeid med eksterne samarbeidspartnere og foresatte i utdanningsvalg.
  • Kunne relatere aktiviteter på ulike læringsarenaer i utdanningsvalg til hverandre og knytte dem til læringsmål på en helhetlig måte.

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

På samlingene blir det brukt varierte arbeidsmåter som for eksempel forelesninger, dialog, gruppediskusjoner, framlegg og utprøving. Studentenes egenaktivitet er sentral, både på og mellom samlingene.

Mellom samlingene skal studentene arbeide med oppgaver, selvstudium og nettbaserte læringsaktiviteter. Oppgaver som studentene arbeider med, tar blant annet utgangspunkt i deres praksis i skolen og skal gi rom for refleksjoner og videre utvikling av egen praksis.

Det legges vekt på at studentene samarbeider på og mellom samlingene for å bidra til erfaringsutveksling og læring. Det gis tilbud om veiledning som en del av arbeidet med oppgavene og i forhold til studiearbeidet generelt.

Obligatorisk læringsaktivitet

Alle obligatoriske arbeidskrav (frammøte, deltakelse, oppgaver) må være oppfylt og godkjent for at studenten skal kunne gå opp til eksamen i emnet. 

Frammøte og deltakelse

Det er obligatorisk frammøte på samlingene. En del av studiearbeidet er praktiske oppgaver, praktiske øvelser og arbeid i grupper. Dette forutsetter at studentene deltar på samlingene. Det blir forventet at studentene tar ansvar for og tar aktiv del i gruppens læringsarbeid. Innholdet i forelesingene inngår som en del av pensum og kan være tema på eksamen. Studentene må bruke det nettbaserte støttesystemet kontinuerlig og bidra i diskusjonsfora i Canvas mellom samlingene.

Oppgaver

Det er 3 innleveringsoppgaver i emnet.

Retningslinjer for oppgavene vil bli lagt ut i Canvas ved semesterstart og gjennomgått på første studiesamling.

Det gis normalt to muligheter innenfor samme semester til å levere oppgave. Studenter som ikke får godkjent oppgaven ved første forsøk, kan levere ny oppgave senest 14 dager etter at de er gjort kjent med resultatet.

Vurderingsform

Individuell hjemmeeksamen, 3 dager.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle

Mer om hjelpemidler