FHA912 Kostholdsarbeid i samfunnet
Emneplan for studieåret 2022/2023
Innhold og oppbygning
Emnet bygger videre på FHA318 Basics in Nutrition and Health og FHA518 Arenaer for kosthaldsarbeid, og gjennomføres i høstsemesteret tredje studieår. Det er et teoretisk og praktisk fag som skal forberede studentene til å arbeide selvstendig med ulike målgrupper og på aktuelle arenaer i samfunnet. Emnet har fokus på idéutvikling og drift av aktuelle prosjekter innen kosthold og folkehelse. Emnet gjennomføres parallellt og i samarbeid med FHA812.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskap om styrende dokument for kostholdsarbeid i samfunnet, og et bærekraftig kosthold
- har kunnskap om idéutvikling og drift av prosjekter innen mat og kosthold i et folkehelseperspektiv
- har inngående kunnskap om brukermedvirkning
- har inngående kunnskap om barrierer i kostholdsarbeid
- har kunnskap om prinsipper og strategier for implementering av forebyggende og helsefremmende kostholdstiltak
- har kunnskap om ulike studiedesign innen kostholdsforskning
Ferdigheter
Studenten
- har gode kommunikasjons- og samarbeidsevner, og selvstendighet i kostholdsrelatert arbeid
- kunne tilpasse råd og informasjon om kosthold basert på målgruppenes nivå i et livsfaseperspektiv
- kan formidle viktige temaer innen mat og kosthold til ulike målgrupper og arenaer
- kan involvere brukere i planlegging, gjennomføring og evaluering av prosjekter
- kan bruke kunnskap om sosiale og kulturelle ulikheter i helse og kosthold i folkehelsearbeidet
Generell kompetanse
Studenten
- kan anvende nytenkning innenfor kosthold og folkehelse, og bidra til endringsprosesser
- kan planlegge, gjennomføre og evaluere kostholdsprosjekt rettet mot målgrupper
- kan kritisk reflektere rundt betydningen av kunnskapsbasert folkehelsearbeid innen kosthold
Krav til forkunnskaper
Ingen
Undervisnings- og læringsformer
Sentrale arbeidsformer i emnet er forelesninger, ekskursjoner, kreative øvelser, praktisk arbeid med konsepter i studentgrupper, mataktivitet, oppgaveskriving i gruppe, individuelt arbeid, planlegge og gjennomføre seminardag, kommunikasjonsarbeid og veiledning i gruppe. Det blir lagt til rette for obligatoriske læringsaktiviteter knyttet opp mot ulike læringsmål for at studentene kan ta en aktiv rolle i læringsprosessen.
Materialkostnader (100 kr til mataktivitet) og ekskursjoner (utgifter til buss/bybane ca. 70 kr/økt) dekkes av studentene.
Obligatorisk læringsaktivitet
For å ha rett til å ta eksamen må alle arbeidskravene være godkjent. Det er obligatorisk frammøte og krav om aktiv deltakelse fra studenten i undervisning med obligatoriske læringsaktiviteter.
- Gruppeoppgave som består av å planlegge og gjennomføre praktisk kostholdsformidling rettet mot aktuelle målgrupper/arenaer. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
- Gruppeoppgave tilknyttet prosjektarbeid i samarbeid med FHA812. Nærmere informasjon vil bli gitt av faglærer.
Vurderingsform
Skriftlig hjemmeeksamen, 3 dager.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle
Mer om hjelpemidler