MGUMH501 Mat og helse 3, emne 1 - Vitenskapsteori, fag og metode
Emneplan for studieåret 2023/2024
Innhold og oppbygning
Emnet er et masteremne i grunnskolelærerutdanningen og er felles for 1-7. og 5-10. trinn. Emnet gir studentene erfaring med relevante metoder for innsamling og analyse av data. I emnet skal studentene lære om vitenskapsteoretiske og forskningsetiske refleksjoner og valg, og se sammenhengen mellom disse.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om relevante aspekter innen vitenskapsteori og forskningsetikk
- har kunnskap om forskningsdesign
- har kunnskap om etiske retningslinjer i forskning om mat og måltider i skolen og i mat- og helsefaget
- har kunnskap om kvantitative og kvalitative forskningsmetoder
Ferdigheter
Studenten
- kan kritisk vurdere og drøfte ulike vitenskapsteoretiske retninger og syn opp mot profesjonsfag
- kan bruke relevante metoder for innsamling og analyse av empirisk materiale
- kan anvende og drøfte metodekunnskap fra publiserte studier
- kan vurdere etiske utfordringer relevant for fagområdet
- kan vurdere fagområdets kunnskapsbehov og utforme problemstilling og forskningsdesign på grunnlag av dette
Generell kompetanse
Studenten
- kan reflektere rundt relevante faglige og etiske problemstillinger
- kan bruke kunnskaper og sentrale teorier fra fagfeltet til å formulere egne problemstillinger og bidra til utvikling på fagfeltet
- kan kommunisere om problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor mat- og helsefaget
Krav til forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
MGUMH101 Mat og helse 1, emne 1 - Innføring i mat og helse
MGUMH201 Mat og helse 1, emne 2 - Mat og helse som undervisningsfag i skolen
MGUMH301 Mat og helse 2, emne 1 - Matkultur, forbruk og miljø
MGUMH401 Mat og helse 2, emne 2 - Helsefremmende kosthold og forskningsarbeid
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen skjer som en kombinasjon av forelesninger, studentarbeid i seminar, studentfremlegg og selvstudium.
Obligatorisk læringsaktivitet
- Obligatorisk læringsaktivitet 1: En skriftlig innlevering knyttet til forskningsetikk
- Obligatorisk læringsaktivitet 2: Studentene skal prøve ut og vurdere vitenskapelige metoder for datainnsamling relevant for mat og måltider i skolen eller mat- og helsefaget. Resultatene skal presenteres som en poster med muntlig fremlegg.
Obligatoriske læringsaktiviteter må være godkjente for at studenten skal kunne gå opp til eksamen.
Studenten som ikke består en obligatorisk læringsaktivitet får et (1) nytt leveringsforsøk samme semester, innen en frist satt av faglærer.
Godkjent læringsaktivitet er gyldig i to påfølgende semester etter godkjenning.
Vurderingsform
Skriftlig skoleeksamen, 6 timer.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Ingen hjelpemidler.
Mer om hjelpemidler