Hopp til innhald

JU5-103 Kontraktsrett

Emneplan for studieåret 2022/2023

Innhald og oppbygging

Kontraktsretten er læra om inngåelse av avtalar, herunder representasjon og fullmakt, tolking av avtalar, samt reglane om ugyldigheit og lempning av avtalar. Dette er avgjerande reglar for å kunne fastlegge om det føreligg ein gyldig og bindande avtale mellom to (eller fleire) partar, og kva som er det nærare innhaldet i denne avtala. 

Hovudproblemet i kontraktsretten er om det er inngått ein rettsleg bindande avtale.  Høve til å binde seg ved avtale følgjer av at vi har privat autonomi. Avtalerettslig binding inneber at dei forpliktelsane ein part påtar seg, om nødvendig kan håndhevast gjennom bruk av rettsapparatet. Det kan også oppstå spørsmål om kva avtalepartane har bundet seg til. Dette beror på ein tolkning av kva partane har avtalt. Nokon gonger gir ein avtale eit så urimelig resultat at dette ikkje kan opprettholdast. I sleke tilfeller kan avtale lempes heilt eller delvis, noko som inneber at heile eller deler av avtala kan settes til side eller endres.

Læringsutbytte

Kunnskaper:

  • Grundig kunnskap om og forståelse for regler, sammenhenger og begreper innenfor emnene kontraktsrettslig binding, tolking, ugyldighet, lemping og representasjon.
  • Kunnskap om innholdet i, og anvendelsen av, anerkjent faglig metode, herunder bruk av lovfestede og ulovfestede kontraktsrettslige rettskjelder
  • Kunnskap om hovedtrekk i den internasjonale utviklingen som kan få betydning for norsk rett innenfor disse emnene.

Ferdigheter:

  • Finne frem til, systematisere og formulere kontraktsrettslige spørsmål og argumenter innenfor emnene kontraktsrettslig binding, tolking, ugyldighet, lemping og representasjon.
  • Anvende sin faglige kunnskap til å foreta en selvstendig analyse av, og resonnere seg frem til et faglig forsvarlig standpunkt på, kontraktsrettslige spørsmål innenfor de nevnte emnene.
  • Anvende en faglig metode som omfatter bruk av lovfestete og ulovfestete kontraktsrettslige kilder, herunder relevante internasjonale kilder.

Generell kompetanse:

  • Kan formulere, drøfte og ta stilling til rettslige spørsmål på en poengtert og presis måte, både skriftlig og muntlig.
  • kan gi tilbakemeldinger på andres arbeid, og selv motta og gjøre bruk av slike tilbakemeldinger
  • kan forklare hvordan norsk rett på enkelte områder blir påvirket av internasjonale kilder
  • kan sondre mellom argumenter som er rettslig relevante og argumenter som ikke er rettslig relevante
  • kan identifisere relevante rettskildefaktorer, og aktivt og selvstendig undersøke disse for å finne argumenter til bruk for å løse konkrete rettsspørsmål
  • kan gi eksempler på hvordan den teknologiske utviklingen påvirker rettsreglene

Krav til forkunnskapar

Ingen

Tilrådde forkunnskapar

Tilrådde kunnskapar er examen facultatum, examen philosophicum,  arve- og familierett og forvaltningsrett.

Undervisnings- og læringsformer

Førelesingar, seminarer, arbeidsgrupper, løysing av oppgåver og sjølvstudium. 

Obligatorisk læringsaktivitet

Minst 80% samla deltaking på seminar og rettleiing i gruppe. Inntil 3 skriftlege oppgåver, individuelt arbeid. Ein kan verte pålagt å halda presentasjon eller levere utkast til mindre skriftlege arbeid i samband med seminar. Ein kan og måtte kommentere på andre studentar sine oppgåvesvar. 

Alle arbeidskrav må vere godkjende før ein kan framstille seg til eksamen. 

Eit arbeidskrav er gyldig dei to påfølgande semestra.

Vurderingsform

4 timar skriftleg eksamen, bokstavkarakter.

Hjelpemiddel ved eksamen

Lovdata pro i eksamensmodus, (med dei innarbeidinger som Lovdata har tillate, og med tilgang på alle lover, forarbeider, forskrifter, rettspraksis frå Høyesterett og lagmansrettene, og alt av EØS- og EU-rettskilde, med mindre emneansvarleg har fastsett noko anna), og bokmål/nynorsk ordliste.

Meir om hjelpemiddel